Kremowy sos z pieczonej papryki

0 0
Kremowy sos z pieczonej papryki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Papryka czerwona:: 2 sztuki
Cebula czerwona:: 1 średnia
Czosnek:: 4 ząbki
Słonecznik:: 50g
Sos sojowy jasny:: 2 łyżki
Mleko roślinne:: 200ml
Bazylia:: świeża garść
Płatki drożdżowe:: 3 łyżki
Papryka wędzona:: 1 łyżeczka
Papryka słodka:: 1 łyżeczka
Ostra papryka w płatkach:: szczypta
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Olej:: 1 łyżka

Nutritional information

100g
Porcja
106
Kalorie
4.9g
Białko
6.4g
Tłuszcz
9.6g
Węgl.
2.5g
Błonnik

Kremowy sos z pieczonej papryki, to świetny dodatek do makaronu, kaszy czy paluchów chlebowych. Delikatny, aromatyczny i pyszny!

  • 40 min
  • Serves 6
  • Easy

Ingredients

Share

Kremowy sos z pieczonej papryki

Już dawno nie sięgałem po świeżą paprykę – ta w proszku towarzyszy mi niemalże codziennie. Na ostatnich zakupach nie mogłem się powstrzymać, gdy zobaczyłem te piękne czerwony bomby – w dodatku przecenione – więc porwałem kilka sztuk na kuchenny warsztat. Na instagramie zadałem Wam pytanie, czy wolicie, żebym przygotował sos, czy zupę krem. Walka była wyrównana do samego końca, więc zdecydowałem się na sos z pieczonej papryki, który oblepił mi makaron. Zresztą jedna zupa z pieczonej papryki na blogu już jest, więc moje gotowanie, miało dla Was i dla bloga wartość dodaną w postaci nowego, bardzo smacznego przepisu!

Jak już bierzecie w obroty paprykę, to warto jej upiec troszkę więcej! Można jej użyć do wspomnianej wcześniej zupy krem, jak i pasty ze słonecznika! Pieczona papryka rządzi!

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Papryka czerwona:: 2 sztuki
Cebula czerwona:: 1 średnia
Czosnek:: 4 ząbki
Słonecznik:: 50g
Sos sojowy jasny:: 2 łyżki
Mleko roślinne:: 200ml
Bazylia:: świeża garść
Płatki drożdżowe:: 3 łyżki
Papryka wędzona:: 1 łyżeczka
Papryka słodka:: 1 łyżeczka
Ostra papryka w płatkach:: szczypta
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Olej:: 1 łyżka

Wykonanie

1
Gotowe

Słonecznik zalej wrzątkiem i odstaw na minimum 30 minut. W międzyczasie upiecz paprykę - jeśli nie wiesz jak to zrobić, to zobacz wpis jak upiec paprykę.

2
Gotowe

Cebulę i czosnek pokrój. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, czosnek oraz szczyptę soli i smaż przez 5-7 minut. Po tym czasie przełóż do wysokiego pojemnika, dodaj pozostałe składniki (w tym również opłukany słonecznik i obraną paprykę) i zmiksuj na gładko. Sos już jest gotowy. Można go podawać do maczania paluchów chlebowych, jak i wrzucić na patelnię z makaronem.

Ryż w pomidorach z groszkiem
previous
Ryż w pomidorach z groszkiem
Jak ugotować ryż do sushi
next
Jak ugotować ryż do sushi + zaprawa do ryżu
Ryż w pomidorach z groszkiem
previous
Ryż w pomidorach z groszkiem
Jak ugotować ryż do sushi
next
Jak ugotować ryż do sushi + zaprawa do ryżu
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia 65

Witam Konrad robię bardzo podobny,tylko z małą różnicą oprócz papryki piekę jeszcze bakłażana. Ale dziś spróbuję Twojego przepisu. Konrad wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2018

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here