Ingredients
-
250g Pieczarki
-
30g Orzechy włoskie
-
1/2 sztuki Cebula czerwona
-
75g Mąka z ciecierzycy
-
1/2 łyżeczki Papryka wędzona
-
1 łyżeczka Papryka słodka
-
do smaku Pieprz czarny
-
do smaku Sól
-
1 łyżka Olej
Kotlety z pieczarek
Zarzuciłem Was ostatnio świetnymi (w moim odczuciu) przepisami na dodatki do kotletów. Teraz przyszedł czas na kotlety z pieczarek, którym na talerzu towarzyszyła surówka z marchewki. Oczywiście równie dobrze pasowałaby czerwona kapusta z rodzynkami lub surówka z selera, ale akurat na nią miałem największą ochotę.
Kotlety z pieczarek powstały co prawda z potrzeby zutylizowania pieczarek, których nakupiłem w niemalże hurtowej ilości i nie miałem co z nimi zrobić, ale absolutnie tego nie żałuję. Wyszły obłędne. Szukasz innego sposobu na wykorzystanie pieczarek? Może zainteresuje Cię zupa krem z pieczarek. Jest delikatna, kremowa i stosunkowo lekka, pomimo dodatku mleczka kokosowego. Wegańskie bolognese natomiast, to bardzo podobne składniki z jakimi mamy do czynienia w dzisiejszych kotletach, ale dzięki użyciu pomidorów i makaronu uzyskujemy zupełnie inne, ale równie ciekawe danie.
Składniki
Pieczarki:: 250g | |
Orzechy włoskie:: 30g | |
Cebula czerwona:: 1/2 sztuki | |
Mąka z ciecierzycy:: 75g | |
Papryka wędzona:: 1/2 łyżeczki | |
Papryka słodka:: 1 łyżeczka | |
Pieprz czarny:: do smaku | |
Sól:: do smaku | |
Olej:: 1 łyżka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Miałam te kotleciki dziś na obiad, są pyszne 😋 Konrad miałeś rację Pozdrawiam
Czym można zastąpić mąkę z ciecierzycy? 🙂 Pomyślałam o zmielonych płatkach owsianych 🙂
Jasne, że może być 🙂 Będą równie pyszne 🙂
PYCHOTA! 🙂