Ingredients
-
600g Truskawki
-
100g Orzechy nerkowca
-
100g Daktyle
-
1 laska Wanilia
-
1 puszka Mleczko kokosowe
-
garstka Mięta
Koktajl truskawkowy
Przemierzając krakowski Stary Kleparz z każdej strony dobiegał mnie ich zapach. Już od samego wejścia (po minięciu koszy, które pachniały troszkę inaczej niż truskawki…) unosi się ich aromat. Piękny, kojarzący się z wiosną, dzieciństwem i szczęściem. Po kilku krokach w głąb kleparza byłem już wśród stoisk uginających się od świeżych owoców i warzyw. Od razu, gdy zobaczyłem truskawki, postanowiłem, że pierwszym przepisem z nimi w roli głównej na blogu będzie koktajl truskawkowy. Klasyka, która w te słoneczne dni będzie niczym wisienka na torcie. Jak klimatyzacja w upalny dzień w biurowcu.
Przy okazji koniecznie sprawdźcie przepis na koktajl z burakiem, gdzie również znajdziecie truskawki.
Koktajl truskawkowy można zarówno tradycyjnie pić ze szklanki lub tak jak ja z dużej butelki, ale również dawniej często jadałem koktajl z ryżem lub makaronem. Bardzo prosty sposób na szybki obiad. Jest to jednak coś specyficznego i nie każdy lubi.
A Wy w dzieciństwie jedliście ryż lub makaron z koktajlem? 🙂
Składniki
Truskawki:: 600g | |
Orzechy nerkowca:: 100g | |
Daktyle:: 100g | |
Wanilia:: 1 laska | |
Mleczko kokosowe:: 1 puszka | |
Mięta:: garstka |