Ingredients
-
1 sztuka Dynia
-
Opcjonalnie
-
2 łyżki Olej
-
szczypta Sól
Jak upiec dynię
To nie jest wpis dla kuchennych rekinów. Piszę go specjalnie dla ludzi, którzy zaczynają przygodę z gotowaniem lub po prostu nie wiedzą jeszcze wszystkiego. Ten krótki poradnik „Jak upiec dynię„, przeprowadzi Was po tej prostej czynności. Dowiecie się jak przygotować dynię, żeby była świetną bazą dla zup krem, czy pysznym dodatkiem w sałatkach i daniach obiadowych.
Przyszła jesień a wraz z nią półki sklepowe uginają się pod ciężarem dyni. Ja zawsze kupuję dynię hokkaido, ponieważ można ją jeść ze skórką, którą bardzo lubię pod warunkiem, że jest dobrze wypieczona. Zresztą ta odmiana najbardziej mi smakuje. Pozostałe dynie wymagają obrania ze skórki. Tę czynność zalecam pozostawić na sam koniec – gdy dynia zostanie upieczona (sposób poniżej), bardzo łatwo pozbyć się ze skóry.
Inne przydatne poradniki
Dla adeptów kuchennych igraszek: jak upiec paprykę, jak upiec czosnek, jak upiec buraka, jak ugotować strączki, jak gotować ryż, jak ugotować bób. Ponadto, jeśli szukacie porad dotyczących sprzętu, to polecam wpisy: jaki blender wybrać oraz jaki malakser wybrać – bo dobry sprzęt to podstawa w kuchni.
Składniki
Dynia: 1 sztuka | |
Opcjonalnie |
|
Olej: 2 łyżki | |
Sól: szczypta |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Dynię wyszoruj. Pozbądź się górnej i dolnej części. Przekrój dynię na pół a następnie pozbądź się całego środka. Pokrój dynię na plastry o grubości około 2cm - ewentualnie możesz pokroić ją w kostkę. Jeśli chcesz, możesz również polać ją delikatnie olejem i oprószyć solą - dzięki temu dynia ładnie się przyrumieni i będzie jeszcze smaczniejsza! Dynię rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 30-40 minut. |
Myję, kroję wzdłuż na pół, wybieram łyżką środek, kładę na blachę, wstawiam do piekarnika na 40 min w tem. 180 st z term.