Ingredients
-
200g Batat
-
1 puszka Ciecierzyca
-
2 łyżki Sos sojowy
-
6 łyżek Olej
-
1 sztuka Cebula
-
3 ząbki Czosnek
-
2 cm Imbir
-
1/2 sztuki Papryczka chilli
-
2 sztuki Marchewka
-
1 sztuka Papryka
-
1/2 puszki Kukurydza
-
200g Groszek mrożony
-
2 łyżeczki Cukier trzcinowy
-
100g Szpinak
-
200g Bułka tarta
-
3 łyżki Płatki drożdżowe
-
2 łyżeczki Papryka wędzona
-
do smaku Pieprz i sól
-
do smarowania Olej
Zastanawiasz się co przygotować na obiad? A może nie masz pomysłu na wsad do bułki? Przybywam z odsieczą i prezentuję Ci przepis na wegańskie kotlety warzywne, które świetnie smakują zarówno w towarzystwie ugotowanego ryżu oraz sałatki, jak i w bułce. Dzisiejsze kotleciki warzywne, to mój sprawdzony sposób na pyszny i zdrowy posiłek.
Kotlety warzywne
Jestem ogromnym fanem wegańskich burgerów, dlatego właśnie moje kotleciki wylądowały w bułce. Gdy potrzebuję zabrać ze sobą w drogę coś do jedzenia, to często decyduje się właśnie na burgery. Jest to moim zdaniem najwygodniejszy sposób przenoszenia jedzenia oraz pałaszowania go w trasie. Jeśli jednak jesteś fanem pojemniczków lub po prostu chcesz ukręcić klasyczny obiad, to ugotuj kaszę, ryż lub ziemniaki, zrób prostą surówkę i ciesz się smakowitym posiłkiem!
Jak zrobić wegańskiego burgera?
Na początku przygotowałem kotleciki warzywne według dzisiejszego przepisu. Zarumieniłem na patelni pełnoziarnistą bułkę do burgerów. Ukręciłem domowy wegański majonez, pokroiłem czerwoną cebulkę, pomidora, dorzuciłem świeżego szpinaku i wszystko zwieńczyłem sosem musztardowym BBQ… Moje ulubione połączenie, które również Tobie polecam.
Bezglutenowe kotlety warzywne
Jeśli chcesz przygotować kotlety warzywne w wersji bezglutenowej, to wystarczy, że zamienisz sos sojowy na sos tamari, a klasyczną bułkę tartą na jej bezglutenowy odpowiednik lub na bezglutenową mąkę owsianą.
Nie ma co się dłużej rozpisywać. Czas zakasać rękawy do roboty i wkroczyć żwawym krokiem do kuchni, żeby przygotować kotleciki warzywne!
Składniki
Batat: 200g | |
Ciecierzyca: 1 puszka | |
Sos sojowy: 2 łyżki | |
Olej: 6 łyżek | |
Cebula: 1 sztuka | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Imbir: 2 cm | |
Papryczka chilli: 1/2 sztuki | |
Marchewka: 2 sztuki | |
Papryka: 1 sztuka | |
Kukurydza: 1/2 puszki | |
Groszek mrożony: 200g | |
Cukier trzcinowy: 2 łyżeczki | |
Szpinak: 100g | |
Bułka tarta: 200g | |
Płatki drożdżowe: 3 łyżki | |
Papryka wędzona: 2 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Olej: do smarowania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Obierz batata, a następnie ugotuj go lub upiecz. Odsączoną ciecierzycę umieść w kielichu blendera, dodaj batata oraz sos sojowy i zblenduj. |
2
Gotowe
|
Na patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek, imbir oraz papryczkę chilli posiekaj i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty. |
3
Gotowe
|
Dodaj startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, kukurydzę, groszek oraz cukier trzcinowy Smaż przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. |
4
Gotowe
|
Dodaj szpinak i smaż przez 1 minutę. |
5
Gotowe
|
Zawartość patelni przełóż do miski. Dodaj wcześniej zblendowaną ciecierzycę z batatem, wsyp bułkę tartą oraz przyprawy i bardzo dokładnie połącz ze sobą składniki. W razie potrzeby możesz dosypać troszkę więcej bułki tartej. |
6
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ręce co jakiś czas smaruj delikatnie olejem, formuj kotlety warzywne (u mnie wyszło 10 dużych) i kładź je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie obróć kotleciki na drugą stronę i piecz przez kolejne 15-20 minut. Smacznego! |