Ingredients
-
Ciasto
-
350g Mąka owsiana
-
100g Mąka ziemniaczana
-
120g Cukier puder
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
200g Margaryna
-
2 łyżki Jogurt kokosowy
-
Masa budyniowa
-
2 opakowania Budyń
-
750 ml Mleko roślinne
-
50g Cukier
-
Dodatkowo
-
700g Truskawki
-
2 łyżki Mąka ziemniaczana
-
do podania Migdały
-
do podania Cukier puder
Nadszedł sezon na truskawki, tak więc trzeba ten czas wykorzystać jak najowocniej… Tym razem postanowiłem ukręcić bezglutenowe kruche ciasto z budyniem i truskawkami, którego przygotowanie jest naprawdę banalnie proste. Smakuje i wygląda klasycznie, a jest bezglutenowe i wegańskie!
Kruche ciasto z mąki owsianej
Spód ciasta jest jednocześnie podrośnięty, zbity oraz IDEALNIE kruchy. Oblany kremowym budyniem (u mnie o smaku waniliowym), do tego soczyste i aromatyczne truskawki… Cudowne połączenie, które powala na kolana swoją prostotą. Prawdziwy HICIOR!
Dzisiejsze ciasto zrobiłem głównie z mąki owsianej. Jeśli przygotowujesz kruche ciasto dla celiaka, to koniecznie sprawdź czy jest to mąka certyfikowana. W sklepie zabrakło mąki owsianej? Nic się nie dzieje! Możesz zblendować płatki owsiane na mąkę w blenderze kielichowym lub thermomixie.
Skończył się sezon na truskawki lub nie było ich w sklepie? Nic straconego. Bezglutenowe kruche ciasto z budyniem świetnie będzie smakowało również z innymi owocami. W szczególności polecam Ci borówki oraz maliny.
Lubisz domowe wypieki, które pasują do popołudniowej kawy? Zobacz również:
- Ciasto kawowe
- Drożdżówki z makiem
- Wegańskie jagodzianki
- Wegańskie drożdżówki z serem
- Wegańska babka cytrynowa z makiem
- Wegański piernik
- Bułeczki cynamonowe
- Proste wegańskie ciasto z borówkami
Składniki
Ciasto |
|
Mąka owsiana: 350g | |
Mąka ziemniaczana: 100g | |
Cukier puder: 120g | |
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki | |
Margaryna: 200g | |
Jogurt kokosowy: 2 łyżki | |
Masa budyniowa |
|
Budyń: 2 opakowania | |
Mleko roślinne: 750 ml | |
Cukier: 50g | |
Dodatkowo |
|
Truskawki: 700g | |
Mąka ziemniaczana: 2 łyżki | |
Migdały: do podania | |
Cukier puder: do podania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Jak zrobić bezglutenowe kruche ciasto?Wszystkie suche składniki na ciasto wymieszaj bardzo dokładnie. Dodaj margarynę oraz jogurt kokosowy i wyrabiaj ciasto - możesz do tego użyć miksera lub zrobić to ręcznie. |
2
Gotowe
|
Ciasto podziel na 2 kulki (jedna większa, druga mniejsza - w stosunku 60 : 40). Mniejszą kulkę umieść w zamrażalniku. |
3
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia - moja blaszka ma wymiary 36 x 25 cm. Większą kulę ciasta rozłóż równomiernie na blaszce. Powinna wyjść cienka warstwa ciasta. Nakłuj całe ciasto widelce i wstaw do piekarnika na około 15-20 minut. |
4
Gotowe
|
Jak zrobić budyń?500 ml mleka roślinnego wlej do garnka i włącz średni ogień. W pozostałych 250 ml wymieszaj bardzo dokładnie budyń oraz cukier. |
5
Gotowe
|
Do zaczynającego się gotować mleka wlej rozrobiony budyń i gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając. Gdy budyń zgęstnieje zdejmij go z ognia. |
6
Gotowe
|
Jak zrobić ciasto?Wyjmij placek z piekarnika. Wlej na niego jeszcze gorący budyń i dokładnie rozprowadź. |
7
Gotowe
|
Truskawki umyj, osusz i pozbądź się szypułek. Pokrój je w ćwiartki i dokładnie wymieszaj w 2 łyżkach mąki ziemniaczanej. |
8
Gotowe
|
Truskawki rozprowadź bardzo dokładnie po wierzchu budyniu. |
9
Gotowe
|
Wyjmij ciasto z zamrażalnika. Zetrzyj je przy pomocy tarki na górze ciasta lub rozdrobnij w palcach. Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40-50 minut. |
10
Gotowe
|
Upieczone bezglutenowe kruche ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia na minimum 3-4 godziny. Podawaj je z cukrem pudrem i płatkami migdałów. Smacznego! |
Nie używam margaryny bo jest niezdrowa, czy mogę zastąpić ją masłem ?
Tak 🙂
Dzień dobry 🙂
Czy zamiast mieszkanki mąki owsianej i ziemniaczanej mogę użyć gotowej mieszkanki mąk bezglutenowych dostępnych w sklepach?
Myślę, że bez problemu 🙂
Czy zamiast margaryny mogę użyć oleju kokosowego?
Myślę, że tak 🙂
Czy w tym przepisie nie ma jajek?
Ależ to było dobre. Truskawki pomieszałam z borówkami. Każdy, kto wchodził do kuchni, wychodził z kawałkiem ciasta 🙂
Ile daliście proszku budyniowego w gramach? Ja użyłam 80g na podaną ilość napoju roślinnego (u mnie ryżowego) i masa budyniowa po upieczeniu i ostudzeniu przez całą noc w lodówce nadal była bardzo płynna :/