Jak zrobić grzane wino? Przepis na GRZAŃCA!

0 0
Jak zrobić grzane wino? Przepis na GRZAŃCA!

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Czerwone wino: 750 ml
Sok pomarańczowy: 500 ml
Suszona żurawina: garść
Cukier trzcinowy: 2-3 łyżki
Cynamon: 1 laska
Goździki: 4 sztuki
Anyż: 1 gwiazdka
Do podania
Pomarańcza: 4 plasterki
Rozmaryn: 4 gałązki

Rozgrzej się od środka PYSZNYM grzańcem!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Do podania

Share

Grzane wino w sezonie zimowym, to najlepszy napój na leniwe wieczory. Czerwone wino, pomarańcze, goździki i cynamon tworzą cudowny aromat rozchodzący się po całym domu… Grzane wino cudownie rozgrzewa od środka… Najlepsze jest domowe grzane wino, tak więc zachęcam Was do wypróbowania dzisiejszego przepisu.

W związku z tym, że nie jestem fanem mocnego i bardzo wyrazistego grzańca, przedstawiam Wam MÓJ ULUBIONY przepis na grzane wino z dodatkiem soku pomarańczowego. Dzięki dodaniu soku otrzymujemy delikatniejszy i smaczniejszy napój, którym możemy śmiało raczyć się nawet w większych ilościach, ponieważ nie uderza tak do głowy.

Jak zrobić domowe grzane wino?

Grzaniec jest naprawdę prosty do zrobienia. Poniżej postaram się odpowiedzieć na najczęściej zadawane pytania, tak aby przepis na grzańca nie miał przed Tobą żadnych tajemnic.

Jakie wino wybrać do grzańca?

Najlepiej zaopatrzyć się w wino czerwone półwytrawne, ale nada się również wino wytrawne, jak i wino półsłodkie. Jeśli ma to być wegański grzaniec, to pamiętaj, że nie każde wino jest wegańskie!

Czym słodzić grzane wino?

Ja zazwyczaj używam cukru trzcinowego, ponieważ ma delikatnie karmelkowy smak. Świetnie sprawdzi się również syrop klonowy, syrop z agawy lub miód.

Jak długo gotować grzańca?

To pytanie jest podchwytliwe… Grzańca nie należy gotować! Wino musi być jedynie podgrzewane, ale nie należy doprowadzać do zagotowania!

Przy okazji przypominam Wam o świątecznych przepisach na wegański piernik oraz na pierniczki bez jajek. Są to zweganizowane klasyki, których obowiązkowo musisz spróbować!

Jak zrobić grzane wino? Przepis na GRZANIEC!

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Czerwone wino: 750 ml
Sok pomarańczowy: 500 ml
Suszona żurawina: garść
Cukier trzcinowy: 2-3 łyżki
Cynamon: 1 laska
Goździki: 4 sztuki
Anyż: 1 gwiazdka
Do podania
Pomarańcza: 4 plasterki
Rozmaryn: 4 gałązki

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki oprócz pomarańczy i rozmarynu umieścić w garnku i podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut. Wino ma być gorące, ale nie może zacząć się gotować!

2
Gotowe

W kubkach umieść po plasterku pomarańczy. Wlej gorące wino, udekoruj rozmarynem i podawaj. Smacznego!

Konrad Budzyk

Przepis na Drożdżowe kapuśniaczki z kiszoną kapustą i grzybami
previous
Drożdżowe kapuśniaczki z kiszoną kapustą i grzybami
Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka?
next
Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka?
Przepis na Drożdżowe kapuśniaczki z kiszoną kapustą i grzybami
previous
Drożdżowe kapuśniaczki z kiszoną kapustą i grzybami
Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka?
next
Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here