Ingredients
-
1/2 sztuki Seler korzeń
-
3 sztuki Seler naciowy
-
2 sztuki Marchew
-
400g Pieczarki
-
1 główka Czosnek
-
2 sztuki Czerwona cebula
-
4 łyżki Oliwa
-
250g Boczniaki
-
2 łyżki Oliwa
-
1 puszka Pomidory krojone
-
100 ml Czerwone wytrawne wino
-
4 łyżki Sos sojowy
-
2 łyżeczki Oregano
-
1 łyżeczka Papryka wędzona
-
szczypta Cynamon
-
do smaku Pieprz i sól
-
Do podania
-
300g Makaron
Co sprawi, że niejadek zje obiadek? Jest tylko jeden sprawdzony sposób… Przygotowanie PYSZNEGO posiłku! Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na makaron z pieczonymi warzywami, który posmakuje nawet najbardziej wybrednym osobom.
Najważniejsze dzisiaj są warzywa… Upieczone na złoty, lekko brązowy kolor nabierają wyjątkowego smaku. Czosnek staje się cudownie kremowy, a marchewka oraz seler nabierają słodkiego smaku. W połączeniu z cebulą, pieczarkami, boczniakami, czerwonym winem i pomidorami otrzymujemy niepowtarzalny sos, który idealnie pasuje do makaronu,
Makaron z pieczonymi warzywami
Wydaje Ci się, że nie lubisz selera? A może boczniaki nigdy nie przypadły Ci do gustu? Wyrzuć z głowy ograniczenia, ukręć dzisiejszy makaron i przekonaj się, że warzywa mogą być częścią rewelacyjnego dania. Gwarantuję Ci, że po pierwszym kęsie będziesz prosić o więcej i więcej… Ten smak uzależnia!
Tym razem ugotowałem makaron tagliatelle, ponieważ jestem ogromnym fanem makaronu w kształcie długich wstążek. Świetnie sprawdzi się również makaron spaghetti oraz penne.
Ostatnio na blogu zawitały również przepisy na makaron z hummusem oraz spaghetti z piekarnika – koniecznie musisz ich spróbować.
Nie ma co przedłużać, czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni… W końcu obiad sam się nie ugotuje…
Składniki
Seler korzeń: 1/2 sztuki | |
Seler naciowy: 3 sztuki | |
Marchew: 2 sztuki | |
Pieczarki: 400g | |
Czosnek: 1 główka | |
Czerwona cebula: 2 sztuki | |
Oliwa: 4 łyżki | |
Boczniaki: 250g | |
Oliwa: 2 łyżki | |
Pomidory krojone: 1 puszka | |
Czerwone wytrawne wino: 100 ml | |
Sos sojowy: 4 łyżki | |
Oregano: 2 łyżeczki | |
Papryka wędzona: 1 łyżeczka | |
Cynamon: szczypta | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Do podania |
|
Makaron: 300g |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Warzywa obierz. Do miski wrzuć czosnek w całości, pokrojony w grube plastry seler korzeń, przekrojone na 2-3 części marchewki oraz seler naciowy, przekrojone na pół pieczarki oraz pokrojoną w ćwiartki cebulę. Wlej oliwę, wymieszaj warzywa - oliwa powinna dokładnie je pokryć. |
2
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Warzywa umieść na blaszce i piecz przez około 40 minut - mają być złote, lekko brązowe. Po upieczeniu odstaw do lekkiego przestygnięcia. |
3
Gotowe
|
Warzywa pokrój drobno - możesz do tego użyć malaksera lub thermomixa, ale uważaj żeby nie zrobić z nich gładkiej pasty! |
4
Gotowe
|
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Boczniaki pokrój w dość duże kawałki i smaż na średnim ogniu do momentu lekkiego zbrązowienia. |
5
Gotowe
|
Wlej czerwone wytrawne wino i przez 2 minuty gotuj, aby delikatnie je odparować. Dodaj pomidory z puszki, sos sojowy oraz przyprawy i wymieszaj. |
6
Gotowe
|
Do garnka dodaj upieczone, pokrojone warzywa i wymieszaj. Duś przez kilka minut na średnim ogniu. |
7
Gotowe
|
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy już jest al dente dodaj go to garnka z warzywnym sosem, wlej 1 szklankę wody pozostałej po gotowaniu makaronu i bardzo dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku i zajadaj makaron z pieczonymi warzywami. Smacznego! |
Czy mogę użyć coś zamiast puszki pomidorów,ewentualnie ją pominąć
Można użyć po prostu pomidorów bez skórki świeżych lub passaty 🙂