Ingredients
-
1 duża puszka Brzoskwinie w syropie
-
1 sztuka Sok z cytryny
-
2 łyżeczki Skrobia ziemniaczana
Kisiel brzoskwiniowy
Za dzieciaka zajadałem się kisielami w proszku. Teraz, gdy troszkę podrosłem, wolę robić je samodzielnie. Na blogu jest już kisiel z siemienia lnianego i kisiel z nasion chia, ale nie było jeszcze zwykłego, klasycznego i prostego. Kilka dni temu robiłem sałatkę, do której wkroiłem kilka brzoskwini. Były one w lekkim syropie. Ja nie przepadam za rozrabianiem takiego syropu z wodą, bo smak nie jest dla mnie wybitny, ale szkoda było mi go wylewać. Wpadłem na pomysł, żeby z niego zrobić kisiel brzoskwiniowy. To był strzał w dziesiątkę!
Oczywiście zamiast syropu spod puszkowanych brzoskwiń, możesz również użyć ulubionego soku owocowego. Jeśli decydujesz się na syrop tak jak ja, to wybierz najlepiej brzoskwinie w lekkim syropie. Zawiera on mniej cukru i nie jest taki mdły. Przy klasycznym syropie dodaj więcej soku z cytryny.
Składniki
Brzoskwinie w syropie:: 1 duża puszka | |
Sok z cytryny:: 1 sztuka | |
Skrobia ziemniaczana:: 2 łyżeczki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Do szklanki odlej syrop z puszki brzoskwiń oraz pokrój jedną połówkę w kostkę. Połowę syropu umieść w garnku, a do pozostałej części dodaj sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Syrop w garnku zagotuj, a następnie wlej rozrobiony syrop z mąką. Gotuj stale mieszając aż powstanie klarowny i gesty kisiel (zajmie to kilka chwil). |
2
Gotowe
|
Domowy kisiel, mmm… Pycha! 🙂
Jaki fajny pomysł na złużycie soku z brzoskwiń, u mnie często lądował w zalewie. Brzoskwie wykorzystane zostały,a sok został Myślę że równie dobrze będzie w ten sposób można wykorzystać sok z ananasa. Dziękuję za świetny pomysł. Pozdrawiam 😀