Hummus przepis – Jak zrobić hummus?

Hummus przepis – Jak zrobić hummus?

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca: 1 puszka 1 kubek ugotowanej
Tahini: 3 łyżki
Czosnek: 1 ząbek
Woda: bardzo zimna 6 łyżek
Sok z cytryny: 2 łyżki
Kumin: 1/2 łyżeczki
Sól: do smaku
na wierzch oliwa oraz posiekana pietruszka, kumin lub słodka papryka

Nutritional information

100g
Porcja
132
Kalorie
5g
Białka
8g
Tłuszcze
11g
Węglowodany
  • 5 minut
  • Serves 1
  • Easy

Ingredients

  • na wierzch oliwa oraz posiekana pietruszka, kumin lub słodka papryka

Share

Jak zrobić hummus? Hummus przepis

Jedną z najpopularniejszych i znanych właściwie na całym świecie potraw kuchni Bliskiego Wschodu bez wątpienia jest hummus. Tamtejsze kraje od dawna toczą „spór” o to, które państwo jest autorem oryginalnego przepisu na tę pastę, jednak większość teorii wskazuje, że jest to Liban lub Izrael. Bez względu na pochodzenie przekąski – jej skład i sposób przygotowania od wielu lat pozostaje niezmienny.

Słowo „hummus” oznacza po prostu ciecierzycę, która jest głównym składnikiem pasty. Od dawna zyskuje ona popularność, głównie w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Jednak obecnie nawet mięsożercy zachwycają się tym daniem. Wysoka zawartość białka w strączkach (prawie 20 gramów w 100 g produktu) sprawia również, że ta bliskowschodnia pasta często jest ważnym elementem sposobu żywienia sportowców.?

Jak zrobić hummus? Hummus przepis

Jak zrobić hummus?

Podstawową wersją hummusu jest ta, składająca się jedynie z kilku składników – ugotowanej cieciorki, sezamowej pasty – tahini, soku z cytryny, oliwy z oliwek, wody i soli. Jednak popularność przystawki sprawiła, że powstało bardzo dużo jej wariantów. Do najpopularniejszych należą pasty:

  • z suszonymi pomidorami,
  • z gotowanymi burakami,
  • z pieczoną papryką, marchewką lub batatem,
  • z warzywami liściastymi – pietruszką, bazylią lub szpinakiem.

Ja najbardziej lubię opcję klasyczną z dodatkiem kminu rzymskiego (kuminu), który nadaje orientalnego smaku.
Popyt na tego typu przekąski wynika głównie z ich wszechstronności. Krem z ciecierzycy idealnie sprawdzi się jako pasta na kanapki, dodatek do chipsów, warzyw, sałatek, a także jako pełnowartościowe śniadanie. Dobrze komponuje się z winem, serami i krakersami, a jego przygotowanie jest naprawdę błyskawiczne. Przyrządzenie hummusu to szybka i prosta sprawa. Przy użyciu odpowiedniego blendera (ja przyrządzam w blenderze próżniowym Wartmann – polecam: Z kodem „BLENDMAN” zyskasz dodatkowe 10% rabatu na blender!) nie powinno zająć więcej niż 10 minut. Oczywiście libańską pastę można kupić właściwie w każdym sklepie, jednak jej domowa wersja jest nie tylko dużo tańsza, ale także smaczniejsza i zdrowsza. Własnoręcznie zrobiona nie zawiera żadnych konserwantów i niepotrzebnych dodatków, a Ty możesz dobrać proporcje składników i zmodyfikować przepis na hummus według własnych preferencji.

Przepis na hummus

Najdłuższym etapem robienia hummusu jest z pewnością przyrządzanie i gotowanie podstawowego składnika. Strączki należy moczyć w zimnej wodzie przez około 10 godzin. Dlatego, jeśli planujesz pastę na śniadanie, najlepiej zostawić na noc zalaną miskę ciecierzycy. Następnie całą zawartość naczynia trzeba dobrze wypłukać i gotować ok. 1-1,5 godziny. Oczywiście można zrobić od razu większą ilość, podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Dokładny proces przygotowywania i obróbki warzyw strączkowych opisałem tu: Jak ugotować fasolę i inne strączki? Warto również sprawdzić jak zrobić tahini.

Jednak zarówno ugotowana cieciorka w puszce, jak i tahini – pasta z sezamu – dostępne są w wielu sklepach. Ta opcja z pewnością oszczędza czas potrzebny do przygotowania tej przekąski. Przed zakupem dokładnie sprawdź skład produktów i wybierz ten, bez zbędnych dodatków i polepszaczy smaku.

Na dniach będę również robił hummus z suszonymi pomidorami. Już dawno go nie jadłem, a jest to naprawdę świetne połączenie. Wróćmy jednak do klasyka.

Jeśli lubisz pasty, to polecam Ci moją książkę pt. „Hummusy i pasty„. Znajdziesz tam wiele inspiracji!

Jak zrobić idealny hummus?

Hummus przygotowany zgodnie z poniższym przepisem będzie miał bardzo delikatną konsystencję, a jednocześnie wyrazisty, niepowtarzalny smak. Jeśli lubisz pasty, to polecam Ci moją książkę pt. „Hummusy i pasty”. Znajdziesz tam wiele inspiracji!

Smacznego!

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca: 1 puszka 1 kubek ugotowanej
Tahini: 3 łyżki
Czosnek: 1 ząbek
Woda: bardzo zimna 6 łyżek
Sok z cytryny: 2 łyżki
Kumin: 1/2 łyżeczki
Sól: do smaku
na wierzch oliwa oraz posiekana pietruszka, kumin lub słodka papryka

Wykonanie

1
Gotowe

Ciecierzycę odsącz z zalewy (jeśli używasz tej w puszce) lub wody, w której się gotowała i umieść w misce lub kielichu blendera.

2
Gotowe

Dodaj obrany ząbek czosnku, pastę sezamową tahini, sok z cytryny, wodę, sól i inne przyprawy (nie zapomnij o kuminie!).

3
Gotowe

Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę, o jednolitej konsystencji (jeśli pasta będzie za gęsta, dodaj odpowiednią ilość wody).

4
Gotowe

Drobno posiekaj świeżą natkę pietruszki.

5
Gotowe

Przełóż hummus do czystej miseczki.

6
Gotowe

Polej niewielką ilością oliwy z oliwek, posyp posiekaną pietruszką i oprósz mielonym kuminem, wędzoną papryką lub innymi, ulubionymi przyprawami.

7
Gotowe

Serwuj z pieczywem, warzywami, chipsami z tortilli lub po prostu wyjadaj palcami!

Konrad Budzyk

Zielony koktajl z rukolą
previous
Zielony koktajl z rukolą
Granola kokosowa | Przepis na granolę
next
Granola kokosowa
Zielony koktajl z rukolą
previous
Zielony koktajl z rukolą
Granola kokosowa | Przepis na granolę
next
Granola kokosowa
Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna

Mam pytanie odnośnie samej ciecierzycy. Należy kupić taką „suchą” i samemu ugotować? Widziałam jeszcze w puszkach (chyba konserwowa) lub słoikach i się zastanawiam czy taka inna „odmiana” ma znaczenie…

Konrad Budzyk

Lepsza jest świeża (ugotowana), ale z puszki i słoika też będzie pycha, tylko trzeba dobrze przepłukać pod bieżącą wodą 🙂

Marta

Jak długo taki hummus może stać? Trzeba go zjeść na świeżo?

Konrad Budzyk

Przynajmniej 2-3 dni wytrzyma w lodówce, ale nie wiem czy Pani wytrzyma, bo ja jakoś nigdy nie mogę 😉

Ewqa

Robiłam wielokrotnie ale nigdy nie uzyskałam kremowej konsystencji,pewnie wina blendera.Część domowników nie toleruje kuminu a druga część uznaje,ze konieczna jest pasta tahini.Ale pasta gości na stałe w naszym menu.

Konrad Budzyk

Jest też taka opcja, że ciecierzyca jest za słabo ugotowana lub z puszki. Spróbuj ugotować ciecierzycę (po moczeniu 8-12h) z sodą aż zacznie się rozpadać. Hummus powinien wyjść gładki 🙂

Kropelka

Ja tak właśnie ugotowałam cieciorkę po namoczeniu i z łyżeczką sody.
Pastę tahini zrobiłam z czarnego prażonego sezamu.
Mój pierwszy humus dla mnie jest rewelacyjnym odkryciem,po prostu coś fantastycznego.

Kasia

Zrobiłam To moje pierwsze podejście do hummusu i tahini. Użyłam ciecierzycy ze słoika, konsystencja wyszła kremowa. Pyszna pasta 🙂 Dziekuję za przepis i pozdrawiam!

Agnieszka

Czy podana gramatura ciecierzycy to produkt po ugotowaniu czy suche ziarenka?

Konrad Budzyk

Po ugotowaniu 🙂

iwona

Zdaje misie czy przepis został zmodyfikowany?

Konrad Budzyk

Zdjęcia zmieniłem na nowe 🙂

dorota

Hej,wlasie zrobiłam z twojego przepisu i musze powiedziec,ze wyszedł badrzo dobry! mniam

Konrad Budzyk

<3 bardzo mi miło 🙂

14
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here