Ingredients
-
750 ml Czerwone wino
-
500 ml Sok pomarańczowy
-
garść Suszona żurawina
-
2-3 łyżki Cukier trzcinowy
-
1 laska Cynamon
-
4 sztuki Goździki
-
1 gwiazdka Anyż
-
Do podania
-
4 plasterki Pomarańcza
-
4 gałązki Rozmaryn
Grzane wino w sezonie zimowym, to najlepszy napój na leniwe wieczory. Czerwone wino, pomarańcze, goździki i cynamon tworzą cudowny aromat rozchodzący się po całym domu… Grzane wino cudownie rozgrzewa od środka… Najlepsze jest domowe grzane wino, tak więc zachęcam Was do wypróbowania dzisiejszego przepisu.
W związku z tym, że nie jestem fanem mocnego i bardzo wyrazistego grzańca, przedstawiam Wam MÓJ ULUBIONY przepis na grzane wino z dodatkiem soku pomarańczowego. Dzięki dodaniu soku otrzymujemy delikatniejszy i smaczniejszy napój, którym możemy śmiało raczyć się nawet w większych ilościach, ponieważ nie uderza tak do głowy.
Jak zrobić domowe grzane wino?
Grzaniec jest naprawdę prosty do zrobienia. Poniżej postaram się odpowiedzieć na najczęściej zadawane pytania, tak aby przepis na grzańca nie miał przed Tobą żadnych tajemnic.
Jakie wino wybrać do grzańca?
Najlepiej zaopatrzyć się w wino czerwone półwytrawne, ale nada się również wino wytrawne, jak i wino półsłodkie. Jeśli ma to być wegański grzaniec, to pamiętaj, że nie każde wino jest wegańskie!
Czym słodzić grzane wino?
Ja zazwyczaj używam cukru trzcinowego, ponieważ ma delikatnie karmelkowy smak. Świetnie sprawdzi się również syrop klonowy, syrop z agawy lub miód.
Jak długo gotować grzańca?
To pytanie jest podchwytliwe… Grzańca nie należy gotować! Wino musi być jedynie podgrzewane, ale nie należy doprowadzać do zagotowania!
Przy okazji przypominam Wam o świątecznych przepisach na wegański piernik oraz na pierniczki bez jajek. Są to zweganizowane klasyki, których obowiązkowo musisz spróbować!
Składniki
Czerwone wino: 750 ml | |
Sok pomarańczowy: 500 ml | |
Suszona żurawina: garść | |
Cukier trzcinowy: 2-3 łyżki | |
Cynamon: 1 laska | |
Goździki: 4 sztuki | |
Anyż: 1 gwiazdka | |
Do podania |
|
Pomarańcza: 4 plasterki | |
Rozmaryn: 4 gałązki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Wszystkie składniki oprócz pomarańczy i rozmarynu umieścić w garnku i podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut. Wino ma być gorące, ale nie może zacząć się gotować! |
2
Gotowe
|
W kubkach umieść po plasterku pomarańczy. Wlej gorące wino, udekoruj rozmarynem i podawaj. Smacznego! |