Ingredients
-
150g Mąka pszenna
-
100g Cukier
-
100g Masło roślinne
Do bardzo wielu wypieków takich jak ciasta i drożdżówki, nieodłącznym dodatkiem jest kruszonka. Dodaje ona niesamowitego smaku domowym wypiekom. U mnie kruszonka ozdobiła wegańskie ciasto z borówkami, które Wam serdecznie polecam. W dzisiejszym wpisie pokażę Ci, że jej ukręcenie jest dziecinnie proste.
Jak zrobić kruszonkę do ciasta?
Przepis na kruszonkę jest naprawdę niesamowicie prosty, a do jej przygotowania wystarczą trzy łatwo dostępne składniki!
Jakiej mąki użyć do kruszonki?
- Najbardziej polecam mąkę pszenną krupczatkę i tortową. Sprawdzi się również mąka orkiszowa.
Jakiego cukru użyć do kruszonki?
- Równie dobrze sprawdzi się zwykły biały cukier, jak i cukier trzcinowy. Ja najbardziej lubię cukier trzcinowy, ze względu na jego delikatnie karmelkowy smak, dlatego właśnie jego wybrałem.
Czy masło roślinne można czymś zastąpić?
- Pewnie, że tak! Możesz użyć między innymi margaryny lub oleju kokosowego. Dzięki użyciu składników bez mleka, wyjdzie nam wegańska kruszonka, czyli idealna dla każdego!
Jak przechowywać kruszonkę?
- Gotową kruszonkę umieść w szczelnym pojemniku i przechowuj w lodówce maksymalnie przez kilka dni. Jeśli chcesz, to kruszonkę możesz również zamrozić!
[Ocena: 5]
Składniki
Ilość porcji:
Mąka pszenna: 150g | |
Cukier: 100g | |
Masło roślinne: 100g |