Makaron z oliwkami

0 0
Makaron z oliwkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Makaron: 200g
Suszone pomidory: 100g
Oliwki: 150g
Pieprz i sól: do smaku
Świeża bazylia: do podania
Olej spod suszonych pomidorów: 2 łyżki
Cebula: 1 duża
Czosnek: 3 ząbki
Półwytrawne białe wino: 100ml
Podawaj z posiekaną bazylią lub pietruszką

Szybki obiad lub kolacja, to w dzisiejszych czasach priorytet dla wielu osób. Przepis na makaron z oliwkami jest banalnie prosty do wykonania, a przy tym jest pyszny

  • 20 minut
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Podawaj z posiekaną bazylią lub pietruszką

Share

Makaron z oliwkami

Prostota na co dzień jest dla mnie bardzo ważna. Nie mam ochoty ślenczeć nad garami po dniu ciężkiej pracy, ale z drugiej strony… Chętnie bym coś dobrego zjadł. Na szczęście nie ma potrzeby stać godzinami w kuchni, żeby stworzyć coś smacznego. Dzisiejszy makaron z oliwkami, to dowód na to, że wystarczy odrobina chęci i powstaje pyszne danie.

Czemu makaron z oliwkami?

Uwielbiam dania mączne, a makarony to już w szczególności. Dziesiątki, a może i setki kształtów. Zrobione z różnych mąk, a nawet z warzyw strączkowych. No i przede wszystkim tanie i łatwodostępne. Nie ma co się dziwić, że są tak bardzo popularne. Jeśli lubisz je tak samo jak ja, to koniecznie zobacz pozostałe przepisy na dania z makaronem.

Oliwki polubiłem stosunkowo niedawno, ale do nich podobno trzeba dorosnąć, tak samo jak do smaku kawy czy alkoholu. Dla mnie nie ma znaczenia, czy są to zielone, czarne, kalamata… Zjem je wszystkie ze smakiem. Do tego makaronu użyłem tych ostatnich oliwek, czyli kalamata. Do ozdoby jedynie wleciały zielone, bo kalamata zużyłem wszystkie nie myśląc o zdjęciu… Natomiast makaron z oliwkami wyjdzie również na zielonych, jak i czarnych. Weź takie jakie masz, jakie lubisz najbardziej. Jeśli na półce są tylko oliwki nadziewane czosnkiem, migdałami lub papryką, ale czystych brak, to nic nie szkodzi! Weź je i działaj.

[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Makaron: 200g
Suszone pomidory: 100g
Oliwki: 150g
Pieprz i sól: do smaku
Świeża bazylia: do podania
Olej spod suszonych pomidorów: 2 łyżki
Cebula: 1 duża
Czosnek: 3 ząbki
Półwytrawne białe wino: 100ml
Podawaj z posiekaną bazylią lub pietruszką

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Suszone pomidory i oliwki bardzo drobno posiekaj. Możesz do tego użyć blendera, ale uważaj, żeby nie zrobić paprki! Dodaj przyprawy i wymieszaj.

2
Gotowe

Rozgrzej olej spod suszonych pomidorów na patelni. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Wrzuć je na patelnię i smaż przez kilka minut do zrumienienia. Następnie wlej białe wino i gotuj przez 5 minut.

3
Gotowe

Po tym czasie dodaj oliwki z suszonymi pomidorami oraz makaron. Wymieszaj i zdejmij z ognia.

Podawaj z posiekaną bazylią lub pietruszką.

Konrad Budzyk

previous
Sałatka z boczniakami
next
Krem cebulowy po azjatycku
previous
Sałatka z boczniakami
next
Krem cebulowy po azjatycku
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here