Ingredients
-
100g Kasza gryczana niepalona
-
2 sztuki Banan
-
80g Migdały w płatkach
-
50g Daktyle
-
200ml Wodamożna użyć mleka roślinnego
-
1 laska Wanilia
-
1 łyżeczka Cynamon
-
Cytryna, limonka lub pomarańcza według uznania
Koktajl z kaszy gryczanej (niepalonej) to bomba witamin i minerałów potrzebnych naszemu organizmowi, ale skąd w ogóle pomysł na jej użycie? Jakiś czas temu na uczelni profesor zaczął wychwalać kaszę gryczaną jako tą, którą powinniśmy jak najczęściej dodawać do diety. Zamiast kangusów czy innych słodzonych pierdół na śniadanie powinniśmy przyjrzeć się chociażby jej. Nasza, polska, krajowa super kasza! Zastanawiałem się na początku jak ją wkomponować w śniadanie. Przecież to jest, do cholery, kasza gryczana… do obiadu fajna w towarzystwie kotleta, ale na słodko? Okazało się, że np. świetnie sprawdza się zamiast kaszy jaglanej w formie porannej gryczanki. Skoro pysznie smakuje w takiej formie, czemu by jej nie zmiksować? Wystarczy przecież dodać owoce, orzechy i otrzymujemy pełnowartościowe i pyszne śniadanie! Jak Wam jakiś baran zacznie wytykać, że na weganie nie możecie dostarczać pełnowartościowego białka to spokojnie możecie pokazać mu środkowy palec i ten wpis.
To co jest w niej jeszcze wspaniałe to fakt, że nie trzeba jej wcale gotować! Wystarczy namoczyć na noc, a rano zmiksować. I próbuj się tłumaczyć teraz ze swojej kawy z papierosem na śniadanie. Brak czasu? Jakim cudem? Zrobienie zajmuje ledwie kilka minut.
Co dodać dla ciekawszego smaku?
Sproszkowane mango oraz baobab, ponieważ mają kwaskowy smak. Bardzo dobrze sprawdzi się również sumak czy po prostu cytryna, limonka bądź pomarańcza.
A więc do dzieła! Zrób sobie pyszny koktajl z kaszy gryczanej i nie marudź.
Składniki
Kasza gryczana niepalona:: 100g | |
Banan:: 2 sztuki | |
Migdały w płatkach:: 80g | |
Daktyle:: 50g | |
Woda:: 200ml | |
Wanilia:: 1 laska | |
Cynamon:: 1 łyżeczka | |
Cytryna, limonka lub pomarańcza według uznania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Kaszę gryczaną przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie umieść w misce razem z daktylami oraz migdałami i zalej wodą na noc. |
2
Gotowe
|
Następnego dnia zlej wodę, dodaj wszystkie składniki do kielicha miksera i miksuj do czasu uzyskania gładkiego koktajlu. |
Jesteś mistrzem 🙂 Nie wpadłabym na taki koktajl – musi być ciekawy w smaku 🙂
:))) heh, „Jak Wam jakiś baran zacznie wytykać, że na weganie nie możecie dostarczać pełnowartościowego białka to spokojnie możecie pokazać mu środkowy palec i ten wpis.”- zapamietam i oby wiecej przepisow, bedziemy odwiedzac! poki co zapowiada sie obiecujaco!
Kasza bez gotowania w tym wypadku? tylko moczona w wodzie przez noc?
Dokładnie tak 🙂
Super pomysł,jutro robię na śniadanie, dzięki!!!
<3 Daj znać czy smakowało :)
Zlać wode znaczy wylać czy wlać do blendera z reszta składników
Wylać 🙂
W smaku bardzo dobry, świetny pomysł! Choć nasz koktajl wyszedł dość gęsty i dodatkowa woda w cale nie pomagała :]
Czy dla 1.5 dzieciaka tez nie musze gotować kaszy ?