Ingredients
-
200g Komosa ryżowa1 kubek
-
600ml Woda
-
400g Pieczarki
-
1/2 sztuki Cukinia
-
1 mała Cebula biała
-
3 ząbki Czosnek
-
2 łyżeczki Zioła prowansalskie
-
1 łyżka Olej kokosowy
-
szczypta Papryka ostra
-
1 łyżeczka Kumin
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią
Ostatnio na moim blogu widać wysyp szybkich posiłków. Było jednogarnkowe spaghetti, makaron ze szpinakiem, a teraz przyszedł czas na komosę. Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią to świetna opcja dla osób, które dbają o swoje zdrowie. Teraz prawie całe nasze społeczeństwo jest na jakiejś diecie. Eliminujemy z diety gluten, tłuszcze lub po prostu wprowadzamy zdrowsze jedzenie w miejsce śmieciowego. Dzisiejsza propozycja zadowoli wszystkie wymienione grupy. Zawiera stosunkowo duże ilości dobrej jakości białka i sporo błonnika, co zapewni Ci uczucie sytości na długi czas. Ponadto tłuszcz ograniczony jest do minimum, a gluten nie występuje nawet w śladowych ilościach.
Walory dietetyczne to jedno, ale poza tym, że komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią jest zdrowa, to jeszcze świetnie smakuje! Nie wierzysz? Przekonaj się!
Składniki
Komosa ryżowa:: 200g | |
Woda:: 600ml | |
Pieczarki:: 400g | |
Cukinia:: 1/2 sztuki | |
Cebula biała:: 1 mała | |
Czosnek:: 3 ząbki | |
Zioła prowansalskie:: 2 łyżeczki | |
Olej kokosowy:: 1 łyżka | |
Papryka ostra:: szczypta | |
Kumin:: 1 łyżeczka | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Przepis- rewelacja. Prostu, szybki I smaczny
Może głupie pytanie, ale czy wodę w której gotuje się komosa na patelni (już po odcedzeniu) trzeba osolić?
Nie trzeba. Zależy jak słone dania lubisz 🙂
pycha, właśnie jem 😉
Nie dość że szybko to jeszcze smacznie i zdrowo 🙂 oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała przepisu ale uważam że papryka dodaje koloru.
Wyszło pysznie, choć zamiast pieczarek użyłam zawekowanych maślaków.
<3