Ingredients
-
200g Makaron
-
250g Boczniaki
-
1 łyżka Olej
-
szczypta Pieprz i sól
-
5 ząbków Czosnek
-
1 duża Cebula
-
10 sztuk Suszone pomidory
-
1 łyżka Olej
-
300g Passata pomidorowa
-
1 łyżeczka Oregano
-
szczypta Cynamon
-
do smaku Pieprz i sól
Makaron z boczniakami w sosie pomidorowym
Ostatnio podczas wizyty na jednym z Warszawskich targowisk, natrafiłem na boczniaki królewskie, oraz te klasyczne, które można spotkać w większości marketów. Skusiłem się na obie odmiany, żeby je porównać, przetestować i… dla mnie boczniak jak boczniak… zawsze dobry 😂 Boczniaki królewskie mają dużą, grubą nogę i są bardziej mięsiste od zwyczajnych, ale w smaku nie wybijają się na tyle, żeby specjalnie ich poszukiwać. Tutaj wymieszałem obie odmiany, ale użyj tych, które akurat masz.
Boczniaki w mojej kuchni bardzo często się przewijają, tak więc jeśli również je lubisz, to mam dla Ciebie kilka fajnych przepisów. Z pewnością na uwagę zasługuje sałatka z boczniakami, flaczki z boczniaków, boczniaki smażone z pietruszką oraz boczniaki panierowane.
Jeśli szukasz więcej przepisów z makaronami, to sprawdź koniecznie mój spis przepisów na dania z makaronami.
Składniki
Makaron: 200g | |
Boczniaki: 250g | |
Olej: 1 łyżka | |
Pieprz i sól: szczypta | |
Czosnek: 5 ząbków | |
Cebula: 1 duża | |
Suszone pomidory: 10 sztuk | |
Olej: 1 łyżka | |
Passata pomidorowa: 300g | |
Oregano: 1 łyżeczka | |
Cynamon: szczypta | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Kolejny przepis do zrobienia. Dziękuję!
Mam pytanie czy boczniaki mozna zastąpić grzybami mrożonymi ( zapasy jesienne😊)
Dziś była pizza z patelni(piekłam w piekarniku) i smakowała super!
<3
Bardzo dobre i szybkie danie 🙂 Idealne, jeśli ktoś nie wie co zrobić z boczniakami.