Ingredients
-
2 puszki Biała fasola
-
100g Kasza jaglana
-
1/2 główki Brokuł
-
3 łyżki Olej
-
1 duża Czerwona cebula
-
3 ząbki Czosnek
-
2-3cm Imbir
-
1 sztuka Papryczka chili
-
2 łyżki Ocet ryżowy
-
2 łyżki Cukier
-
1/2 łyżeczki Sól
-
1 łyżka Sezam
-
1/2 kubka Płatki owsiane lub bułka tarta
-
3 łyżki Sos sojowy
-
2 łyżki Masło orzechowe
-
do smażenia Olej
-
Opcjonalnie dodatkowa bułka tarta do panierowania
Kotlety z białej fasoli
Już dawno nie dodawałem przepisu na warzywne kotlety. Ostatnim był z tego co widzę przepis na kotleciki z kalafiora, które cieszyły się dużą popularnością, tak więc postanowiłem przygotować kolejne, ale… inne 😂 Tym razem na bazie białej fasoli i brokuła 🥦 Nie chcę głupio gadać… tfu… pisać, ale wydaje mi się, że kotlety z białej fasoli są jednymi z najsmaczniejszych, jakie ostatnio robiłem.
Kotlety z białej fasoli – smażone czy pieczone?
Ja robiłem wersję smażoną, ponieważ… obecnie nie mam piekarnika. Myślę, że pieczone będą równie porywające. Smażyłem zarówno panierowane, jak i bez panierki. Jak dla mnie nie ma to większego znaczenia, smakowały niemalże identycznie.
Lepiej użyć płatków owsianych czy bułki tartej?
U mnie były to płatki owsiane błyskawiczne, takie więc polecam przede wszystkim. Jeśli jednak chcesz użyć bułki tartej, to sprawdzi się praktycznie tak samo dobrze!
Przy okazji, jeśli lubisz wegańskie kotlety, to koniecznie sprawdź moje przepisy na burgera z ciecierzycy, oraz burgera z czerwonej fasoli.
Składniki
Biała fasola: 2 puszki | |
Kasza jaglana: 100g | |
Brokuł: 1/2 główki | |
Olej: 3 łyżki | |
Czerwona cebula: 1 duża | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Imbir: 2-3cm | |
Papryczka chili: 1 sztuka | |
Ocet ryżowy: 2 łyżki | |
Cukier: 2 łyżki | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Sezam: 1 łyżka | |
Płatki owsiane lub bułka tarta: 1/2 kubka | |
Sos sojowy: 3 łyżki | |
Masło orzechowe: 2 łyżki | |
Olej: do smażenia | |
Opcjonalnie dodatkowa bułka tarta do panierowania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Na patelni rozgrzej olej, na średnim ogniu. Cebulę pokrój w kostkę, imbir, czosnek i papryczkę w paski lub drobno posiekaj. Wrzuć na patelnię. Smaż przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj brokuła, zamieszaj. Dodaj ocet, cukier, sezam i sól. Zmaż co jakiś czas mieszając około 4-5 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia. |
3
Gotowe
|
Do zmiksowanej fasoli dodaj zawartość patelni, kaszę jaglaną, dorzuć płatki owsiane lub bułkę tartą, masło orzechowe, wlej sos sojowy i wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odstaw na 15 minut. Masa nie powinna za bardzo kleić się do rąk. Jeśli tak jest po tym czasie, dodaj więcej płatków lub bułki tartej. Formuj średniej wielkości kotlety, nie za grube, nie za cienkie... w sam raz (z całej masy powinno wyjść 8 sztuk). Smaż z obu stron na oleju (możesz je opanierować, ale nie musisz). Gotowe! |
Takie pytanie : z nie świeżego brokuła tylko rozmrożonego też wyjdzie?
Myślę, że tak, ale trzebaby było odparować pierwsze z niego wodę… dłużej smażyć np. Pewności jednak nie mam, bo robiłem ze „świeżego”.
Kotlety przygotowane wczoraj na obiad. Dziękuję za przepis, są przepyszne. Co najważniejsze, wspaniały sposób na przemyt brokuła!
Ooo super. Bardzo mi miło 🙂