Ingredients
-
200g Kasza kuskus perłowa
-
500 ml Bulion warzywny
-
1 sztuka Cebula
-
1/2 sztuki Por
-
2 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Olej
-
1 duża Papryka czerwona
-
1 sztuka Cukinia
-
1 puszka Ciecierzyca
-
3 łyżki Sos sojowy
-
1-2 łyżeczki Papryka wędzona
-
1 łyżeczka Oregano
-
1/4 łyżeczki Kumin
-
do smaku Pieprz i sól
-
2-3 garści Szpinak
-
10 sztuk Pomidorki koktajlowe
-
Dodatkowo
-
do podania Świeża bazylia
Jeśli obserwujesz mojego bloga od dłuższego czasu, to z pewnością wiesz, że stawiam na proste i szybkie do przygotowania posiłki. Kasza kuskus z warzywami nie jest odstępstwem od reguły. Wystarczy Ci kilka składników, które są dostępne w każdym sklepie, szczypta chęci i odrobina wolnego czasu… Dosłownie odrobina, ponieważ danie jest gorące, pachnące i gotowe do pałaszowania w około 20 minut!
Kasza kuskus perłowa z warzywami
Nie jest to klasyczna, drobna kasza kuskus, którą możesz zalać wrzątkiem lub bulionem. Kasza kuskus perłowa jest o wiele większa, wymaga gotowania i smakuje zupełnie inaczej. Koniecznie musisz jej spróbować.
Kasza kuskus perłowa z warzywami
Dzisiejsze danie obiadowe, które dla Was i dla siebie przygotowałem oprócz tego, że smakuje świetnie, to w dodatku jest pełnowartościowym posiłkiem. Dzięki obecności dużej ilości warzyw, kaszy oraz ciecierzycy, otrzymujemy sycący i zdrowy obiad!
Strączki są bardzo ważnym elementem diety. Jeśli nie przepadasz za ciecierzycą, to możesz ją bez problemu zastąpić fasolą, soczewicą lub tofu.
Lubisz takie proste rozwiązania? Sprawdź koniecznie:
- Spaghetti z piekarnika
- Makaron z hummusem
- Grzybowa kasza pęczak z zieloną soczewicą
- Curry z zielonej soczewicy
- Gulasz z soczewicy
- Kaszotto z warzywami
Składniki
Kasza kuskus perłowa: 200g | |
Bulion warzywny: 500 ml | |
Cebula: 1 sztuka | |
Por: 1/2 sztuki | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Olej: 2 łyżki | |
Papryka czerwona: 1 duża | |
Cukinia: 1 sztuka | |
Ciecierzyca: 1 puszka | |
Sos sojowy: 3 łyżki | |
Papryka wędzona: 1-2 łyżeczki | |
Oregano: 1 łyżeczka | |
Kumin: 1/4 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Szpinak: 2-3 garści | |
Pomidorki koktajlowe: 10 sztuk | |
Dodatkowo |
|
Świeża bazylia: do podania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Kaszę kuskus perłową ugotuj w bulionie zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. |
2
Gotowe
|
Cebulę pokrój w kostkę, pora w półksiężyce, a czosnek posiekaj. Rozgrzej olej i smaż je przez 3-4 minuty na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. |
3
Gotowe
|
Paprykę pokrój w kostkę, cukinię w półksiężyce i dodaj na patelnię. Dorzuć odsączoną ciecierzycę, przyprawy oraz sos sojowy i duś na średnim ogniu przez około 5 minut. |
4
Gotowe
|
Dodaj szpinak oraz pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe, smaż jeszcze 2 minuty i dodaj ugotowaną kaszę kuskus. Wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku i zajadaj! |
Chętnie spróbuję, jeszcze nie jadłam kaszy kus kus
To danie idealne dla mnie. Pozostaje mi tylko iść na zakupy i gotować
Bardzo lubię kuskus. Jeszcze nie jadłam w wersji perłowej
Właśnie zrobiłam to danie, bardzo mi smakuje, super przepis
Dziękuję 🙂
Bardzo pyszne, mogę jeść to godzinami
Bardzo mi miło 🙂
Zamiast ciecierzycy wrzuciłam bób. Też spoko 😁