Ingredients
-
4 sztuki Kotlety sojowe "BIG STEAK"
-
do gotowania Bulion warzywny
-
70g Mąka pszenna
-
120 ml Mleko roślinne
-
1 łyżka Sos sojowy
-
1 łyżeczka Papryka wędzona
-
1/2 łyżeczki Tymianek
-
do smaku Pieprz i sól
-
200g Bułka tarta
-
50g Sezam
-
do smażenia Olej
Niedzielny tradycyjny obiad nieodłącznie kojarzy mi się z kotletem podanym w towarzystwie surówki i tłuczonych ziemniaków. Czy będąc wege trzeba zrezygnować z kultywowania tradycji? Oczywiście, że nie! Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić kotlety sojowe tak, żeby przypominały schabowe.
Podstawą dzisiejszego dania będą kotlety sojowe „Big Steak” – kliknij TUTAJ i zobacz gdzie je dostaniesz. Wyróżniają się one na tle tych popularnych, znanych z wielu sklepów… WIELKOŚCIĄ… Są one około 4-5 razy większe, dzięki czemu gotowy wegański schabowy jest dorodny i majestatyczny! Jeśli nie masz do nich dostępu, możesz śmiało użyć małych kotletów sojowych, ale… warto sięgnąć po te większe.
Uwielbiam weganizować klasyki, ponieważ są to bardzo często proste przepisy, które pomagają Wam wejść w ten wegański świat bez rezygnacji z ulubionych posiłków. Po dzisiejszym wpisie będziecie już wiedzieli jak zrobić kotlety sojowe. Przy okazji zapraszam Was do przepisu na naleśniki bez jajek, placuszki bez jajek, wegańskie gofry oraz chałkę.
Nie ma co przedłużać, nadszedł czas zakasać rękawy i ukręcić wegańskie schabowe!
Jak zrobić kotlety sojowe? – KĄCIK PORAD
- Kotlety „Big Steak” możecie zastąpić klasycznymi kotletami sojowymi (16-20 sztuk).
- Do panierowania kotletów użyłem bułki tartej i sezamu. Świetnie sprawdzi się również panko oraz pokruszone płatki kukurydziane.
- Połowę mleka roślinnego możesz zastąpić bulionem pozostałym po gotowaniu kotletów sojowych.
- Do smażenia możesz użyć dowolnego oleju o neutralnym zapachu. Świetnie sprawdzi się olej rzepakowy, słonecznikowy lub kokosowy bezzapachowy.
- Zwykłą sól możesz zastąpić czarną solą, dzięki temu kotlety zyskają jeszcze ciekawszy smak.
- Do ciasta możesz również dodać 1-2 łyżki płatków drożdżowych.
Składniki
Kotlety sojowe "BIG STEAK": 4 sztuki | |
Bulion warzywny: do gotowania | |
Mąka pszenna: 70g | |
Mleko roślinne: 120 ml | |
Sos sojowy: 1 łyżka | |
Papryka wędzona: 1 łyżeczka | |
Tymianek: 1/2 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Bułka tarta: 200g | |
Sezam: 50g | |
Olej: do smażenia |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Kotlety sojowe zalej wrzącym bulionem i gotuj na małym ogniu przez kilka minut lub zalej kotlety i odstaw do nasiąknięcia przez 30-40 minut. Następnie odłóż kotlety do odsączenia - możesz je delikatnie odcisnąć z nadmiaru bulionu. |
2
Gotowe
|
W misce wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie mąkę, mleko roślinne, sos sojowy oraz przyprawy - powinno wyjść ciasto odrobinę gęstsze niż ciasto naleśnikowe. |
3
Gotowe
|
Kotlety sojowe zamocz w przygotowanym cieście i następnie obtocz w bułce tartej wymieszaj z sezamem. |
4
Gotowe
|
Na patelni rozgrzej olej - powinno to być około 0.5cm, żeby kotlety dobrze się usmażyły. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. |
5
Gotowe
|
Gotowe kotlety przełóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Smacznego! |