Klopsiki z soczewicy

0 0
Klopsiki z soczewicy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Zielona soczewica: 200g
Kasza jaglana: 200g
Czerwona cebula: 1 sztuka
Czosnek: 5 ząbków
Olej: 5 łyżek
Cukier: szczypta
Siemię lniane: 2 łyżki
Gorąca woda: 6 łyżek
Żurawina: 100g
Słonecznik: 50g
Płatki owsiane: 200g
Sos sojowy: 5 łyżek
Musztarda: 3 łyżeczki
Papryka wędzona: 2-3 łyżeczki
Kumin: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku

Zastanawiasz się co zrobić na obiad? Zobacz mój ulubiony przepis na wegańskie klopsiki z zieloną soczewicą!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Klopsiki z soczewicy

Tym razem chciałbym się podzielić z Wami IDEALNYM przepisem na wegańskie klopsiki. Postanowiłem ukręcić pyszne, klasyczne w smaku, ale jednocześnie niesamowicie wyjątkowe klopsiki z soczewicy. Znajdziecie w nich również kaszę jaglaną, płatki owsiane, słonecznik i żurawinę… Można powiedzieć, że są to KLOPSIKI MUSLI 😅

Rumiane pulpeciki z soczewicy, zajadałem w towarzystwie prostego sosu pomidorowego i ryżu jaśminowego. Dobrym rozwiązaniem może być również ugotowanie do nich np. sosu grzybowego, pieczarkowego lub koperkowego… Z czym lubisz, z tym zajadaj!

Przepis na wegańskie klopsiki z soczewicy i kaszy jaglanej | Pulpeciki z soczewicy

Pulpeciki z soczewicy – KĄCIK PORAD

  • Zielona soczewica i kasza jaglana muszą być dobrze ugotowane, ale nie rozgotowane na ciapę.
  • Masa powinna być wilgotna, ale jednocześnie na tyle gęsta, aby z łatwością dało się ulepić klopsiki. Gdyby masa była zbyt luźna po odczekaniu kwadransa, możesz dodać więcej płatków owsianych lub wsypać troszkę bułki tartej.
  • Podczas formowania klopsików, ręce warto smarować co jakiś czas olejem. Dzięki temu łatwiej będzie nadać im pożądany kształt, nie będą lepiły się do rąk i podczas pieczenia ładnie się przyrumienią.
  • Upieczone klopsiki możesz przechowywać do kilku dni w lodówce lub zamrozić.
  • Z podanych proporcji wychodzi około 60-70 średniej wielkości klopsików. Ilość zależy od ich wielkości. Wydaje się to dużo, ale uwierz mi, znikają w mgnieniu oka!

Szukasz więcej pomysłów na wykorzystanie zielonej soczewicy? Zrób koniecznie lasagne z soczewicą, kotlety z soczewicy oraz zupę z zielonej soczewicy. Jestem przekonany, że każda z tych propozycji Cię zachwyci!

[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Zielona soczewica: 200g
Kasza jaglana: 200g
Czerwona cebula: 1 sztuka
Czosnek: 5 ząbków
Olej: 5 łyżek
Cukier: szczypta
Siemię lniane: 2 łyżki
Gorąca woda: 6 łyżek
Żurawina: 100g
Słonecznik: 50g
Płatki owsiane: 200g
Sos sojowy: 5 łyżek
Musztarda: 3 łyżeczki
Papryka wędzona: 2-3 łyżeczki
Kumin: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Opłucz dokładnie zieloną soczewicę i kaszę jaglaną, a następnie ugotuj je. Gdy soczewica będzie już miękka, odcedź ją i opłucz pod bieżącą wodą. Następnie soczewicę i kaszę jaglaną odstaw na bok.

2
Gotowe

W garnku rozgrzej olej. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, wrzuć do garnka, dodaj cukier i smaż na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.

3
Gotowe

Do szklanki wsyp siemię lniane i zalej gorącą wodą. Wymieszaj i odstaw na kilka minut.

4
Gotowe

Żurawinę i słonecznik umieść w kielichu blendera i zblenduj dość dokładnie.

5
Gotowe

Do blendera dodaj 1/2 ugotowanej soczewicy, kaszy jaglanej i płatków owsianych. Blenduj przez minutę.

6
Gotowe

Zawartość blendera wymieszaj w dużej misce z pozostałą kaszą jaglaną, soczewicą, płatkami owsianymi, przysmażoną cebulą z czosnkiem, odstawionym wcześniej siemieniem lnianym, sosem sojowym, musztardą i przyprawami. Odstaw na 15 minut.

7
Gotowe

Ręce co jakiś czas smaruj delikatnie olejem i formuj klopsiki. Dzięki temu łatwiej będzie nadać im pożądany kształt, nie będą lepiły się do rąk i podczas pieczenia ładnie się przyrumienią.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz je około 25-30 minut. W połowie pieczenia wyciągnij blaszkę, obróć klopsiki z soczewicy na drugą stronę i piecz dalej. Smacznego!

Konrad Budzyk

Przepis na krem z kukurydzy z puszki | zupa krem z kukurydzy konserwowej
previous
Zupa krem z kukurydzy
Wegański sos koperkowy
next
Wegański sos koperkowy
Przepis na krem z kukurydzy z puszki | zupa krem z kukurydzy konserwowej
previous
Zupa krem z kukurydzy
Wegański sos koperkowy
next
Wegański sos koperkowy
Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aneta

Robię je tak samo, są idealne

Konrad Budzyk

Oj tak, dla mnie istna petarda. W sobie, na zimno, na ciepło… obojętne. Klopsiki z zielonej soczewicy wymiatają 🙂

Iza

Jutro wypróbuję, wyglądają pysznie. Mniej więcej ile klopsików wychodzi z jednej porcji?

Konrad Budzyk

Nie liczyłem, ale wyszło około 70 nie za dużych klopsików. Zmienię ilość „porcji”, żeby można było sobie spokojnie automatycznie przeliczyć składniki na mniejszą ilość. Przy okazji przypominam, że warto na raz zrobić więcej, bo można pulpeciki z soczewicy spokojnie mrozić 🙂

Aleksandra

czym zamienić kaszę jaglaną?

Konrad Budzyk

Osobiście nie zamieniałem… myślę, że można spróbować np. ryżem basmati 🙂

Marta

Jak wrzucę rodzynki zamiast żurawiny, której aktualnie nie posiadam, to będzie git? 😉

Konrad Budzyk

Rodzynki też będą ok 🙂

Alicja

Kielich blendera na gęsto średnio daje u mnie radę, czy starczy wszystko potraktować malakserem z dużym ostrzem „S”?

Konrad Budzyk

Myślę, że tak 🙂

marta

Siemie lniane mielone czy zwykle?

12
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here