Ingredients
-
300g Truskawki
-
250ml Mleko sojowe
-
1 łyżka Ocet jabłkowy
-
szczypta Kardamon
-
2 listki Mięta
-
1/2 łyżeczki Cynamon
-
2 łyżki Miód / Syrop klonowy
Koktajl truskawkowy
Na blogu jest już jeden kremowy koktajl truskawkowy, ale postanowiłem zrobić go w innej wersji, ponieważ nie każdy ma ochotę używać drogocennych nerkowców do zrobienia koktajlu. Dzisiejsza propozycja jest zdecydowanie tańsza do wykonania, a uzyskany koktajl jest bardziej płynny, odświeżający i orzeźwiający.
Długo nie mogłem przekonać się do smaku i zapachu kardamonu. Odstraszał mnie przy każdym podejściu. Dzisiaj, gdy myślę o truskawkach, to automatycznie kardamon pojawia się na etapie planowania przepisów. Świetnie się z nimi komponuje! W dodatku dzięki połączeniu z octem (który można zastąpić sokiem z cytryny) i miętą uzyskujemy niesamowicie świeży smak. Nie każdemu obecność kardamonu musi pasować, ale każdy powinien chociaż raz spróbować tego połączenia.
Zobaczcie koniecznie przepis na koktajl z burakiem – truskawki też w nim znajdziecie!
Składniki
Truskawki:: 300g | |
Mleko sojowe:: 250ml | |
Ocet jabłkowy:: 1 łyżka | |
Kardamon:: szczypta | |
Mięta:: 2 listki | |
Cynamon:: 1/2 łyżeczki | |
Miód / Syrop klonowy:: 2 łyżki |