Ingredients
-
100g Kasza jaglana
-
200g Tofu
-
1 pęczek Zielona cebulka
-
2 łyżeczki Czarna sól
-
do smaku Pieprz
-
1 łyżeczka Musztarda
-
2 łyżki Płatki drożdżowe
-
do obtoczenia Bułka tarta
-
do smażenia Olej
Kotlety bezjajeczne z kaszy jaglanej
Oj jak przez ostatnie dni chodziły za mną kotleciki z kaszy jaglanej… Są delikatne i miękkie w środku, ale za razem chrupiące na zewnątrz. Bardzo proste do przygotowania, co dodatkowo zachęca, żeby je robić i pałaszować! Tym razem postawiłem na wegańskie kotlety jajeczne, a w zasadzie… bezjajeczne.
Jak to możliwe, że są wegańskie kotlety jajeczne?!
Dzięki połączeniu delikatnego tofu, przypominającego ugotowane białko jaja, kaszy, która jest spoiwem i czarnej soli. To właśnie ten ostatni składnik sprawia, że kotlety bezjajeczne mają jajeczny smak i zapach. Na tej samej zasadzie powstały m.in. wegański majonez, jaglanica czy tofucznica.
Przy okazji, jeśli lubisz takie przepisy jak dzisiejszy, to polecam Ci również kotlety z białej fasoli oraz kotleciki z kalafiora, w których również występuje kasza jaglana.
Składniki
Kasza jaglana: 100g | |
Tofu: 200g | |
Zielona cebulka: 1 pęczek | |
Czarna sól: 2 łyżeczki | |
Pieprz: do smaku | |
Musztarda: 1 łyżeczka | |
Płatki drożdżowe: 2 łyżki | |
Bułka tarta: do obtoczenia | |
Olej: do smażenia |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Czy dodajemy sam szczypiorek czy cebulkę też? I czy może być tofu wędzone? Pozdrawiam 🙂
Ja dodawałem sam szczypiorek 🙂 Co do tofu, to nie jestem pewny jak wyjdzie na wędzonym… warto spróbować, myślę, że wyjdzie smaczne 🙂