Ingredients
-
500g Ziemniaki
-
2 duże Burak
-
200g Mąka pszenna
-
2 łyżki Mąka ziemniaczana
-
szczypta Pieprz i sól
-
1 łyżeczka Tymianek
Kopytka z buraków
Bardzo spodobał Wam się kolor poprzednich kluseczek (kopytka z batatów i kopytka z bobu), więc postanowiłem pokombinować z burakiem. Pierwsze kopytka z buraków, za które się zabrałem i od razu HICIOR. Smak i konsystencja jak dla mnie PETARDA, a po połączeniu kopytek z octem balsamicznym, olejem rzepakowym, orzechami włoskimi i rukolą… zaniemówiłem. Pyszne i bardzo klasyczne połączenie. Co prawda, kopytka mają inną strukturę niż klasyczne ziemniaczane, czy nawet wcześniej wspomniane, ale na pewno są godne uwagi.
Czy kopytka mogą być z gotowanych buraków?
Kopytka powinny również wyjść świetne z buraka gotowanego, ale będzie wtedy potrzebna większa ilość mąki. Osobiście nie próbowałem, więc głowy nie dam.
Składniki
Ziemniaki: 500g | |
Burak: 2 duże | |
Mąka pszenna: 200g | |
Mąka ziemniaczana: 2 łyżki | |
Pieprz i sól: szczypta | |
Tymianek: 1 łyżeczka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ziemniaki obierz, ugotuj i jeszcze gorące przeciśnij przez praskę lub rozgnieć na puree. Buraka upiecz (jeśli nie wiesz jak to zrobić, sprawdź wpisjak upiec buraki). Zmiksuj go z tymiankiem, pieprzem i solą na gładko lub zetrzyj na tarce. Dodaj mąki oraz ziemniaki i wyrabiaj. Powstałe ciasto powinno być dość miękkie, ale nie powinno się lepić do rąk! W razie potrzeby dodaj więcej mąki. |
2
Gotowe
|
Z podana ilością maki ciasto było bardzo lepkie. Dosypywalam wiec mąki, aż doszłam do momentu ze było jej 2x więcej niż w przepisie! A ciasto nadal było lepiące. Czy podane proporcje aby na pewno są prawidłowe?
Dokładnie tak samo miałam
Jestem w trakcie robienia i mam dokładnie tak samo. Pozostało mi dodawać mąki aż nie nabierze struktury ciasta do wałkowania 🤷♀️
Super przepis! Robię bardzo często:) inaczej dzieci nie zjedzą buraka 😉
Ooo bardzo mi miło, że nawet dzieciaki zajadają kopytka z buraków 🙂
Czy można dodać jajko?