Ingredients
-
300ml Woda
-
3 łyżki Siemię lniane
-
200g Owoce leśne
-
2 łyżki Miód / Syrop klonowy
Kisiel z siemienia lnianego
Siemię lniane to jeden z najlepszych, a już na pewno najtańszych, z „superfoodsów”. Ma zbawienny wpływ, m.in. na stawy. Kolokwialnie mówiąc, nasmarowuje je. Dodatkowo dostarcza cennych kwasów omega 3 oraz wspomaga pracę jelit. Zaleca się jego dzienne spożycie na poziomie 1-2 łyżek. Jest to jednak dla części osób „niewygodna” codzienność, ponieważ picie za przeproszeniem smarka bez smaku, to żadna przyjemność. Jest na to na szczęście rada. Wystarczy zrobić kisiel z siemienia lnianego!
Dlaczego lepsze jest siemię lniane od oleju lnianego?
Kisiel lniany jest bardzo prosty do przygotowania, a zarazem pyszny i cholernie zdrowy. W przeciwieństwie do oleju lnianego, nie musimy się obawiań obróbki termicznej nasionek. Kwasy omega 3, o które większości osób chodzi, nie ulecą od tak! Jeśli masz do wyboru włączyć olej lniany lub siemię lniane w codziennej diecie, to zdecydowanie wybierz to drugie, ponieważ poza kwasami tłuszczowymi dostarczysz również innych składników odżywczych, witamin i minerałów. Poza tym siemię lniane jest dużo prostsze w prawidłowym przechowywaniu, aby utrzymać jego wartość. Wystarczy… trzymać je tak samo, jak orzechy czy suszone owoce. Wkładasz do półeczki i wyjmujesz kiedy potrzebujesz.
Czy mogę zrobić kisiel z siemienia lnianego z innymi owocami?
Jasne! Reguła jest ta sama. Rozciapciać owoce na patelni i dodać ugotowane siemię lniane. To jakie owoce wybierzesz zależy tylko od ciebie. To zresztą tyczy się również dosładzania.
Przy okazji, polecam Ci serdecznie przepis na kisiel z nasion chia! Równie zdrowy i prosty do zrobienia.
Składniki
Woda:: 300ml | |
Siemię lniane:: 3 łyżki | |
Owoce leśne:: 200g | |
Miód / Syrop klonowy:: 2 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Do garnka wlej wodę i daj siemię lniane. Wstaw na palnik i od momentu zagotowania gotuj przez 15 minut. Sprawdź koniecznie gdzie dostaniesz SIEMIĘ LNIANE w najniższej cenie -> Kliknij |
2
Gotowe
|
W międzyczasie na patelni lub w drugim garnku umieść owoce i podsmaż je tak, aby doprowadzić je do rozpadnięcia. Gdy to się stanie, dodaj miodu lub innego słodziwa. |
3
Gotowe
|
Po 15 minutach siemię lniane jest już gotowe. Powinien stworzyć się ciągnący glucik. Przelej wszystko do owoców i dobrze wymieszaj. |
Babcia robiła nam taki kisiel z własnoręcznie robionym syropem malinowym. I do tego kleks swojskiej śmietany. Takie pyszne wspomnienie z wakacji na wsi jakieś 30 lat temu
Ooo też pysznie! 🙂
Czy siemie lniane nie traci właściwości przy gotowaniu?
Kwasy omega 3 w siemieniu są odporne na wysokie temperatury (gotowanie i pieczenie). Ubytek jest rzędu 5-8% z tego, co wyczytałem w kilku badaniach.
Generalnie zeby wydobyć sluzy z siemienia należy je poddać albo dlugiej macercji albo wlasnie wysokiej temperaturze. Ja niestety mialam ma stanie tylko zmielone siemienie lniane i mrożone owoce leśne, ale naszła mnie ochota i zrobiłam. Ciekawy pomysł i świetna alternatywa dla kisieli nafaszerowanych chemia. Konrad, chciałam wrzucić fote, ale dalej cos nie gra. Moze z komputera sie da to wykonać, ale android nie podołał;)
Ja też z mrożonych robiłem 🙂 Próbowałem z telefonu i da się, ale trzeba kliknąć „dokumenty” a następnie wybrać (przynajmniej u mnie) „galeria” i już mozna dodawać 🙂
Hmmm, a mój telefon mówi, że żadna aplikacja nie może wykonać tej czynności. Wiec nie mam do wyboru ani galerii ani aparatu. Nic… pomyślę nad tym jeszcze w wolnej chwili, a następne super-nieprofesjonalne zdjęcie wrzucę jak juz wygram walkę z telefonem:)
Oj 🙁 Specjalnie sprawdziłem na 2 telefonach czy działa i niby działa 🙁 Klikam w ikonke aparatu, następnie takie kwadraciki co się pokazują, wybieram dokumenty i w tedy galeria. Nie wiem o co chodzi 🙁
Michalino, oczywiście że traci właściwości. Nawet podczas mielenia w młynku do kawy należy mielić pulsacyjnie a nie trybem ciągłym ponieważ szybkie obroty nagrzewają ostrza młynka i zabijają omega-3. Właśnie dlatego najlepiej kisiel zrobić poprzez maczanie ziaren w wodzie przez noc. Nie wiem skąd pomysł gotowania.
Utrata jest niewielka jak wskazują badania, bo podczas gotowania całych ziaren jest to około 10%, więc moim zdaniem nie ma co się przejmować 😉
Wyśmienita przekąska 🙂 dziękuję za przepis. Kolejny przepis z Twojego blogu, który skradł moje podniebienie 🙂
<3
CUDowny ☺️
<3
Siemie lniane w ziarnach czy mielone?
W ziarnach 🙂
Ja zalewam lyzke siemienia wodą/filizanka/ rano. Wieczorem przekladam do garnuszka i dolewam wody ok 200gr, calosc gotuje na malym ogniu pol godz.. Odstawiam na kilka godzin. Do gestego kisielu dolewam troche wody, podgrzewam, i odcedzam przez sitko. Wychodzi mi szklanka gestego kisielu. Pycha! Czas przygotowania ok 5 min.
Zmielić nasiona CHIA dodać do zmiksowanych owoców…. lub do jogurtu gęstego i zmiksowane owoce…. Będzie kisiel bez gotowania też z omega3. Glut bardzo fajny nawet z samym gęstym jogurtem naturalnym.
Przeczytałem ten komentarz kończąc przepis z nasionkami chia 🙂 Dokładnie! One też są rewelacyjne!
Nasiona China z tego co czytałam mają dużo mniej omega 3 i do tego nie pochodzą z naszego rejonu świata, a wiadomo najlepiej przyswajają się składniki które nasz organizm zna, tak tylko dodałam własną opinię, a kisielu z siemienia spróbuję, bo samo siemię już mi się znudziło. Pozdrawiam👋
Wlasnie sie zajadam. Pyszny! Dziekuje za przepis i pozdrawiam 🙂
Zachęcam do wypróbowania również innych przepisów 🙂
Kwasy tłuszczowe omega-3 są kwasami nienasyconymi szybko ulegającymi procesowi utleniania pod wpływem światła, powietrza oraz wysokiej temperatury. Dlatego produkty będące ich źródłem (np. oleje, nasiona dyni, soja, orzechy włoskie, siemię lniane ) muszą być przechowywane w warunkach chłodniczych bez dostępu światła i powietrza. Już podniesienie temperatury o 10 st powoduje wzrost szybkości utleniania 200 krotnie! Aby mieć pewność, że dostarczamy z dietą kwasy omega-3 należy spożywać żywność nieprzetworzoną lub przetwarzaną na zimno. ( mgr Paulina Jamrozik, dietetyk Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum) Tak przygotowany kisiel jest na bank smaczny ale ma znikome wartości odżywcze. Pomysł jest mega ale może lepiej siemię… Czytaj więcej »
http://whfoods.org/genpage.php?tname=dailytip&dbid=18 – według tych badań można wywnioskować, że straty są na poziomie 5-10%. Jest to naprawdę niewiele. W przypadku pieczenia nie odnotowujemy ich w ogóle. Co innego olej lniany – on traci swoje właściwości pod wpływem temperatury 🙂
Czy jest szansa przerobić ten przepis na Thermomix?
Niestety nie mam thermomixa 🙁