Ingredients
-
1 puszka Pomidory w puszce
-
1 łyżeczka Zioła prowansalskie
-
szczypta Pieprz czarny
-
1 łyżeczka Cebula suszona
-
1 łyżeczka Czosnek granulowany
-
0.5 łyżeczki Cynamon
-
1-2 łyżki Cukier trzcinowy
-
do smaku Sól
-
2 łyżki Ocet jabłkowy
-
Opcjonalnie
-
do smaku Papryka ostra
Prosty przepis na ketchup
Bardzo lubię ketchup do frytek, burgerów czy zwykłych kanapek, ale odstraszała mnie zawsze ogromna ilość cukru dodawana przy jego produkcji. Przy okazji robienia nowych burgerów wpadłem na pomysł, żeby w międzyczasie, gdy kotleciki się pieką, ukręcić prosty ketchup. Jakie było moje zdziwienie, gdy okazało się, że prosty przepis na ketchup może dać takie efekty. Smakowity, delikatnie słodki… taki jak lubię. Jeśli jesteś fanem ostrych sosów, to koniecznie dodaj ostrą papryczkę.
Ketchup ekspresowy możesz wykonać z pomidorów puszkowanych, jak i passaty. Do posłodzenia użyłem erytrolu, aby zbić kaloryczność, ale jeśli się tym nie emocjonujesz, to spokojnie możesz użyć cukru trzcinowego lub miodu.
Koniecznie sprawdź przepisy na wegańskie burgery, których już kilka jest na blogu. Dodatkowo, jeśli już wykonasz ten prosty przepis na ketchup, to zrób sobie do tego coś kreatywnego. Proponuję Ci falafel z piekarnika, klopsiki z orzechów włoskich lub pizzę z patelni.
Składniki
Pomidory w puszce:: 1 puszka | |
Zioła prowansalskie:: 1 łyżeczka | |
Pieprz czarny:: szczypta | |
Cebula suszona:: 1 łyżeczka | |
Czosnek granulowany:: 1 łyżeczka | |
Cynamon:: 0.5 łyżeczki | |
Cukier trzcinowy:: 1-2 łyżki | |
Sól:: do smaku | |
Ocet jabłkowy:: 2 łyżki | |
Opcjonalnie |
|
Papryka ostra:: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
15 minut
|
Zblenduj na gładko i spróbuj. Jeśli potrzeba więcej przypraw lub cukru, to po prostu dodaj. Uważaj jednak, żeby nie przesadzić, bo smak się skoncentruje po ugotowaniu. Przelej zawartość naczynka do garnka, wstaw na ogień i gotuj około 15 minut lub do czasu aż konsystencja ketchupu będzie Ci odpowiadała. |