Ingredients
-
1 duża Cebula
-
4 ząbki Czosnek
-
1 łyżka Olej
-
250g Pieczarki
-
1 sztuka Marchewka
-
1/4 dużego Seler
-
1 sztuka Cukinia
-
2 łyżeczki Papryka wędzona
-
1 łyżeczka Kumin
-
3 łyżki Sos sojowy Ponzu
-
200g Kasza gryczana
-
500 ml Bulion
-
1/2 puszki Kukurydza
-
do smaku Pieprz i sól
Kaszotto z warzywami
Jako ogromny fan jednogarnkowych specjałów, tym razem przygotowałem dla Was kaszotto z warzywami. Dzisiejsze kaszotto jest na bazie kaszy gryczanej niepalonej, która jest w moim odczuciu o niebo lepsza, od jej prażonej siostry. Jeśli nie podzielasz mojego zdania, możesz śmiało użyć kaszy prażonej.
Kasza gryczana zatańcowała u mnie z tym, co akurat miałem pod ręką, a efekt końcowy był naprawdę smakowity. Mam nadzieję, że również dla Ciebie to danie, będzie smacznym i wartościowym obiadem 😊
Jeśli lubisz takie dania, to koniecznie sprawdź również m.in. spaghetti jednogarnkowe, risotto z dynią, czy risotto ze szpinakiem. Jednogarnkowe danie, oznacza mniej zmywania… TO LUBIĘ 😅
Gdzie dostaniesz sos Ponzu? KLIKNIJ i sprawdź. Ewentualnie możesz go zastąpić zwykłym sosem sojowym i łyżeczką soku z cytryny.
Składniki
Cebula: 1 duża | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Olej: 1 łyżka | |
Pieczarki: 250g | |
Marchewka: 1 sztuka | |
Seler: 1/4 dużego | |
Cukinia: 1 sztuka | |
Papryka wędzona: 2 łyżeczki | |
Kumin: 1 łyżeczka | |
Sos sojowy Ponzu: 3 łyżki | |
Kasza gryczana: 200g | |
Bulion: 500 ml | |
Kukurydza: 1/2 puszki | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
|
5
Gotowe
|
Dodałam jeszcze pół łyżeczki mielonej kozieradki i kolendry. Na koniec posypałam połowa pęczka natki pietruszki. Polecam z ogórkiem malosolnym lub kiszony! Rewelacja!!!
Vege nie jestem, ale te przepisy robią robotę. Kaszotto zapowiada się klasa! Będziemy robić z rodzinką w weekend 😉
Bardzo fajne danie na lekki letni obiad, podoba mi się kasza gryczana niepalona, lubię jej smak 🙂
Bardzo lubimy takie jednogarnkowe dania, przy Twoich daniach mogłabym zrezygnować z mięcha 😉
Kurcze no obłęd… U mnie bez mięsa to chłopaki by mnie zjedli. Dla siebie zrobię bez. Smak.. mistrzostwo. Dziękuję
Zrobilam z niewielką modyfikacją z uwagi na braki w lodówce 😜 Zamiast pieczarek dodałam paprykę czerwoną a zamiast cebuli kawałek pora, wyszło PYSZNEEEE ! Teraz czytam kolejne przepisy 😊
Super, bardzo mi miło! Mam nadzieję, że jeszcze nie jeden przepis się spodoba 🙂
Zamiast Ponzu dodałam sos sojowy i ocet balsamiczny:) Jest ok
Super! 🙂
Kaszotto zachwyciło nie tylko prostota wykonania ale i smakiem. Polecam
Dziękuję 🙂