Ingredients
-
200g Ryż do sushi
-
250ml Woda
-
Zaprawa
-
3 łyżki Ocet ryżowy
-
1 łyżka Cukier trzcinowy
-
1/4 łyżeczki Sól
Jak ugotować ryż do sushi + zaprawa do ryżu
Przy robieniu sushi wbrew pozorom nie jest najtrudniejsze zawijanie naszych ulubionych składników w norii, ale prawidłowe ugotowanie ryżu. Dużo osób zadaje sobie pytanie, jak ugotować ryż do sushi, żeby był idealny. Tym wpisem postaram się pokazać, jak go ugotować oraz jak zrobić zaprawę do ryżu. Zaprawa do ryżu do sushi jest również bardzo ważnym elementem, dlatego nie pomijajcie tego etapu z lenistwa, tylko zróbcie wszystko tak, jak pokazałem poniżej. Gwarantuję, że efekt będzie zachwycał w gotowym sushi! Podana ilość ryżu powinna wystarczyć do zrobienia czterech rolek sushi.
Dodatkowo:
- Bardzo ważne jest dobranie odpowiedniego ryżu. Musi być to ryż, który jest przeznaczony do sushi. Inny absolutnie nie będzie się nadawał. Na szczęście ryż do sushi jest obecnie bardzo łatwo dostępny i większość marketów ma go w stałej ofercie. Szukasz taniego ryżu do sushi? KLIKNIJ!
- Ocet ryżowy z powodzeniem można zastąpić octem jabłkowym – nie wpływa to moim zdaniem negatywnie!
- Cukier trzcinowy od biedy można zastąpić białym cukrem lub ksylitolem. Nie będzie to, to samo, ale jeżeli musicie, to da się i ryż nadal jest smaczny.
Zachęcam Was do wypróbowania przepisu na wegańskie sushi!
Składniki
Ryż do sushi:: 200g | |
Woda:: 250ml | |
Zaprawa |
|
Ocet ryżowy:: 3 łyżki | |
Cukier trzcinowy:: 1 łyżka | |
Sól:: 1/4 łyżeczki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Zaprawa do ryżu |
2
Gotowe
|
Jak ugotować ryż do sushi |
3
Gotowe
|
Umieść ryż w garnku. Wlej wodę (250ml), przykryj garnek pokrywką i podstaw na gazie. Od momentu zagotowania gotuj przez 8-10 minut. Po tym czasie odstaw garnek na drugie kółko, na 15 minut, ale nie podnoś pokrywki - ona cały czas ma być nałożona! Po 15 minutach wlej zaprawę, wymieszaj i odstaw ryż do wystygnięcia. |
Czy ryż mamy mieszać podczas gotowania?
Nie 🙂
Czy jak zaprawa się zagotowała to jest do wyłania?
z tego co wiem to nie
Super przepis, ryż jest rewelacyjny !!!
Ja zamiast cukru dodaję miód, ale dopiero wtedy jak ryż trochę ostygnie, aby miód nie stracił swoich wartości odżywczych
Też dobra opcja! 🙂
Mama wlać do gotowania ryżu 1250ml czy 250ml bo w opisie jest inaczej i nie wiem do czego się ustosunkowac
250ml, tak jak w opisie 🙂
Po co ten cukier ???
Zawsze się dodaje, ponieważ dobrze współgra z kwaśnym octem 🙂
Ryż mi się przypala podczas gotowania, co robię źle? Ustawiłam na najmniejszym palniku.
Czy na pewno jest dobrze wypłukany (przez dłuższy czas)? Może też być tak, że garnek ma bardzo cienkie dno i z tego powodu dochodzi do przypalenia 🙁
Co oznacza drugie kółko??