Kanapka z awokado i tofu

0 0
Kanapka z awokado i tofu

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Pasta
Awokado: 1/2 dużego
Sok z limonki: 1 łyżka
Sól: szczypta
Tofu marynowane
Tofu naturalne: 100g
Masło orzechowe: 1 łyżeczka
Sos sojowy: 2 łyżki
Sos sriracha: 1 łyżeczka
Sok z limonki: 1 łyżka
Cukier: 1 łyżka
Sezam: 1 łyżeczka
Dodatkowo
Chleb: 2 duże kromki
Pomidorki koktajlowe: kilka sztuk
Olej: do smażenia

Koniec z nudnymi kanapkami! Czas na awokado i tofu w azjatyckim stylu

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Pasta

  • Tofu marynowane

  • Dodatkowo

Share

Kanapka z awokado i tofu

Dzisiaj wstałem rano z wielką chrapką na pieczywo. Nie chciałem jednak robić sobie zwykłych kanapek lub zajadać się chlebem z bułką… To zbyt zwyczajne. Popatrzyłem co mam w lodówce, a jest tam teraz sporo rzeczy, więc długo patrzyłem… Pomyślałem na co mam smaka i mnie olśniło… Wypasiona kanapka z awokado i tofu, to będzie to!

Gdzie dostaniesz sos sriracha? KLIKNIJ i sprawdź.

A do czego jeszcze możesz go użyć? Jako pikantny i pyszny sos, zamiast ketchupu. Świetnie smakuje zmieszany z majonezem. W przepisach używałem go m.in. do pieczonego kalafiora, sałatki po tajsku i ryżu w sosie chilli.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Pasta
Awokado: 1/2 dużego
Sok z limonki: 1 łyżka
Sól: szczypta
Tofu marynowane
Tofu naturalne: 100g
Masło orzechowe: 1 łyżeczka
Sos sojowy: 2 łyżki
Sos sriracha: 1 łyżeczka
Sok z limonki: 1 łyżka
Cukier: 1 łyżka
Sezam: 1 łyżeczka
Dodatkowo
Chleb: 2 duże kromki
Pomidorki koktajlowe: kilka sztuk
Olej: do smażenia

Wykonanie

1
Gotowe

Tofu pokrój w plastry. Składniki na marynatę wymieszaj i umieść w niej tofu - najlepiej na kilka godzin, ale nie jest to konieczne.

Awokado (musi być miękkie!) zgnieć z sokiem z limonki i solą na gładką pastę.

2
Gotowe

Na patelni rozprowadź niedużą ilość oleju (1-2 łyżeczki). Smaż z obu stron pieczywo, tofu i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół - na zdjęciu jest pierwsza z dwóch porcji.

Chleb posmaruj pastą z awokado, połóz tofu, obok pomidorki i delektuj się smakiem.

Konrad Budzyk

hummus z dynią
previous
Hummus z dynią
next
Makaron z zielonym kalafiorem
hummus z dynią
previous
Hummus z dynią
next
Makaron z zielonym kalafiorem
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marta

Sceptyczna byłam, ale po zjedzeniu wyparowały wszystkie wątpliwości! Świetna kompozycja smaków, dzięki za podzielenie się przepisem!

Konrad Budzyk

Ja również bardzo dziękuję 🙂

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here