Ingredients
-
200g Zielona soczewica
-
200g Kasza jaglana
-
1 sztuka Czerwona cebula
-
5 ząbków Czosnek
-
5 łyżek Olej
-
szczypta Cukier
-
2 łyżki Siemię lniane
-
6 łyżek Gorąca woda
-
100g Żurawina
-
50g Słonecznik
-
200g Płatki owsiane
-
5 łyżek Sos sojowy
-
3 łyżeczki Musztarda
-
2-3 łyżeczki Papryka wędzona
-
1 łyżeczka Kumin
-
do smaku Pieprz i sól
Klopsiki z soczewicy
Tym razem chciałbym się podzielić z Wami IDEALNYM przepisem na wegańskie klopsiki. Postanowiłem ukręcić pyszne, klasyczne w smaku, ale jednocześnie niesamowicie wyjątkowe klopsiki z soczewicy. Znajdziecie w nich również kaszę jaglaną, płatki owsiane, słonecznik i żurawinę… Można powiedzieć, że są to KLOPSIKI MUSLI 😅
Rumiane pulpeciki z soczewicy, zajadałem w towarzystwie prostego sosu pomidorowego i ryżu jaśminowego. Dobrym rozwiązaniem może być również ugotowanie do nich np. sosu grzybowego, pieczarkowego lub koperkowego… Z czym lubisz, z tym zajadaj!
Pulpeciki z soczewicy – KĄCIK PORAD
- Zielona soczewica i kasza jaglana muszą być dobrze ugotowane, ale nie rozgotowane na ciapę.
- Masa powinna być wilgotna, ale jednocześnie na tyle gęsta, aby z łatwością dało się ulepić klopsiki. Gdyby masa była zbyt luźna po odczekaniu kwadransa, możesz dodać więcej płatków owsianych lub wsypać troszkę bułki tartej.
- Podczas formowania klopsików, ręce warto smarować co jakiś czas olejem. Dzięki temu łatwiej będzie nadać im pożądany kształt, nie będą lepiły się do rąk i podczas pieczenia ładnie się przyrumienią.
- Upieczone klopsiki możesz przechowywać do kilku dni w lodówce lub zamrozić.
- Z podanych proporcji wychodzi około 60-70 średniej wielkości klopsików. Ilość zależy od ich wielkości. Wydaje się to dużo, ale uwierz mi, znikają w mgnieniu oka!
Szukasz więcej pomysłów na wykorzystanie zielonej soczewicy? Zrób koniecznie lasagne z soczewicą, kotlety z soczewicy oraz zupę z zielonej soczewicy. Jestem przekonany, że każda z tych propozycji Cię zachwyci!
Składniki
Zielona soczewica: 200g | |
Kasza jaglana: 200g | |
Czerwona cebula: 1 sztuka | |
Czosnek: 5 ząbków | |
Olej: 5 łyżek | |
Cukier: szczypta | |
Siemię lniane: 2 łyżki | |
Gorąca woda: 6 łyżek | |
Żurawina: 100g | |
Słonecznik: 50g | |
Płatki owsiane: 200g | |
Sos sojowy: 5 łyżek | |
Musztarda: 3 łyżeczki | |
Papryka wędzona: 2-3 łyżeczki | |
Kumin: 1 łyżeczka | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
|
5
Gotowe
|
|
6
Gotowe
|
|
7
Gotowe
|
Ręce co jakiś czas smaruj delikatnie olejem i formuj klopsiki. Dzięki temu łatwiej będzie nadać im pożądany kształt, nie będą lepiły się do rąk i podczas pieczenia ładnie się przyrumienią. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz je około 25-30 minut. W połowie pieczenia wyciągnij blaszkę, obróć klopsiki z soczewicy na drugą stronę i piecz dalej. Smacznego! |
Robię je tak samo, są idealne
Oj tak, dla mnie istna petarda. W sobie, na zimno, na ciepło… obojętne. Klopsiki z zielonej soczewicy wymiatają 🙂
Jutro wypróbuję, wyglądają pysznie. Mniej więcej ile klopsików wychodzi z jednej porcji?
Nie liczyłem, ale wyszło około 70 nie za dużych klopsików. Zmienię ilość „porcji”, żeby można było sobie spokojnie automatycznie przeliczyć składniki na mniejszą ilość. Przy okazji przypominam, że warto na raz zrobić więcej, bo można pulpeciki z soczewicy spokojnie mrozić 🙂
czym zamienić kaszę jaglaną?
Osobiście nie zamieniałem… myślę, że można spróbować np. ryżem basmati 🙂
Jak wrzucę rodzynki zamiast żurawiny, której aktualnie nie posiadam, to będzie git? 😉
Rodzynki też będą ok 🙂
Kielich blendera na gęsto średnio daje u mnie radę, czy starczy wszystko potraktować malakserem z dużym ostrzem „S”?
Myślę, że tak 🙂
Siemie lniane mielone czy zwykle?
Dla ciekawszej konsystencji polecam zwykłe 🙂