Ingredients
-
1 puszka Ciecierzyca240g
-
1 łyżeczka Koperek
-
1 łyżeczka Bazylia
-
1 łyżeczka Kumin
-
5 łyżeczek Płatki drożdżowe
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
-
1/2 sztuki Papryka czerwona
-
1/2 sztuki Marchewka
-
1/2 sztuki Cebula czerwona
-
2 ząbki Czosnek
-
1/2 szklanki Zielony groszekmrożony
-
1/2 szklanki Jarmużmrożonego, świeżego więcej
-
1/2 szklanki Kukurydza
-
2 łyżki Olej kokosowy
Przepis na klopsiki warzywne
Klopsiki z orzechów włoskich cieszyły się dużym uznaniem z Waszej strony, dlatego postanowiłem przygotować kolejne wegańskie klopsiki. Tym razem jednak troszkę inaczej… Klopsiki warzywne, które Wam dzisiaj chcę przedstawić, to masa kolorów, witamin oraz delikatny, subtelny i wciągający smak.
Składnikami przypominają te, które możecie znać w sklepie IKEA. Nie chcę Was mamić obietnicami, że te są identyczne albo lepsze… Po co? Te są moje i to jest najważniejsze.
Strasznie za mną chodziły klopsiki warzywne w pomidorowym sosie z makaronem i jak widać dopiąłem swego. Moje podniebienie i dusza są usatysfakcjonowane poczynionym daniem i wreszcie mogę się położyć, odpocząć i pomyśleć nad kolejnymi przepisami…
Z czym podawać klopsiki warzywne?
Ja zaserwowałem klopsiki w towarzystwie makaronu spaghetti i sosu pomidorowego (przepis na sos do pizzy), ale świetnie będą również pasowały na ugotowanym ryżu lub przekrojonej bułce, wyściełanej sałatą i skąpane w sosie BBQ.
Pulpety warzywne – filmik z przygotowywania
Składniki
Ciecierzyca:: 1 puszka | |
Koperek:: 1 łyżeczka | |
Bazylia:: 1 łyżeczka | |
Kumin:: 1 łyżeczka | |
Płatki drożdżowe:: 5 łyżeczek | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku | |
Papryka czerwona:: 1/2 sztuki | |
Marchewka:: 1/2 sztuki | |
Cebula czerwona:: 1/2 sztuki | |
Czosnek:: 2 ząbki | |
Zielony groszek:: 1/2 szklanki | |
Jarmuż:: 1/2 szklanki | |
Kukurydza:: 1/2 szklanki | |
Olej kokosowy:: 2 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Do malaksera wrzuć ciecierzycę, przyprawy i płatki drożdżowe. Zmiksuj dokładnie. |
2
Gotowe
|
Pokrój drobno paprykę, cebulę, czosnek i marchew. Rozgrzej olej i wrzuć mrożony groszek i jarmuż. Po 1-2 minutach dorzuć wcześniej pokrojone warzywa i smaż przez 5 minut. |
3
Gotowe
|
Warzywa z patelni przełóż do malaksera (w którym znajduje się zmielona ciecierzyca). Ponownie zmiksuj, ale tym razem NIE NA GŁADKO (mają pozostać drobne kawałki warzyw). |
4
Gotowe
|
Ustaw piekarnik na 180 stopni. Formuj klopsiki i układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstaw ją do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20-30 minut. |
Wyglądają wspaniale 🙂 Uwielbiam tego typu kotleciki/pulpeciki!
Besos 🙂
Właśnie dzisiaj odkryłam Twojego bloga, a przepis na klopsiki bardzo mnie zaciekawił. Chciałam jednak dopytać czy dodatek drożdży jest konieczny? Jeśli nie to czy można je po prostu pominąć lub czymś zastąpić? Nie spożywam nabiału i glutenu. Mogę sama coś pokombinować, jednak wolałabym skorzystać z profesjonalnej porady. 🙂
Płatki drożdżowe dają po prostu fajnego smaku, ale bez nich też będzie ok 🙂 Ewentualnie można dodać odrobinę mąki np kukurydzianej, bo płatki delikatnie sklejają.
Płatki drożdżowe, to nie są drożdże. One są nieaktywne. Dają tylko smak. Trochę podobny do parmezanu. Ale nie rosną. Więc można spokojnie dodawać , jeśli się je ma pod ręką.