Ingredients
-
2 średnie Batat
-
350g Mąka pszennaewentualnie pszenna lub bezglutenowa
-
2 łyżeczki Sól
Kopytka pamiętam z dzieciństwa, gdy babcia robiła je na stolnicy wielkości stołu i podawała z gulaszem lub ewentualnie cukrem. W wersji wytrawnej jednak było to o wiele częściej. Mama również kilka razy je zrobiła, natomiast ja sam dopiero teraz, pierwszy raz wziąłem się za nie i od razu wykonałem kopytka z batatów.
Kilka dni wcześniej upiekłem bataty i na szybko, przed wyjazdem jeszcze, w skórce cisnąłem je do zamrażalnika. Jakie było moje zdziwienie, gdy wyciągnąłem je, a po kilku minutach już mogłem zdjąć z nich skórkę, natomiast po kolejnych kilkudziesięciu były już miękkie i gotowe do działania.
Jak widać u mnie kopytka z batatów są na wytrawnie. Pesto bazyliowe z wczorajszego przepisu świetnie się sprawdza!
Czy kopytka z batatów są trudne?
Ja, że nie jestem raczej osobą, która lubi sobie utrudniać życie, myślałem tylko jak małym nakładem sił i składników je zrobić. I tak też właśnie powstał ten przepis. 3 składniki i minimum roboty oraz brudzenia się. Kopytka, nie licząc pieczenia batatów, to dosłownie 5 minut roboty.
Wiecie czego najbardziej się bałem zanim zacząłem to robić? Poklejonych palców od ciasta. Fuj. Nie lubię tego. Później trzeba szorować rączki gąbką, żeby dziadostwo zeszło… na szczęście tutaj tego problemu nie było, bo malakser w najgorszej części wyrabiania mnie zastąpił.
A jak smak?
Chyba najważniejsza część. Jak te kopytka z batatów w ogóle smakują? Bardzo dobrze! I to powinno Wam wystarczyć, żeby się za nie zabrać 😉 Powiem Wam jednak, że są dzięki batatom słodkawe, natomiast w połączeniu z wytrawnym sosem nie jest to słodycz odpychająca, a bardziej coś pożądanego. Konsystencja zależy już od tego jaką macie wprawę w ich robieniu, niestety. Wszystko rozgrywa się o odpowiednią konsystencję ciasta. Jednak, jeśli zrobicie według poniższej instrukcji, to na pewno wyjdą!
Wykonanie
1
Gotowe
|
Upiecz bataty a następnie obierz je ze skórki. |
2
Gotowe
|
Wszystkie składniki umieść w malakserze. Zmiksuj dokładnie, żeby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Jeśli chcesz, możesz użyć praski do ziemniaków i wycisnąć bataty na mąkę, a następnie ręcznie wyrobić. Jeśli ciasto będzie nadal lepkie, dodaj więcej mąki. |
3
Gotowe
|
Zagotuj w garnku wodę i posól ją delikatnie. |
4
Gotowe
|
Posyp blat/stolnicę mąką i wyłóż ciasto z malaksera. Podziel je na 3 części i stwórz z każdej wałek o grubości około 2cm. Krój kopytka nożem pod kątem 45 stopni. |
5
Gotowe
|
Wrzucaj kopytka pojedynczo i gotuj 1 minutę od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągnij, odcedź i jedz |
Czy bataty mogę ugotować na parze zamiast piec?
Jasne, że tak. Będzie nawet lepiej (zdrowiej)! 🙂
Wyszly super, dziekuje pieknie 🙂
🙂
Czy mąka orkiszowa z pełnego przemiału typ 2000 czy ta tortowa też się nada? 🙂
Jasne, że tak 🙂
można to zblendować? czy jak? nie mam malakseraczy rozgniesc?
Możesz rozgnieść pierdolnikiem do purre, zetrzeć na tarce albo ewentualnie zblendować 😉
pierdolnikiem do purre? hahaha:D <3
🙂
A owsiana bezglutenowa maka moze byc ? Albo o inny bezglut tylko jaki ?
Wydaje mi się, że tak 🙂
Czy może być któraś z mąk bezglutenowych ewentualnie która?
dodaje i dodaje maki i dalej się lepi , niedlugo proporcja maki do batatow zwyciezy, co robić? bataty ugotowalam zamiast pieczenia , czy to mógł być powód?
Niestety przez gotowanie – podczas pieczenia woda odparowuje i potrzebna jest dzięki temu mniejsza ilość mąki.
Dzięki:) dla tych, którym też wyszła lepka dziwna masa podpowiem, że można wrzucic masę łyżką na papier do pieczenia i upiec w piekarniku, wyszły ciastko-placki 😉
Haha, dobrze wiedzieć 🙂
Wyszły bardzo smaczne. Bataty i mąkę i sól ugniotłam rękoma, jak przy normalnych kopytkach. Lepiej można wyczuć konsystencję ciasta. Dziękuję za pomysł.
Ile gram batata jest wg tego przepisu bo one są tak różne. Te dwie łyżeczki soli są do ciasta na kopytka czy jedna liczy się do posolenia wody?