Ingredients
-
500g Płatki owsiane
-
200g Orzechy
-
100g Nasiona
-
200g Miód
-
100g Olej kokosowy
-
szczypta Sól
-
1/2 łyżeczki Cynamon
-
2 łyżeczki Ekstrakt waniliowy
-
150g Żurawina
-
Opcjonalnie
-
100g Gorzka czekolada
Niezastąpionym produktem śniadaniowym dla wielu osób są płatki. Można jeść je z jogurtem lub mlekiem. Świetną opcją jest samodzielne zrobienie granoli, która jest zdrowsza od tej sklepowej i przede wszystkim wiemy co jemy. Jak zrobić granolę? To naprawdę bardzo proste i zajmie Ci zaledwie kilka minut!
Pieczona granola z orzechami
Dzisiaj ukręciłem najbardziej klasyczną granolę, po którą sięgam bardzo często. Wrzucam do niej orzechy i nasiona które akurat mam pod ręką oraz suszone owoce, które zalegają w szafce. Dzisiaj połączyłem ze sobą orzechy pekan, orzeszki ziemne, nasiona słonecznika, pestki dyni oraz suszoną żurawinę. Takie połączenie bardzo lubię.
Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić granolę pieczoną w piekarniku. Nie masz piekarnika? Nic straconego! Sprawdź mój przepis na granolę z patelni.
Szukasz więcej śniadaniowych inspiracji? Na szczególną uwagę zasługują gofry owsiane, które mogą być zamiennikiem dla porannej owsianki. Świetne są również klasyczne naleśniki drożdżowe oraz racuchy z jabłkami… Zresztą sprawdź wszystkie pomysły na śniadanie, które do tej pory ukręciłem… tyle wspaniałości, że ciężko coś wybrać.
Trwa odwieczny spór, czy lejemy najpierw mleko, czy wsypujemy płatki… Ja jestem #TeamNajpierwPłatki, a Ty? Tak czy siak czas zakasać rękawy i zabrać się za robotę. Domowa granola sama się nie upiecze.
Składniki
Płatki owsiane: 500g | |
Orzechy: 200g | |
Nasiona: 100g | |
Miód: 200g | |
Olej kokosowy: 100g | |
Sól: szczypta | |
Cynamon: 1/2 łyżeczki | |
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki | |
Żurawina: 150g | |
Opcjonalnie |
|
Gorzka czekolada: 100g |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Wszystkie składniki z wyjątkiem żurawiny i czekolady dodaj do dużej miski i dokładnie wymieszaj. |
2
Gotowe
|
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż zawartość miski i piecz w 180 stopniach przez około 20-30 minut. |
3
Gotowe
|
Wyjmij blaszkę, odłóż do przestygnięcia. Granolę pokrusz, dodaj żurawinę i opcjonalnie czekoladę. |
4
Gotowe
|
Przesyp granolę do pojemnika i zajadaj kiedy akurat masz ochotę. Smacznego! |
Bardzo pożywne śniadanie
Czytałam aby orzechy do granoli dodawać podobnie jak żurawinę – po upieczeniu (orzechy w wysokiej temperaturze tracą część swoich właściwości odżywczych).
Tak, to prawda. Ja po prostu bardzo lubię prażone orzechy, z tego względu pozwalam je sobie uprażyć w piekarniku 🙂