Kopytka dyniowe

0 0
Kopytka dyniowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki: 600g
Puree z dyni: 300g
Mąka pszenna: 200g
Kurkuma: 1/4 łyżeczki
Sól: 1/4 łyżeczki

Czy kluseczki muszą być nudne i bezbarwne? Oczywiście, że NIE! Zrób kolorowe kopytka z dyni.

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Kluski lubię pod każdą możliwą postacią i wykonane ze wszystkiego, z czego tylko się da… Mamy jesień, sezon na dynię, tak więc nadszedł czas, żeby zrobić przepis na kopytka dyniowe. Te klasyczne kluski, dzięki dodaniu dyni wyglądają i smakują NIESAMOWICIE!

Kopytka dyniowe

Z czym podawać kluseczki dyniowe? Tak na prawdę z każdym sosem, który lubisz. Ja dzisiaj zrobiłem klasyczny sos porowy, ale często sięgam także po sos cebulowy oraz pieczarkowy. Smakowitym i zarazem kolorowym dodatkiem będzie również wegańskie pesto bazyliowe lub pesto z rukoli.

Kopytka z dyni nie obędą się bez… puree z dyni. Jest ono banalnie proste do zrobienia. Jeśli nie umiesz go zrobić, to zobacz koniecznie mój poradnik „jak zrobić puree z dyni„. W kilku krokach dowiesz się jakiej dyni użyć, jak je zrobić oraz jak przechowywać.

Jesteś kluskowym fanem tak jak ja? Zobacz koniecznie moje przepisy na:

Bez zbędnego przedłużania, czas zakasać rękawy i wparować do kuchni. Kopytka dyniowe same się przecież nie zrobią!

Kopytka dyniowe

[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki: 600g
Puree z dyni: 300g
Mąka pszenna: 200g
Kurkuma: 1/4 łyżeczki
Sól: 1/4 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe

Ziemniaki obierz, ugotuj i odstaw do przestygnięcia.

2
Gotowe

Przestygnięte ziemniaki przeciśnij do dużej miski przez praskę do ziemniaków.

3
Gotowe

Dodaj puree z dyni, mąkę, kurkumę oraz sól. Wyrabiaj do momentu uzyskania gładkiego ciasta. W razie potrzeby możesz dosypać odrobinę więcej mąki.

4
Gotowe

Zagotuj w garnku wodę i posól ją delikatnie.

5
Gotowe

Posyp blat/stolnicę mąką i wyłóż ciasto. Podziel je na 3 części i stwórz z każdej wałek o grubości około 2cm. Krój kopytka nożem pod kątem 45 stopni.

6
Gotowe

Wrzucaj kopytka pojedynczo i gotuj 1 minutę od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągnij i odcedź. Kopytka dyniowe są już gotowe, smacznego!

Konrad Budzyk

Przepis na Zakręcony chlebek z pesto
previous
Zakręcony chlebek z pesto
Przepis na Kotlety z selera - wegańskie kotleciki z selera
next
Kotlety z selera
Przepis na Zakręcony chlebek z pesto
previous
Zakręcony chlebek z pesto
Przepis na Kotlety z selera - wegańskie kotleciki z selera
next
Kotlety z selera
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka

Kolorowe, smaczne, zdecydowanie polecam 🙂

Ewelina

Już kolejny rok korzystam z tego przepisu w sezonie dyniowym. Proporcje są idealne i kopytka wychodzą super miękkie. Idealne z masełkiem.

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here