Ingredients
-
Na klopsiki
-
2 kostki Tofu naturalne
-
1 pęczek Zielona cebulka
-
3 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Sos sojowy
-
4 łyżki Olej
-
80g Bułka tarta
-
2 łyżki Mąka ziemniaczana
-
1 łyżeczka Oregano
-
do smaku Pieprz i sól
-
Na sos pieczarkowy
-
4 łyżki Masło roślinne
-
250g Pieczarki
-
2 ząbki Czosnek
-
1 łyżka Mąka pszenna
-
150 ml Mleczko kokosowe
-
5 łyżek Woda
-
1 łyżka Sok z cytryny
-
1 łyżka Sos sojowy
-
szczypta Gałka muszkatołowa
-
do smaku Pieprz i sól
Masz ochotę na PYSZNY i wysokobiałkowy wegański obiad? Polecam Ci klopsiki z tofu! Ich ukulanie zajmie Ci dosłownie kilka chwil, a efekt końcowy zachwyci i nasyci Cię na wiele godzin.
Klopsiki z tofu
Można je podać z dowolnym sosem, zrobić na styl azjatycki, ale ja najchętniej robię je po prostu w sosie pieczarkowym. Nieodłącznym dodatkiem, z którym zawsze serwuję klopsiki jest puree z selera oraz buraczki lub domowa sałatka ze słoika, która akurat wpadnie mi w ręce.
Chcesz zrobić bezglutenowe pulpeciki z tofu? Nie ma problemu! Zamień bułkę tartą na jej bezglutenowy odpowiednik lub na mąkę z płatków owsianych, a sos sojowy na sos tamari. W sosie zamiast mąki pszennej możesz użyć dowolnej mąki bezglutenowej (z wykluczeniem mąki ziemniaczanej, która się nie nada).
Zastanawiasz się co jeszcze ciekawego możesz ukręcić z tofu? Zrób koniecznie azjatyckie bułeczki z patelni. Zachwycą Cię wyjątkowym farszem. Polecam Ci również tofurybę oraz tofu w sosie pomarańczowym! Tak wiele możliwości, a tak mało czasu. Trzeba wkroczyć do kuchni i zabrać się za gotowanie, w końcu obiad sam się nie zrobi!
Składniki
Na klopsiki |
|
Tofu naturalne: 2 kostki | |
Zielona cebulka: 1 pęczek | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Sos sojowy: 2 łyżki | |
Olej: 4 łyżki | |
Bułka tarta: 80g | |
Mąka ziemniaczana: 2 łyżki | |
Oregano: 1 łyżeczka | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Na sos pieczarkowy |
|
Masło roślinne: 4 łyżki | |
Pieczarki: 250g | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Mąka pszenna: 1 łyżka | |
Mleczko kokosowe: 150 ml | |
Woda: 5 łyżek | |
Sok z cytryny: 1 łyżka | |
Sos sojowy: 1 łyżka | |
Gałka muszkatołowa: szczypta | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Jak zrobić klopsiki?W dużej misce umieść tofu i bardzo dokładnie rozdrobnij je w palcach. Posiekaj zieloną cebulkę oraz czosnek i dodaj do miski. Dodaj również pozostałe składniki na klopsiki i bardzo dokładnie wymieszaj - możesz masę zacząć wyrabiać jak ciasto. |
2
Gotowe
|
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Z powstałej masy uformuj klopsiki (u mnie każdy miał około 30g) i układaj na blaszce. Spryskaj je delikatnie olejem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut. W połowie pieczenia możesz je obrócić na drugą stronę. |
3
Gotowe
|
Jak zrobić sos pieczarkowy?Na dużej patelni rozgrzej masło roślinne. Pieczarki pokrój w plasterki lub półplasterki a czosnek posiekaj. Smaż je przez 5 minut na średnim ogniu. |
4
Gotowe
|
Wsyp mąkę, bardzo dokładnie wymieszaj. Wlej mleczko kokosowe, wodę, sok z cytryny oraz sos sojowy i bardzo dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej wody. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. |
5
Gotowe
|
Do gotowego sosu dodaj upieczone i lekko przestudzone klopsiki i dokładnie wymieszaj. Klopsiki z tofu są już gotowe. Podawaj je z ulubionymi dodatkami. Smacznego! |
Robiłam wczoraj na dwa dni, megaa! A mój partner przez chwilę miał takie dziwne wrażenie jak by mięsne jadł 😂jestem w szoku ze takie coś można wyczarować z tofu, dziękuję 💪
Również bardzo dziękuję, miło mi, że posmakowały klopsiki 🙂
Ile to jest – 2 kostki tofu?
380-400g
Najlepszy sos pieczarkowy jaki jadłam !! 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
Właśnie skończyłam konsumpcję – naprawdę smaczne i szybkie danie. Co prawda musiałam usmażyć klopsiki, bo nie mam piekarnika, ale i tak wyszły super, mimo że trochę mniej brązowe w niektórych miejscach. Na pewno będę do nich wracać.
Hej, a czy klopsiki razem z sosem można mrozić?
Wspaniałe klopsiki. To już któryś przepis na wegańskie klopsy, jaki próbowałam, i te są zdecydowanie najlepsze – nie rozpadają się, wspaniale wyglądają, a przede wszystkim rewelacyjnie smakują. Dzięki!
Przetestowałam trzy przepisy na klopsiki z tofu i ten przepis zdecydowanie wygrywa.