Ingredients
-
1 duży Seler korzeniowy
-
do gotowania Bulion warzywny
-
70g Mąka pszenna
-
100-120 ml Mleko roślinne
-
1 łyżka Sos sojowy
-
1 łyżeczka Papryka wędzona
-
1/2 łyżeczki Tymianek
-
do smaku Pieprz i sól
-
150g Bułka tarta
-
50g Sezam
Czy wegańskie jedzenie jest trudne do przygotowania? Oczywiście, że nie! Dzisiaj mam dla Was przepis na jedne z najprostszych wegańskich kotlecików. Kotlety z selera, bo to właśnie o nich mowa nie wymagają od Ciebie wielkich zdolności kulinarnych. Wystarczy obrać selera, pokroić go, obgotować, opanierować i usmażyć… Efekt końcowy jest niesamowity!
Kotlety z selera
W świecie roślinnego pichcenia bardzo popularną pozycją są wszelkiej maści kotlety. Można je przygotować niemalże ze wszystkiego. Na blogu znajdziecie już m.in. kotlety z buraka i kaszy jaglanej, klasyczne kotlety warzywne, bezbłędne kotlety z kalafiora oraz kotlety z marchewki i ryżu. Tym razem nadszedł czas na wykorzystanie kolejnego popularnego warzywa… Selera!
Nawet jeśli wydaje Ci się, że nie przepadasz za selerem, to kotleciki z selera na pewno Ci posmakują! Chrupiąca panierka, cudowna konsystencja… Oj coś wspaniałego. Podaj kotlety z selera z puree ziemniaczanym oraz ulubioną surówką – u mnie surówka ze startej marchewki, z dodatkiem wegańskiego majonezu, jogurtu roślinnego i żurawiny suszonej.
Nie ma co przedłużać, czas zakasać rękawy, pogalopować do kuchni i ukręcić ten wspaniały, domowy, wegański obiad!
Kotlety z selera – KĄCIK PORAD
- Do panierowania kotletów użyłem bułki tartej i sezamu. Świetnie sprawdzi się również panko oraz pokruszone płatki kukurydziane.
- Połowę mleka roślinnego możesz zastąpić bulionem pozostałym po gotowaniu selera.
- Do smażenia możesz użyć dowolnego oleju o neutralnym zapachu. Świetnie sprawdzi się olej rzepakowy, słonecznikowy lub kokosowy bezzapachowy.
- Zwykłą sól możesz zastąpić czarną solą, dzięki temu kotlety zyskają jeszcze ciekawszy smak.
- Do ciasta możesz również dodać 1-2 łyżki płatków drożdżowych.
- Z podanych składników wyszło mi 6 niedużych kotlecików. Jest to ilość odpowiednia dla 2-3 osób.
Składniki
Seler korzeniowy: 1 duży | |
Bulion warzywny: do gotowania | |
Mąka pszenna: 70g | |
Mleko roślinne: 100-120 ml | |
Sos sojowy: 1 łyżka | |
Papryka wędzona: 1 łyżeczka | |
Tymianek: 1/2 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Bułka tarta: 150g | |
Sezam: 50g |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Seler obierz, pokrój na plastry o grubości około 1cm. W garnku zagotuj bulion i wrzuć selera. Gotuj go przez około 10-15 minut - ma być miękki, ale nie rozgotowany. Ugotowanego selera odstaw do przestygnięcia i odsącz delikatnie ręcznikiem papierowym. |
2
Gotowe
|
W misce wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie mąkę, mleko roślinne, sos sojowy oraz przyprawy - powinno wyjść ciasto odrobinę gęstsze niż ciasto naleśnikowe. |
3
Gotowe
|
Plastry selera zamocz w przygotowanym cieście i następnie obtocz w bułce tartej wymieszaj z sezamem. |
4
Gotowe
|
Na patelni rozgrzej olej - powinno to być około 0.5cm, żeby kotlety dobrze się usmażyły. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. |
5
Gotowe
|
Gotowe kotlety przełóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Smacznego! |
Hej! Czy kotlety można też upiec z odrobiną oleju w cieście?
Myślę, że można bez problemu 🙂
A przy nietolerancji glutenu można go czymś zastąpić?
Miksem bezglutenowym, panierka bezglutenowa, a sos tamari 😉