Ingredients
-
1kg Kapusta kiszona
-
400g Ziemniaki
-
2 duże Marchewka
-
2 duże Cebula biała
-
6 ząbków Czosnek
-
3 litry Bulion warzywny
-
4 łyżki Sos sojowy jasny
-
2 łyżki Cukier trzcinowy
-
330ml Cydr
-
4 łyżki Olej
-
Przyprawy
-
2 łyżeczki Papryka wędzona
-
2 łyżeczki Kumin
-
2 łyżeczki Kminek mielony
-
2 łyżeczki Suszony majeranek
-
1 łyżeczka Papryka słodka
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
Kapuśniak – zupa z kiszonej kapusty
Po długiej nieobecności na blogu, spowodowanej otwarciem restauracji, postanowiłem powrócić z czymś klasycznym, prostym, ale jednocześnie pysznym! Kapuśniak, czyli zupa z kiszonej kapusty, to wspaniałe połączenie kwaśnego smaku pochodzącego z kapusty oraz cydru, słodkości z marchewki i… cukru trzcinowego, oraz delikatnej ostrości pochodzącej z pieprzu.
Zupa z kiszonej kapusty rewelacyjnie smakuje ze zwykłym pieczywem, ale jeśli masz czas i chęci, to warto upiec do niej cebularze! Będą one wyjątkowym i smakowitym dodatkiem, który jeszcze bardziej podkreśli bombastyczność tego dania.
Chcesz zrobić świetny, wegański kapuśniak? Nie możesz pominąć papryki wędzonej! Jest ona coraz łatwiej dostępna w sklepach stacjonarnych. Jeśli nie możesz jej u siebie znaleźć, to koniecznie sprawdź TUTAJ gdzie kupisz ją najtaniej i nie wahaj się, tylko zamawiaj. Papryka wędzona sprawdza się w kuchni w wielu przepisach, więc z pewnością nie będzie leżała odłogiem na półce. Moimi ulubionymi przepisami, w których znajduje się papryka wędzona, są: łososiowa marchewka, sos arrabbiata, ser z ziemniaka oraz pieczony kalafior. Koniecznie ich wypróbuj!
Składniki
Kapusta kiszona:: 1kg | |
Ziemniaki:: 400g | |
Marchewka:: 2 duże | |
Cebula biała:: 2 duże | |
Czosnek:: 6 ząbków | |
Bulion warzywny:: 3 litry | |
Sos sojowy jasny:: 4 łyżki | |
Cukier trzcinowy:: 2 łyżki | |
Cydr:: 330ml | |
Olej:: 4 łyżki | |
Przyprawy |
|
Papryka wędzona:: 2 łyżeczki | |
Kumin:: 2 łyżeczki | |
Kminek mielony:: 2 łyżeczki | |
Suszony majeranek:: 2 łyżeczki | |
Papryka słodka:: 1 łyżeczka | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Cebulę posiekaj, ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, a marchewkę pokrój w półksiężyce. Rozgrzej olej i podsmaż marchewkę i cebulę. Po kilku minutach dodaj przyprawy wraz z cukrem, posiekany czosnek i zamieszaj. Dodaj ziemniaki, bulion, sos sojowy. Gotuj 15 minut. |
2
Gotowe
|
W międzyczasie kapustę odciśnij i posiekaj. Umieść ją w nowym garnku i wlej cydr. Duś pod przykryciem około 10 minut. |
3
Gotowe
|
Kapustę daj do garnka z bulionem i całą resztą pyszności. Wymieszaj, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut. Najlepiej smakuje po podgrzaniu. |
Wreszcie! 😉
Super przepis, uwielbiam kiszoną kapustę 😀
smak z dziecinstwa:) superrrr chyba bedzie na zawsze w zyciu