Ingredients
-
1 pęczek Zielone szparagi
-
2 gałązki Pomidorki koktajlowe
-
2 łyżki Oliwa
-
duża szczypta Pieprz i sól
-
200g Makaron
-
Pesto
-
1-2 ząbki Czosnek
-
1 garść Orzechy nerkowca
-
1 garść Świeża bazylia
-
6 łyżek Oliwa
-
1 łyżka Sok z cytryny
-
1/2 łyżeczki Cukier
-
do smaku Pieprz i sól
-
Opcjonalnie
-
2 łyżki Płatki drożdżowe
Makaron ze szparagami i pieczonymi pomidorkami
Szukasz pomysłu na obiad ze szparagami? Mam dla Ciebie prosty a zarazem WYŚMIENITY przepis na makaron spaghetti ze szparagami. Zielone szparagi są warzywem bardzo popularnym w naszym kraju, w związku z tym znaleźć je można niemalże wszędzie. Niestety szeroko dostępne są jedynie przez około dwa miesiące w roku. To właśnie w maju oraz w czerwcu zielone szparagi są najsmaczniejsze i posiadają najwięcej wartości odżywczych.
Wykorzystaj sezon na szparagi w pełni i zasmakuj we wspaniałym makaronie spaghetti ze szparagami, który swoją prostotą i smakiem, powala na kolana. Na blogu znajdziesz również hummus ze szparagami, krem ze szparagami oraz risotto ze szparagami. Z pewnością te przepisy również przypadną Ci do gustu. Tyle możliwości, a tylko dwie ręce i jeden żołądek… 😅
Dzisiejszy makaron ze szparagami skąpany jest w pesto na bazie pieczonych zielonych szparagów oraz świeżej bazylii. W towarzystwie pomidorków koktajlowych, całe danie nabiera wyjątkowego, REWELACYJNEGO smaku! Właśnie dlatego czas zakasać rękawy i brać się za gotowanie!
Składniki
Zielone szparagi: 1 pęczek | |
Pomidorki koktajlowe: 2 gałązki | |
Oliwa: 2 łyżki | |
Pieprz i sól: duża szczypta | |
Makaron: 200g | |
Pesto |
|
Czosnek: 1-2 ząbki | |
Orzechy nerkowca: 1 garść | |
Świeża bazylia: 1 garść | |
Oliwa: 6 łyżek | |
Sok z cytryny: 1 łyżka | |
Cukier: 1/2 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Opcjonalnie |
|
Płatki drożdżowe: 2 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Czosnek obierz i posiekaj. Każdego upieczonego szparaga pokrój na 3-4 części. Połowę szparagów umieść w kielichu blendera, dodaj czosnek, orzechy nerkowca, bazylię, oliwę, sok z cytryny, cukier, pieprz, sól oraz opcjonalnie płatki drożdżowe. Blenduj przez 30-60 sekund. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej oliwy lub wodę. |
3
Gotowe
|
Pyszne! Kremowy sos jest obłedny! Tylko muszę pomyślec nad ominięciem skórki odchodzącej od pomidorków. Dziękuję 🙂
Dziękuję <3