Lasagne ze szpinakiem

0 0
Lasagne ze szpinakiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Szpinak
Cebula: 1 mała
Czosnek: 3-4 ząbki
Olej: 2 łyżki
Szpinak mrożony: 900g
Oregano: 1/2 łyżeczki
Bazylia: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Beszamel
Olej: 4 łyżki
Mąka: 4 łyżki
Mleko roślinne: 600 ml
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Makaron LASAGNE: 12-16 sztuk

Pyszna i delikatna lasagne, którą pokocha KAŻDY!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Szpinak

  • Beszamel

Share

Lasagne ze szpinakiem

Będę nudny i dla niektórych irytujący jak polityka, ale makaron UWIELBIAM niezmiennie! Tym razem postanowiłem ukręcić dla siebie i dla Was lasagne ze szpinakiem, czyli płaty makaronu przekładane podsmażonymi i doprawionymi liśćmi szpinaku, dodatkowo skąpanymi w beszamelu. Oj co to była za uczta… 🥰

Lasagne ze szpinakiem bardzo często gości u mnie w domu. Jest delikatna, kremowa, a w duecie z lekką i świeżą sałatką z pomidorów, dostajemy idealne danie obiadowe.

Przy okazji przypominam, że na blogu czeka na Was również wegańska lasagne z soczewicą. Jest to absolutny hicior, który musicie wypróbować!

Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem – KILKA PORAD

  • Lasagne ze szpinakiem najlepiej kroić po odczekaniu przynajmniej 15 minut od momentu wyjęcia jej z piekarnika. W przeciwnym razie, może się delikatnie rozpadać.
  • Użyłem szpinaku mrożonego w liściach. Prawdopodobnie rozdrobniony również się sprawdzi.
  • Używamy makaronu w płatach, prosto z opakowania. Nie ma potrzeby podgotowywania go wcześniej. Możesz użyć makaronu do lasagne klasycznego lub pełnoziarnistego.
  • Możesz posypać lasagne między warstwami oraz po wierzchu serem (u mnie wegański Violife).
  • Moje naczynie do zapiekania miało wymiary około 30×25 cm.
  • Z podanych proporcji wychodzą cztery solidne porcje!
[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Szpinak
Cebula: 1 mała
Czosnek: 3-4 ząbki
Olej: 2 łyżki
Szpinak mrożony: 900g
Oregano: 1/2 łyżeczki
Bazylia: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Beszamel
Olej: 4 łyżki
Mąka: 4 łyżki
Mleko roślinne: 600 ml
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Makaron LASAGNE: 12-16 sztuk

Wykonanie

1
Gotowe

Beszamel

W garnku rozgrzej na średnim ogniu olej. Dodaj mąkę, przysmaż przez 30 sekund ciągle mieszając, przy pomocy trzepaczki. Wlej mleko stale mieszając. Dodaj przyprawy, gotuj do momentu zgęstnienia - dosłownie chwilę. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać trzepaczką, bo inaczej możesz przypalić.

2
Gotowe

Szpinak

Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj mrożony szpinak i co jakiś czas mieszając smaż do momentu, aż odparuje woda. Dopraw do smaku.

3
Gotowe

Jak zrobić LASAGNE ZE SZPINAKIEM?

Na dnie naczynia do zapiekania rozprowadź niecałą chochelkę beszamelu, ułóż po całości jedną warstwę makaronu (jeśli są luki, to połam makaron i uzupełnij je). Na makaron daj około chochelkę beszamelu, rozprowadź go, ułóż warstwę szpinaku, na to znowu makaron i powtarzaj czynność do uzyskania trzech lub czterech warstw. Lasagne kończymy szpinakiem i beszamelem oraz opcjonalnie posypujemy serem.

4
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż naczynie żaroodporne i piecz około 30-40 minut. Smacznego!

Konrad Budzyk

Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
previous
Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Czy kawa jest zdrowa? Ile kawy można pić dziennie?
next
Czy kawa jest zdrowa? Ile kawy można pić dziennie?
Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
previous
Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Czy kawa jest zdrowa? Ile kawy można pić dziennie?
next
Czy kawa jest zdrowa? Ile kawy można pić dziennie?
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyna

Zrobiłam jako obiad do pracy. Do szpinaku dodałam 200g ugotowanej zielonej soczewicy aby było więcej białka. Miałam mieszane uczucia czy mi wyjdzie i czy będzie smaczna. Powiem tak: danie MIAZGA! Polecam każdemu. 😁

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło, dziękuję! 🙂

Ania

Super przepis i piękny blog. Pozdrawiam.

Konrad Budzyk

Dziękuję 🙂

Łukasz

Czy można użyć świeżego szpinaku? Jeżeli tak to wiecej niż mrożonego dać czy mniej? Kupiłem za dużo do zupy toskańskiej również z Twojego przepisu, nawiasem mówiąc petarda jest ta zupa 😊

Konrad Budzyk

A bardzo mi miło 🙂 Trzeba by użyć więcej, ale ile… tego nie wiem niestety, bo nigdy nie robiłem 🙁

6
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here