Ingredients
-
100g Kasza jaglana
-
1 sztuka Brokuł
-
2 łyżki Oliwa
-
1 sztuka Cebula czerwona
-
2 ząbki Czosnek
-
1 sztuka Papryka czerwona
-
100g Groszek mrożony
-
1-2 łyżeczki Curry
-
1-2 łyżki Ostry sos
-
2 łyżki Sos sojowy
-
200g Mleczko kokosowe
-
do smaku Pieprz i sól
-
Dodatkowo
-
1 łyżka Orzechy
-
1/2 łyżeczki Czarnuszka
-
kilka listków Kolendra
Mój prosty i zarazem pełnowartościowy obiad bardzo często składa się z kaszy, całej masy świeżych warzyw i kostki tofu lub innego strączka, na który akurat mam ochotę. Tym razem chcę Wam pokazać, że kasza jaglana z warzywami wcale nie musi być nudna. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, żeby stała się PYSZNYM, AROMATYCZNYM I POCIĄGAJĄCYM DANIEM!
Kasza jaglana z warzywami
Sekretem dzisiejszego dania jest sos sojowy, mleczko kokosowe, curry oraz ostry sos. To właśnie te składniki sprawiają, że mój przepis na kaszę jaglaną z warzywami jest taki wyjątkowy.
Sprawdź również moje kaszotto z warzywami, które powstało na bazie kaszy gryczanej. Posmakować może Ci również kasza jaglana ze szpinakiem oraz kasza kuskus z warzywami.
Kasza jaglana z warzywami – KĄCIK PORAD
- Mleczko kokosowe musi być tłuste, najlepiej to z puszki. Użyj zarówno twardej, jak i płynnej części.
- Ostry sos którego dodałem do dzisiejszego dania, to sos sriracha, który Wam polecam.
- Brokuły ugotuj al dente. Nie umiesz? Zobacz mój wpis jak ugotować brokuł.
- Do podania możesz podsmażyć tofu.
Składniki
Kasza jaglana: 100g | |
Brokuł: 1 sztuka | |
Oliwa: 2 łyżki | |
Cebula czerwona: 1 sztuka | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Papryka czerwona: 1 sztuka | |
Groszek mrożony: 100g | |
Curry: 1-2 łyżeczki | |
Ostry sos: 1-2 łyżki | |
Sos sojowy: 2 łyżki | |
Mleczko kokosowe: 200g | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Dodatkowo |
|
Orzechy: 1 łyżka | |
Czarnuszka: 1/2 łyżeczki | |
Kolendra: kilka listków |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinna być sypka. Brokuł podziel na niewielkie różyczki i ugotuj al dente. |
2
Gotowe
|
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Smaż je przez 5 minut na średnim ogniu. |
3
Gotowe
|
Paprykę pokrój w kostkę, dodaj do garnka i smaż kolejne 5 minut. Wsyp groszek mrożony, przyprawę curry, wlej ostry sos, sos sojowy, mleczko kokosowe i gotuj przez 3-4 minuty. |
4
Gotowe
|
Do garnka dodaj brokuł, kaszę jaglaną, wymieszaj i dopraw do smaku. |
5
Gotowe
|
Nakładaj kaszotto z kaszy jaglanej do miseczek, posyp orzechami, czarnuszką i świeżą kolendrą. Smacznego! |
Nie przepadam za mleczkiem kokosowym. Czym można je zastąpić?
Śmietanką lub ewentualnie pominąć 🙂