Ingredients
-
400g Płatki owsiane
-
200g Cukier trzcinowy
-
200g Mąka pszenna
-
165g Olej kokosowy
-
1/2 łyżeczki Sól
-
1 laska Wanilia
-
opcjonalnie orzeszki, rodzynki, ziarna
Kruche ciasteczka owsiane
Kilka dni temu przygotowałem dla Was (i dla siebie oczywiście też) ciastka owsiane z rodzynkami. Pytaliście mnie jednak o jakieś kruche ciasteczka owsiane, tak więc postanowiłem je przygotować i pokazać. Przepis na nie jest banalnie prosty, a efekt rewelacyjny. Idealne ciasteczka do popołudniowej kawki lub herbatki. Przyjemne i delikatne w smaku.
Co jeszcze można dodać do ciastek owsianych?
Jeśli w ciasteczkach lubisz dodatek rodzynek, sezamu, dyni czy orzeszków, to jak najbardziej będzie to dobry pomysł, aby je dodać. Ja prezentuję podstawową wersję, a to czym je wzbogacicie, zależy już tylko od Waszych upodobań. Za mną osobiście chodzi dodatek wiórków kokosowych… Pewnie następnym razem skuszę się na nie 😉
Składniki
Płatki owsiane:: 400g | |
Cukier trzcinowy:: 200g | |
Mąka pszenna:: 200g | |
Olej kokosowy:: 165g | |
Sól:: 1/2 łyżeczki | |
Wanilia:: 1 laska | |
opcjonalnie orzeszki, rodzynki, ziarna |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Jeśli używasz płatków owsianych górskich, to umieść je w malakserze i zmiksuj, żeby były drobniejsze. Natomiast jeśli używasz błyskawicznych, to ten punkt możesz pominąć. |
2
Gotowe
|
Dodaj wszystkie składniki do malaksera i miksuj do czasu aż składniki się połączą. Jesteś w stanie też wykonać ten punkt za pomocą ręki lub łyżki w dużej misce, ale malakserem jest wygodniej ;) |
3
Gotowe
|
Uformuj ciasteczka. Z całości powinno wyjść około 16 małych/średnich ciasteczek. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. |
4
Gotowe
|
Piecz około 16 minut w 180 stopniach. Zaraz po wyjęciu nie będą jeszcze twarde, więc się nie przestrasz! Powinny dobrze wystygnąć. |
Nie moge zrozumiec w niektorych przepisach cukru trzcinowego, cala Ameryka ma tylko cukier trzcinowy,ktory jest taka sama trucizna jak nasz buraczany, jest tylko odrobine mniej slodki.
Zgadza się. Tam jest tylko 1-2% minerałów/witamin w porównaniu z 0% w oczyszczonym, więc to naprawdę jest niewiele. Chodzi tu o jego specyficzny smak. Zdrowotnie nie ma to znaczenia 🙂
Na pewno wypróbuję, bo prosty przepis! Naprawdę jedna sztuka to aż prawie 300 kcal ?!
Tak, bo robiłem bardzo duże ciastka, żeby jedno było jako (dla nie) drugie śniadanie np 🙂 Można zrobić 2x więcej ciastek, to jedno będzie miało 150kcal 🙂
Ja dodaje do tego jeszcze zmielonych orzechów, trochę mieszanki keksowej i miodu i mówię wszystkim, że to lembasy. Trudniej się to potem formuje i jest bardzo zbite, ale nie zajmuje dużo miejsca i jest dobre jako prowiant w podróży. Nieraz trzeba na szybko przyjąć dużo kalorii.
To najlepsze ciasteczka jakie jadłam! Ja zamiast cukru dałam prawdziwy miód i są przepyszne! Polecam 😉
Bardzo się cieszę <3 Zapraszam do kolejnych przepisów 🙂
A mi nie wyszły 🙁
Buuu… a czemu? Co było nie tak? Smak? Kruchość?
Na pewno wypróbuję!
Czy olej powinien być płynny czy to bez różnicy,moje trudno było lepić ,zamiast cukru można dodać syrop klonowy w jakich proporcjach,smak ciastek fajny
Są pyszne, dodałam jeszcze rozdrobnionego banana z łyżką masła orzechowego do masy. Mniam!
<3