Ingredients
-
2 duże Marchewka
-
1 arkusz Nori
-
5 łyżek Olej lniany
-
4 łyżki Sos sojowy
-
2 łyżeczki Papryka wędzona
-
1 łyżeczka Czosnek granulowany
Łosoś z marchewki
Pewnie dla części z Was łosoś z marchewki brzmi abstrakcyjnie, dziwnie i hipstersko, prawda? Nie dziwie się, bo pierwszy raz jak o nim usłyszałem, to byłem przekonany, że nie może to smakować dobrze… przecież to marchewka! Fajnie, że ma kolor zbliżony do łososia, ale przecież tutaj chodzi o smak! Wegański łosoś po raz pierwszy wylądował w moich ustach przygotowany przez mamę i… zakochałem się w tym niesamowitym smaku i teksturze. Ta miłość jest tak wielka, że łososiem z marchewki chcę się podzielić z Wami wszystkimi. Może Was również zauroczy.
Do czego można go użyć? U mnie łosoś z marchewki wyłożył się na chlebie posmarowanym serkiem z nerkowców i w taki sposób zjadłem większość zapasów. Pozostałą część zużyłem, robiąc wegańskie sushi – niesamowicie tam pasował! Następną partię łososia mam zamiar wykorzystać na pizzy i w hipsterskich kanapkach.
Wyszło mi 300g łososia z marchewki i na tej podstawie jest podana kaloryczność. Jeśli lepiej ode mnie strugacie marchewki, to wyjdzie Wam pewnie więcej.
Składniki
Marchewka: 2 duże | |
Nori: 1 arkusz | |
Olej lniany: 5 łyżek | |
Sos sojowy: 4 łyżki | |
Papryka wędzona: 2 łyżeczki | |
Czosnek granulowany: 1 łyżeczka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Obierz marchewki (obowiązkowo duże) i za pomocą obieraczki zrób paseczki jak na zdjęciu. Zagotuj wodę. Wrzuć marchewkę na wrzątek i gotuj 3 minuty. Po tym czasie odcedź. W miseczce wymieszaj pozostałe składniki - nori możesz tak jak ja posiekać lub porwać na większe kawałki. Sprawdź koniecznie gdzie dostaniesz NORI w najniższej cenie -> Kliknij |
2
Gotowe
|
zjawiłam się tu przypadkiem, przez zupę z boczniaków (która wyszła bardzo dobra:)), zapisuje w zakładkach i zostaję 🙂 świetnie, że podajesz podstawowe wartości odżywcze przy przepisach. dzięki!
<3
Rewelacja!
Wygląda super, z chęcią bym takiego sobie zrobiła 😀 Tylko czy mogłabym czymś zastąpić wędzoną paprykę?
Aromatem wędzarniczym w płynie… ale to chyba jeszcze ciężej dostać 🙁
Czy mozna użyć innego oleju?
Ewentualnie rzepakowy, słonecznikowy lub z pestek winogron.
Dziękuję za odpowiedź 😉 biorę się za przygotowanie 😉
Haha rzeczywiście smakuje jak łosoś 😀 Super 🙂
Takie może głupie pytanie: te 3 minuty to liczymy od wrzucenia czy od momentu ponownego zawęrzenia wody z marchewką?
Od momentu wrzucenia 🙂
Czy można to zjeść na ciepło? Tzn po leżakowaniu oczywiście?
Tak 🙂 Łososiowa marchewka często ląduje u mnie np na pizzy 🙂
Mam tylko olej lniany nierafinowany, ma bardzo intensywny smak. Nada się? Czy lepiej zastąpić zwyķłym rzepakowym?
Nada się 🙂
Będzie świetne,już czuje ten smak.Tylko gdzie ten łosoś.To marchewka inaczej poprostu.
Babo masz problem z nazwą? A czy jedząc tzw mięso nazywasz jak się nazywa? Czyli zwloki ? Nie ! Wiec czep się tramwaja. Gołąbki też nie są z golebi
Czy granulowany czosnek jest konieczny?
Nadaje wyjątkowego posmaku, ale możesz również użyć świeżego 🙂