Ingredients
-
1 główka Kalafior
-
300g Kasza jaglana
-
2 duże Cebula biała
-
4 ząbki Czosnek
-
1 pęczek Koperek
-
150g Bułka tarta
-
250g Mąka pszenna
-
2 łyżki Cukier trzcinowy
-
100g Słonecznik
-
1-2 łyżeczki Gałka muszkatołowa
-
2 łyżeczki Czosnek granulowany
-
1 łyżka Sól
-
1 łyżeczka Pieprz czarny
-
10 łyżek Olej
Są super zdrowe, przepyszne i w 100% roślinne. Kotlety z kalafiora to doskonała propozycja na obiad, kolację czy lunch box do pracy. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno – w towarzystwie ulubionej sałatki, jako jeden ze składników buddha bowl albo w postaci domowych wegeburgerów. Do tego ich przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Lubisz zdrową kuchnię wegańską, a wciąż nie miałeś okazji spróbować kotlecików z kalafiora? Najwyższy czas nadrobić zaległości!
Kotlety z kalafiora
Typowy polski obiad, to ziemniaki, kapucha lub mizeria i… kotlet. Co prawda kotleciki z kalafiora nie zastąpią prawdziwego schabowego, jeśli ktoś jest smakoszem, ale mogą być fajną i zdrową alternatywą. Kotleciki bardzo fajnie sprawdzają się nie tylko jako część głównego dania, ale również w burgerach! Wspaniale komponują się z różnymi sosami i dodatkami.
Z czym podawać kotlety z kalafiora?
U mnie na talerzu zawitały w towarzystwie ryżu i sałatki z cukinii, ale tak jak już wspomniałem… dobór dodatków jest dowolny. U mnie z podanych składników wyszło 30 kotlecików. Nadają się one do mrożenia, więc spokojnie możesz zrobić ich więcej i zamrozić.
Jeśli jesteś fanem kalafiora lub masz jego nadmiar w lodówce, to obowiązkowymi pozycjami do wypróbowania są zupa krem z kalafiora oraz kalafior pieczony. Proste przepisy, które zawsze się sprawdzają.
Z podanych składników przygotujesz około 15 porcji. Możesz również zrobić większą ilość i część zamrozić – kotleciki z kalafiora nadają się do tego idealnie. Na koniec jeszcze jedna mała wskazówka. Wersja z orzechami włoskimi to po prostu… mistrzostwo świata! Sprawdź, a gwarantuję Ci, że będą to jedne z najlepszych warzywnych kotletów, jakie miałeś okazję spróbować.
Składniki
Kalafior:: 1 główka | |
Kasza jaglana:: 300g | |
Cebula biała:: 2 duże | |
Czosnek:: 4 ząbki | |
Koperek:: 1 pęczek | |
Bułka tarta:: 150g | |
Mąka pszenna:: 250g | |
Cukier trzcinowy:: 2 łyżki | |
Słonecznik:: 100g | |
Gałka muszkatołowa:: 1-2 łyżeczki | |
Czosnek granulowany:: 2 łyżeczki | |
Sól:: 1 łyżka | |
Pieprz czarny:: 1 łyżeczka | |
Olej:: 10 łyżek |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Wyglądają przepysznie 🙂
Brzmi to apetycznie,zapisalam przepis ,napewno wkrotce zrobie
Palce lizac
pycha !
pycha
Oczywiście, że smaczne to one będą, ale jak świetnie podane! 🙂
cudo !
Super przepis, uwielbiam kalafiora 😀
Palce lizac !!!
Ale super pomysł 🙂 dzis bedzie 1szy raz