Ingredients
-
Szpinak
-
1 mała Cebula
-
3-4 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Olej
-
900g Szpinak mrożony
-
1/2 łyżeczki Oregano
-
1/2 łyżeczki Bazylia
-
do smaku Pieprz i sól
-
Beszamel
-
4 łyżki Olej
-
4 łyżki Mąka
-
600 ml Mleko roślinne
-
szczypta Gałka muszkatołowa
-
do smaku Pieprz i sól
-
12-16 sztuk Makaron LASAGNE
Lasagne ze szpinakiem
Będę nudny i dla niektórych irytujący jak polityka, ale makaron UWIELBIAM niezmiennie! Tym razem postanowiłem ukręcić dla siebie i dla Was lasagne ze szpinakiem, czyli płaty makaronu przekładane podsmażonymi i doprawionymi liśćmi szpinaku, dodatkowo skąpanymi w beszamelu. Oj co to była za uczta… 🥰
Lasagne ze szpinakiem bardzo często gości u mnie w domu. Jest delikatna, kremowa, a w duecie z lekką i świeżą sałatką z pomidorów, dostajemy idealne danie obiadowe.
Przy okazji przypominam, że na blogu czeka na Was również wegańska lasagne z soczewicą. Jest to absolutny hicior, który musicie wypróbować!
Lasagne ze szpinakiem – KILKA PORAD
- Lasagne ze szpinakiem najlepiej kroić po odczekaniu przynajmniej 15 minut od momentu wyjęcia jej z piekarnika. W przeciwnym razie, może się delikatnie rozpadać.
- Użyłem szpinaku mrożonego w liściach. Prawdopodobnie rozdrobniony również się sprawdzi.
- Używamy makaronu w płatach, prosto z opakowania. Nie ma potrzeby podgotowywania go wcześniej. Możesz użyć makaronu do lasagne klasycznego lub pełnoziarnistego.
- Możesz posypać lasagne między warstwami oraz po wierzchu serem (u mnie wegański Violife).
- Moje naczynie do zapiekania miało wymiary około 30×25 cm.
- Z podanych proporcji wychodzą cztery solidne porcje!
Składniki
Szpinak |
|
Cebula: 1 mała | |
Czosnek: 3-4 ząbki | |
Olej: 2 łyżki | |
Szpinak mrożony: 900g | |
Oregano: 1/2 łyżeczki | |
Bazylia: 1/2 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Beszamel |
|
Olej: 4 łyżki | |
Mąka: 4 łyżki | |
Mleko roślinne: 600 ml | |
Gałka muszkatołowa: szczypta | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Makaron LASAGNE: 12-16 sztuk |
Wykonanie
1
Gotowe
|
BeszamelW garnku rozgrzej na średnim ogniu olej. Dodaj mąkę, przysmaż przez 30 sekund ciągle mieszając, przy pomocy trzepaczki. Wlej mleko stale mieszając. Dodaj przyprawy, gotuj do momentu zgęstnienia - dosłownie chwilę. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać trzepaczką, bo inaczej możesz przypalić. |
2
Gotowe
|
SzpinakNa dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj mrożony szpinak i co jakiś czas mieszając smaż do momentu, aż odparuje woda. Dopraw do smaku. |
3
Gotowe
|
Jak zrobić LASAGNE ZE SZPINAKIEM?Na dnie naczynia do zapiekania rozprowadź niecałą chochelkę beszamelu, ułóż po całości jedną warstwę makaronu (jeśli są luki, to połam makaron i uzupełnij je). Na makaron daj około chochelkę beszamelu, rozprowadź go, ułóż warstwę szpinaku, na to znowu makaron i powtarzaj czynność do uzyskania trzech lub czterech warstw. Lasagne kończymy szpinakiem i beszamelem oraz opcjonalnie posypujemy serem. |
4
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż naczynie żaroodporne i piecz około 30-40 minut. Smacznego! |
Zrobiłam jako obiad do pracy. Do szpinaku dodałam 200g ugotowanej zielonej soczewicy aby było więcej białka. Miałam mieszane uczucia czy mi wyjdzie i czy będzie smaczna. Powiem tak: danie MIAZGA! Polecam każdemu. 😁
Bardzo mi miło, dziękuję! 🙂
Super przepis i piękny blog. Pozdrawiam.
Dziękuję 🙂
Czy można użyć świeżego szpinaku? Jeżeli tak to wiecej niż mrożonego dać czy mniej? Kupiłem za dużo do zupy toskańskiej również z Twojego przepisu, nawiasem mówiąc petarda jest ta zupa 😊
A bardzo mi miło 🙂 Trzeba by użyć więcej, ale ile… tego nie wiem niestety, bo nigdy nie robiłem 🙁