Ingredients
-
1/2 bochenka Stare pieczywo
-
3-4 łyżki Oliwa z oliwek
-
1-2 łyżeczki Ulubione przyprawy
Jak zrobić grzanki do zupy krem?
Jednym z najpopularniejszych dodatków do zup krem i sałatek, są grzanki. Ich wielkim atutem jest fakt, że robi się je bardzo łatwo i możemy zutylizować dzięki nim stare pieczywo. To własnie grzanki ze starego chleba wychodzą najsmaczniejsze!
Jak zrobić grzanki? Jak je przyprawić?
Tak na prawdę smak zależy tylko od Ciebie. Możesz użyć samej oliwy i soli, jak i dodać swoje ulubione przyprawy. U mnie zazwyczaj króluje papryka wędzona, która świetnie się sprawdza, gdy robię krem z marchewki, czy krem z pieczonej papryki. Sporadycznie posypuje grzanki również ziołami prowansalskimi i czosnkiem granulowanym, gdy gotuję delikatniejsze zupy, takie jak krem ze szparagów, krem z zielonego groszku czy krem z pieczarek.
Kilka podpowiedzi
- Gotowe grzanki możesz przechowywać w suchym miejscu, najlepiej w papierowej torbie, przez nawet kilka tygodni.
- Proporcje są podane dla około 1/2 bochenka chleba. Masz bułki? Śmiało możesz ich użyć!
- Czy można użyć chleba bezglutenowego? Pewnie, że tak! Sprawdzi się nawet domowy chleb z mąki gryczanej.
Składniki
Stare pieczywo: 1/2 bochenka | |
Oliwa z oliwek: 3-4 łyżki | |
Ulubione przyprawy: 1-2 łyżeczki |
kiedyś nie byłam chętna na kremowe zupy :)) ale na weselu 1 raz spróbowałam i jestem pierwsza na różne testy smaków :)) dzięki za poradę
Fantastyczny pomysł! Zrobiłam grzanki na próbę i jedno jest pewne, do zupy krem będę musiała zrobić kolejną porcję 🙂 Trudno się od nich oderwać 😊
Super! 🙂
Ja do takich zup krem często wykorzystuję chleb np. z poprzedniego dnia. Wrzucam do tostera z ariete i wychodzą pyszne, chrupiące grzaneczki 🙂
Oczywiście można i tak zrobić 🙂
Kurczę też mam ich toster, a jednak zawsze przyrządzałam w piekarniku :p Ale jakby tak na szybko zrobić, to rzeczywiście toster też będzie ok 🙂