Ingredients
-
250g Ryż
-
1 duża Cebula
-
3 ząbki Czosnek
-
3 cm Imbir
-
7 łyżek Olej
-
400g Marchewka
-
100g Sezam
-
100g Bułka tarta
-
6 łyżek Mąka pszenna
-
3 łyżki Sos sojowy
-
2 łyżeczki Papryka wędzona
-
1 łyżeczka Kumin
-
do smaku Pieprz i sól
Kotlety z marchewki i ryżu
Nie ważne czy chcesz przygotować klasyczny obiad z surówką i ziemniakami, czy złożyć pysznego wegańskiego burgera, to kotlety z marchewki sprawdzą się IDEALNIE! Robi się je bardzo prosto i składają się z łatwo dostępnych składników… Czego chcieć więcej?!
Kotlety z buraka oraz kotlety z kalafiora cieszą się wśród Was nieustającą popularnością, tak więc postanowiłem złapać tym razem marchewkę w jedną dłoń, tarkę w drugą i ruszyć do kuchni. W związku z tym, że ostatnie klopsiki z kalafiora i ryżu wyszły bardzo dobre, stwierdziłem, że kotlety z marchewki również zrobię z ryżem… To była naprawdę PYSZNA decyzja!
Kotlety z marchewki – KĄCIK PORAD
- Użyj ryżu białego, najlepiej jaśminowego lub basmati. Ryż parboiled niestety się nie nadaje do tego dania, ponieważ po ugotowaniu nie klei się.
- Jeśli nie masz ryżu, możesz użyć kaszy jaglanej.
- Podczas formowania kotlecików, ręce warto smarować co jakiś czas olejem. Dzięki temu łatwiej będzie nadać im pożądany kształt, nie będą lepiły się do rąk i podczas pieczenia ładnie się przyrumienią.
- Upieczone kotleciki z marchewki możesz przechowywać do kilku dni w lodówce lub zamrozić.
- Z podanych proporcji wychodzi około 12 średniej wielkości kotletów. Ilość zależy od ich wielkości.
Składniki
Ryż: 250g | |
Cebula: 1 duża | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Imbir: 3 cm | |
Olej: 7 łyżek | |
Marchewka: 400g | |
Sezam: 100g | |
Bułka tarta: 100g | |
Mąka pszenna: 6 łyżek | |
Sos sojowy: 3 łyżki | |
Papryka wędzona: 2 łyżeczki | |
Kumin: 1 łyżeczka | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Ręce co jakiś czas smaruj delikatnie olejem i formuj kotlety z marchewki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz je około 30-40 minut. Czas pieczenia zależy m.in. od ich wielkości. U mnie wyszło 12 kotletów, każdy ważył około 120g. W połowie pieczenia wyciągnij blaszkę, obróć kotlety na drugą stronę i piecz dalej. Smacznego! |
Troche nie rozumiem tych 7 łyżek oleju w przepisie. To do smażenia cebuli i smarowania rąk? Czy może do dodania do składników i wymieszania żeby masa była bardziej kleista?