Ingredients
-
180-200g Tofu naturalne
-
1 łyżka Olej
-
1 łyżka Sos sojowy
-
2 łyżki Mąka ziemniaczana
-
1 łyżka Olej
-
1 sztuka Czerwona cebula
-
3 ząbki Czosnek
-
2-3cm Imbir
-
150g Groszek cukrowy
-
Na sos
-
2 łyżki Masło orzechowe
-
2 łyżki Sos sojowy
-
1-2 łyżki Sos sriracha
-
1 łyżka Ocet ryżowy
-
2 łyżeczki Cukier
-
100-150 ml Woda
-
Dodatkowo
-
200g Makaron
-
garść Orzeszki ziemne
-
1/2 pęczka Zielona cebulka
-
do dekoracji Ostra papryka
Po tym jak ogromny sukces na blogu odniosło tofu w sosie pomarańczowym podane z ryżem i brokułami, postanowiłem ukręcić kolejne danie z tofu w roli głównej. Tym razem postawiłem na twarzyszący mu sos orzechowy, którego jestem wielkim fanem oraz azjatycki makaron dla lekkiego urozmaicenia.
Makaron z tofu w sosie orzechowym
Co jeszcze znajdziesz w dzisiejszej misce pełnej pyszności? Aromatyczny czosnek i imbir, nadający pikanterii sos Sriracha oraz groszek cukrowy… Jako że udało mi się upolować groszek cukrowy, to zawitał on w tym wyjątkowym sosie. Jest on przede wszystkim przyjemnie słodki i chrupiący… WYJĄTKOWY! Jeśli jednak nie uda Ci się go dostać w sklepie, to możesz go ewentualnie zastąpić groszkiem zielonym mrożonym lub świeżym. Unikaj groszku z puszki, ponieważ sprawi on, że danie stanie się mdłe.
Makaron z tofu w sosie orzechowym podałem z posiekaną zieloną cebulką, uprażonymi orzeszkami ziemnymi oraz płatkami ostrej papryki. Masz ochotę na więcej dań z tofu? Zobacz koniecznie klopsiki z tofu, azjatyckie bułeczki z patelni, tofurybę oraz wegańska fetę. Każdy z tych przepisów jest wyjątkowy i sprawi, że nawet osoba nielubiąca tofu pokocha je! Bez zbędnego przedłużania, czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni. W końcu makaron z tofu sam się nie zrobi.
Makaron z tofu – KĄCIK PORAD
- Masło orzechowe może być zarówno gładkie, jak i z kawałkami orzeszków.
- Możesz użyć dowolnego makaronu, u mnie był to jakiś azjatycki, który miałem pod ręką. Robiłem również z makaronem sobą oraz makaronem ryżowym… Za każdym razem PETARDA!
Składniki
Tofu naturalne: 180-200g | |
Olej: 1 łyżka | |
Sos sojowy: 1 łyżka | |
Mąka ziemniaczana: 2 łyżki | |
Olej: 1 łyżka | |
Czerwona cebula: 1 sztuka | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Imbir: 2-3cm | |
Groszek cukrowy: 150g | |
Na sos |
|
Masło orzechowe: 2 łyżki | |
Sos sojowy: 2 łyżki | |
Sos sriracha: 1-2 łyżki | |
Ocet ryżowy: 1 łyżka | |
Cukier: 2 łyżeczki | |
Woda: 100-150 ml | |
Dodatkowo |
|
Makaron: 200g | |
Orzeszki ziemne: garść | |
Zielona cebulka: 1/2 pęczka | |
Ostra papryka: do dekoracji |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Tofu pokrój w kostkę i odciśnij delikatnie z nadmiaru płynu przy pomocy ręcznika papierowego. Umieść tofu w misce i wymieszaj z olejem oraz sosem sojowym. Wsyp mąkę ziemniaczaną i bardzo dokładnie wymieszaj tak, aby całe tofu było ładnie obtoczone. |
2
Gotowe
|
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Tofu przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz je przez około 20 minut lub do momentu kiedy zrobi się chrupiące i smakowicie rumiane. |
3
Gotowe
|
W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej olej. Pokrój cebulę w kostkę i smaż przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj posiekany czosnek oraz imbir i smaż kolejne 2 minuty. |
4
Gotowe
|
Na patelnię dodaj groszek cukrowy. Wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie wszystkie składniki "na sos" i wlej na patelnię. Gotuj przez 5 minut. |
5
Gotowe
|
Do powstałego sosu na patelni dodaj upieczone tofu. Gotuj razem przez 2-3 minuty. Sos powinien zacząć robić się delikatnie gęsty. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Dopraw dno smaku. |
6
Gotowe
|
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj go do tofu w sosie orzechowym i dokładnie wymieszaj. Makaron z tofu w sosie orzechowym jest już gotowy. Podawaj go z uprażonymi orzeszkami i posiekaną zieloną cebulką. Smacznego! |
Można użyć groszku z puszki?
Można 🙂
Można, ale sam autor w artykule pisze, że przez to danie będzie mdłe xD