Kopytka z buraków

0 0
Kopytka z buraków

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki: 500g
Burak: 2 duże
Mąka pszenna: 200g
Mąka ziemniaczana: 2 łyżki
Pieprz i sól: szczypta
Tymianek: 1 łyżeczka

Kopytka z buraków, to ciekawa alternatywa dla fanów tradycyjnych kopytek. Zupełnie inna struktura, inny smak i ponętny, różowy kolor.

  • 20 min
  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Kopytka z buraków

Bardzo spodobał Wam się kolor poprzednich kluseczek (kopytka z batatów i kopytka z bobu), więc postanowiłem pokombinować z burakiem. Pierwsze kopytka z buraków, za które się zabrałem i od razu HICIOR. Smak i konsystencja jak dla mnie PETARDA, a po połączeniu kopytek z octem balsamicznym, olejem rzepakowym, orzechami włoskimi i rukolą… zaniemówiłem. Pyszne i bardzo klasyczne połączenie. Co prawda, kopytka mają inną strukturę niż klasyczne ziemniaczane, czy nawet wcześniej wspomniane, ale na pewno są godne uwagi.

Czy kopytka mogą być z gotowanych buraków?

Kopytka powinny również wyjść świetne z buraka gotowanego, ale będzie wtedy potrzebna większa ilość mąki. Osobiście nie próbowałem, więc głowy nie dam.

[Ocena: 4.1]

Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki: 500g
Burak: 2 duże
Mąka pszenna: 200g
Mąka ziemniaczana: 2 łyżki
Pieprz i sól: szczypta
Tymianek: 1 łyżeczka

Wykonanie

1
Gotowe

Ziemniaki obierz, ugotuj i jeszcze gorące przeciśnij przez praskę lub rozgnieć na puree. Buraka upiecz (jeśli nie wiesz jak to zrobić, sprawdź wpisjak upiec buraki). Zmiksuj go z tymiankiem, pieprzem i solą na gładko lub zetrzyj na tarce. Dodaj mąki oraz ziemniaki i wyrabiaj. Powstałe ciasto powinno być dość miękkie, ale nie powinno się lepić do rąk! W razie potrzeby dodaj więcej mąki.

2
Gotowe

Ciasto podziel na kilka części i każdą z nich "wyturlaj" na kształt wałka. Za pomocą noża podziel ciasto w romby. Kopytka gotuj w osolonej wodzie - od wypłynięcia około 1 minutę.

Konrad Budzyk

Zupa z zielonej soczewicy
previous
Zupa z zielonej soczewicy
Przepis na naleśniki z brokułami
next
Naleśniki z brokułami
Zupa z zielonej soczewicy
previous
Zupa z zielonej soczewicy
Przepis na naleśniki z brokułami
next
Naleśniki z brokułami
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Monika

Z podana ilością maki ciasto było bardzo lepkie. Dosypywalam wiec mąki, aż doszłam do momentu ze było jej 2x więcej niż w przepisie! A ciasto nadal było lepiące. Czy podane proporcje aby na pewno są prawidłowe?

Paulina

Dokładnie tak samo miałam

Zuzanna

Jestem w trakcie robienia i mam dokładnie tak samo. Pozostało mi dodawać mąki aż nie nabierze struktury ciasta do wałkowania 🤷‍♀️

Kasia

Super przepis! Robię bardzo często:) inaczej dzieci nie zjedzą buraka 😉

Konrad Budzyk

Ooo bardzo mi miło, że nawet dzieciaki zajadają kopytka z buraków 🙂

Ewelina

Czy można dodać jajko?

6
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here