Ingredients
-
1 kubek ugotowanej Ciecierzyca1 puszka
-
3 łyżki Tahini
-
1 ząbek Czosnek
-
6 łyżek Wodabardzo zimna
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
1/2 łyżeczki Kumin
-
do smaku Sól
-
na wierzch oliwa oraz posiekana pietruszka, kumin lub słodka papryka
Jak zrobić hummus? Hummus przepis
Jedną z najpopularniejszych i znanych właściwie na całym świecie potraw kuchni Bliskiego Wschodu bez wątpienia jest hummus. Tamtejsze kraje od dawna toczą „spór” o to, które państwo jest autorem oryginalnego przepisu na tę pastę, jednak większość teorii wskazuje, że jest to Liban lub Izrael. Bez względu na pochodzenie przekąski – jej skład i sposób przygotowania od wielu lat pozostaje niezmienny.
Słowo „hummus” oznacza po prostu ciecierzycę, która jest głównym składnikiem pasty. Od dawna zyskuje ona popularność, głównie w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Jednak obecnie nawet mięsożercy zachwycają się tym daniem. Wysoka zawartość białka w strączkach (prawie 20 gramów w 100 g produktu) sprawia również, że ta bliskowschodnia pasta często jest ważnym elementem sposobu żywienia sportowców.?
Jak zrobić hummus?
Podstawową wersją hummusu jest ta, składająca się jedynie z kilku składników – ugotowanej cieciorki, sezamowej pasty – tahini, soku z cytryny, oliwy z oliwek, wody i soli. Jednak popularność przystawki sprawiła, że powstało bardzo dużo jej wariantów. Do najpopularniejszych należą pasty:
- z suszonymi pomidorami,
- z gotowanymi burakami,
- z pieczoną papryką, marchewką lub batatem,
- z warzywami liściastymi – pietruszką, bazylią lub szpinakiem.
Ja najbardziej lubię opcję klasyczną z dodatkiem kminu rzymskiego (kuminu), który nadaje orientalnego smaku.
Popyt na tego typu przekąski wynika głównie z ich wszechstronności. Krem z ciecierzycy idealnie sprawdzi się jako pasta na kanapki, dodatek do chipsów, warzyw, sałatek, a także jako pełnowartościowe śniadanie. Dobrze komponuje się z winem, serami i krakersami, a jego przygotowanie jest naprawdę błyskawiczne. Przyrządzenie hummusu to szybka i prosta sprawa. Przy użyciu odpowiedniego blendera (ja przyrządzam w blenderze próżniowym Wartmann – polecam: Z kodem „BLENDMAN” zyskasz dodatkowe 10% rabatu na blender!) nie powinno zająć więcej niż 10 minut. Oczywiście libańską pastę można kupić właściwie w każdym sklepie, jednak jej domowa wersja jest nie tylko dużo tańsza, ale także smaczniejsza i zdrowsza. Własnoręcznie zrobiona nie zawiera żadnych konserwantów i niepotrzebnych dodatków, a Ty możesz dobrać proporcje składników i zmodyfikować przepis na hummus według własnych preferencji.
Przepis na hummus
Najdłuższym etapem robienia hummusu jest z pewnością przyrządzanie i gotowanie podstawowego składnika. Strączki należy moczyć w zimnej wodzie przez około 10 godzin. Dlatego, jeśli planujesz pastę na śniadanie, najlepiej zostawić na noc zalaną miskę ciecierzycy. Następnie całą zawartość naczynia trzeba dobrze wypłukać i gotować ok. 1-1,5 godziny. Oczywiście można zrobić od razu większą ilość, podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Dokładny proces przygotowywania i obróbki warzyw strączkowych opisałem tu: Jak ugotować fasolę i inne strączki? Warto również sprawdzić jak zrobić tahini.
Jednak zarówno ugotowana cieciorka w puszce, jak i tahini – pasta z sezamu – dostępne są w wielu sklepach. Ta opcja z pewnością oszczędza czas potrzebny do przygotowania tej przekąski. Przed zakupem dokładnie sprawdź skład produktów i wybierz ten, bez zbędnych dodatków i polepszaczy smaku.
Na dniach będę również robił hummus z suszonymi pomidorami. Już dawno go nie jadłem, a jest to naprawdę świetne połączenie. Wróćmy jednak do klasyka.
Jeśli lubisz pasty, to polecam Ci moją książkę pt. „Hummusy i pasty„. Znajdziesz tam wiele inspiracji!
Jak zrobić idealny hummus?
Hummus przygotowany zgodnie z poniższym przepisem będzie miał bardzo delikatną konsystencję, a jednocześnie wyrazisty, niepowtarzalny smak. Jeśli lubisz pasty, to polecam Ci moją książkę pt. „Hummusy i pasty”. Znajdziesz tam wiele inspiracji!
Smacznego!
Składniki
Ciecierzyca: 1 kubek ugotowanej | |
Tahini: 3 łyżki | |
Czosnek: 1 ząbek | |
Woda: 6 łyżek | |
Sok z cytryny: 2 łyżki | |
Kumin: 1/2 łyżeczki | |
Sól: do smaku | |
na wierzch oliwa oraz posiekana pietruszka, kumin lub słodka papryka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ciecierzycę odsącz z zalewy (jeśli używasz tej w puszce) lub wody, w której się gotowała i umieść w misce lub kielichu blendera. |
2
Gotowe
|
Dodaj obrany ząbek czosnku, pastę sezamową tahini, sok z cytryny, wodę, sól i inne przyprawy (nie zapomnij o kuminie!). |
3
Gotowe
|
Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę, o jednolitej konsystencji (jeśli pasta będzie za gęsta, dodaj odpowiednią ilość wody). |
4
Gotowe
|
Drobno posiekaj świeżą natkę pietruszki. |
5
Gotowe
|
Przełóż hummus do czystej miseczki. |
6
Gotowe
|
Polej niewielką ilością oliwy z oliwek, posyp posiekaną pietruszką i oprósz mielonym kuminem, wędzoną papryką lub innymi, ulubionymi przyprawami. |
7
Gotowe
|
Serwuj z pieczywem, warzywami, chipsami z tortilli lub po prostu wyjadaj palcami! |
Mam pytanie odnośnie samej ciecierzycy. Należy kupić taką „suchą” i samemu ugotować? Widziałam jeszcze w puszkach (chyba konserwowa) lub słoikach i się zastanawiam czy taka inna „odmiana” ma znaczenie…
Lepsza jest świeża (ugotowana), ale z puszki i słoika też będzie pycha, tylko trzeba dobrze przepłukać pod bieżącą wodą 🙂
Jak długo taki hummus może stać? Trzeba go zjeść na świeżo?
Przynajmniej 2-3 dni wytrzyma w lodówce, ale nie wiem czy Pani wytrzyma, bo ja jakoś nigdy nie mogę 😉
Robiłam wielokrotnie ale nigdy nie uzyskałam kremowej konsystencji,pewnie wina blendera.Część domowników nie toleruje kuminu a druga część uznaje,ze konieczna jest pasta tahini.Ale pasta gości na stałe w naszym menu.
Jest też taka opcja, że ciecierzyca jest za słabo ugotowana lub z puszki. Spróbuj ugotować ciecierzycę (po moczeniu 8-12h) z sodą aż zacznie się rozpadać. Hummus powinien wyjść gładki 🙂
Ja tak właśnie ugotowałam cieciorkę po namoczeniu i z łyżeczką sody.
Pastę tahini zrobiłam z czarnego prażonego sezamu.
Mój pierwszy humus dla mnie jest rewelacyjnym odkryciem,po prostu coś fantastycznego.
Zrobiłam To moje pierwsze podejście do hummusu i tahini. Użyłam ciecierzycy ze słoika, konsystencja wyszła kremowa. Pyszna pasta 🙂 Dziekuję za przepis i pozdrawiam!
Czy podana gramatura ciecierzycy to produkt po ugotowaniu czy suche ziarenka?
Po ugotowaniu 🙂
Zdaje misie czy przepis został zmodyfikowany?
Zdjęcia zmieniłem na nowe 🙂
Hej,wlasie zrobiłam z twojego przepisu i musze powiedziec,ze wyszedł badrzo dobry! mniam
<3 bardzo mi miło 🙂