Ingredients
-
600g Ziemniaki
-
300g Puree z dyni
-
200g Mąka pszenna
-
1/4 łyżeczki Kurkuma
-
1/4 łyżeczki Sól
Kluski lubię pod każdą możliwą postacią i wykonane ze wszystkiego, z czego tylko się da… Mamy jesień, sezon na dynię, tak więc nadszedł czas, żeby zrobić przepis na kopytka dyniowe. Te klasyczne kluski, dzięki dodaniu dyni wyglądają i smakują NIESAMOWICIE!
Kopytka dyniowe
Z czym podawać kluseczki dyniowe? Tak na prawdę z każdym sosem, który lubisz. Ja dzisiaj zrobiłem klasyczny sos porowy, ale często sięgam także po sos cebulowy oraz pieczarkowy. Smakowitym i zarazem kolorowym dodatkiem będzie również wegańskie pesto bazyliowe lub pesto z rukoli.
Kopytka z dyni nie obędą się bez… puree z dyni. Jest ono banalnie proste do zrobienia. Jeśli nie umiesz go zrobić, to zobacz koniecznie mój poradnik „jak zrobić puree z dyni„. W kilku krokach dowiesz się jakiej dyni użyć, jak je zrobić oraz jak przechowywać.
Jesteś kluskowym fanem tak jak ja? Zobacz koniecznie moje przepisy na:
Bez zbędnego przedłużania, czas zakasać rękawy i wparować do kuchni. Kopytka dyniowe same się przecież nie zrobią!
Składniki
Ziemniaki: 600g | |
Puree z dyni: 300g | |
Mąka pszenna: 200g | |
Kurkuma: 1/4 łyżeczki | |
Sól: 1/4 łyżeczki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ziemniaki obierz, ugotuj i odstaw do przestygnięcia. |
2
Gotowe
|
Przestygnięte ziemniaki przeciśnij do dużej miski przez praskę do ziemniaków. |
3
Gotowe
|
Dodaj puree z dyni, mąkę, kurkumę oraz sól. Wyrabiaj do momentu uzyskania gładkiego ciasta. W razie potrzeby możesz dosypać odrobinę więcej mąki. |
4
Gotowe
|
Zagotuj w garnku wodę i posól ją delikatnie. |
5
Gotowe
|
Posyp blat/stolnicę mąką i wyłóż ciasto. Podziel je na 3 części i stwórz z każdej wałek o grubości około 2cm. Krój kopytka nożem pod kątem 45 stopni. |
6
Gotowe
|
Wrzucaj kopytka pojedynczo i gotuj 1 minutę od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągnij i odcedź. Kopytka dyniowe są już gotowe, smacznego! |
Kolorowe, smaczne, zdecydowanie polecam 🙂
Już kolejny rok korzystam z tego przepisu w sezonie dyniowym. Proporcje są idealne i kopytka wychodzą super miękkie. Idealne z masełkiem.