Ingredients
-
1 sztuka Cytryna cała
-
12 kostek Lód
-
do smaku Cukier trzcinowy
-
200ml Woda
-
kilka listków Mięta
Lemoniada – przepis podstawowy
Jest trend wśród ludzi, żeby codziennie rano wypić przynajmniej szklankę wody z dużą ilością cytryny. Oczywiście ma to sens, ale dla mnie osobiście zero przyjemności. Troszkę jak picie wódki dla smaku. Oczywiście pijemy ją dla efektów, nie dla wrażeń organoleptycznych (są na pewno wyjątki). Nie mniej jednak nasz organizm będzie nam wdzięczny za ten płyn z rana… oczywiście mówię znowu o wodzie z cytryną. Wódki raczej nie pij z rana… no chyba, że z cytryną 😉
Wracając do meritum – jak sobie poradzić z tym kwaśnym problemem? Masz dwie możliwości. Pierwszą jest nie picie wody z cytryną, a drugą opcją i myślę, że lepszą jest przygotowanie sobie lemoniady! Ja aktualnie jestem na diecie, dlatego też użyłem erytrolu do posłodzenia. Jest on bez kalorii, a dodatkowo daje efekt świeżości podobny do ksylitolu, który też zresztą polecam. Różnica jest taka, że erytrol można spożywać „do woli”.
Składniki
Cytryna cała:: 1 sztuka | |
Lód:: 12 kostek | |
Cukier trzcinowy:: do smaku | |
Woda:: 200ml | |
Mięta:: kilka listków |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Cytrynę obierz ze skórki (zobacz jak ja to robię na powyższym nagraniu), pozbądź się pestek i przełóż do kielicha blendera. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładko - naprawdę nie chcesz, żeby pływały Ci farfocle. Jeżeli Twój blender sobie z tym nie poradzi, możesz się ratować sitkiem. |
Lemoniada to świetna rzecz na upał