Ingredients
-
2 sztuki Papryka czerwona
-
1 średnia Cebula czerwona
-
4 ząbki Czosnek
-
50g Słonecznik
-
2 łyżki Sos sojowy jasny
-
200ml Mleko roślinne
-
garść Bazyliaświeża
-
3 łyżki Płatki drożdżowe
-
1 łyżeczka Papryka wędzona
-
1 łyżeczka Papryka słodka
-
szczypta Ostra papryka w płatkach
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
-
1 łyżka Olej
Kremowy sos z pieczonej papryki
Już dawno nie sięgałem po świeżą paprykę – ta w proszku towarzyszy mi niemalże codziennie. Na ostatnich zakupach nie mogłem się powstrzymać, gdy zobaczyłem te piękne czerwony bomby – w dodatku przecenione – więc porwałem kilka sztuk na kuchenny warsztat. Na instagramie zadałem Wam pytanie, czy wolicie, żebym przygotował sos, czy zupę krem. Walka była wyrównana do samego końca, więc zdecydowałem się na sos z pieczonej papryki, który oblepił mi makaron. Zresztą jedna zupa z pieczonej papryki na blogu już jest, więc moje gotowanie, miało dla Was i dla bloga wartość dodaną w postaci nowego, bardzo smacznego przepisu!
Jak już bierzecie w obroty paprykę, to warto jej upiec troszkę więcej! Można jej użyć do wspomnianej wcześniej zupy krem, jak i pasty ze słonecznika! Pieczona papryka rządzi!
Składniki
Papryka czerwona:: 2 sztuki | |
Cebula czerwona:: 1 średnia | |
Czosnek:: 4 ząbki | |
Słonecznik:: 50g | |
Sos sojowy jasny:: 2 łyżki | |
Mleko roślinne:: 200ml | |
Bazylia:: garść | |
Płatki drożdżowe:: 3 łyżki | |
Papryka wędzona:: 1 łyżeczka | |
Papryka słodka:: 1 łyżeczka | |
Ostra papryka w płatkach:: szczypta | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku | |
Olej:: 1 łyżka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Słonecznik zalej wrzątkiem i odstaw na minimum 30 minut. W międzyczasie upiecz paprykę - jeśli nie wiesz jak to zrobić, to zobacz wpis jak upiec paprykę. |
2
Gotowe
|
Cebulę i czosnek pokrój. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, czosnek oraz szczyptę soli i smaż przez 5-7 minut. Po tym czasie przełóż do wysokiego pojemnika, dodaj pozostałe składniki (w tym również opłukany słonecznik i obraną paprykę) i zmiksuj na gładko. Sos już jest gotowy. Można go podawać do maczania paluchów chlebowych, jak i wrzucić na patelnię z makaronem. |
Witam Konrad robię bardzo podobny,tylko z małą różnicą oprócz papryki piekę jeszcze bakłażana. Ale dziś spróbuję Twojego przepisu. Konrad wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2018