Ingredients
-
4 sztuki Świeża kukurydza
-
4 łyżki Cukier
-
Do podania
-
do posmarowania Masło roślinne
-
szczypta Sól
Sezon na kukurydzę zaczyna się w lecie a kończy jesienią, w związku z tym właśnie w tym okresie warto po nią sięgać jak najczęściej! Kukurydzę w kolbach znajdziecie bez większego problemu w każdym markecie oraz na straganach.
Na co zwrócić uwagę kupując kukurydzę?
Gotowana kukurydza jest bardzo smaczna, ale przy zakupie należy zwrócić uwagę na kilka istotnych spraw.
- Liście otaczające kolbę kukurydzy powinny być zielone i łatwo od niej odchodzić.
- Ziarenka kukurydzy muszą być przyjemnie żółte i nieprzesuszone.
Jak jeść gotowaną kukurydzę?
Możesz pałaszować ją klasycznie lub ukręcić danie z jej użyciem.
- Po ugotowaniu obłóż kukurydzę wiórkami margaryny lub masła oraz oprószy solą i zajadaj.
- Obierz ziarenka z kolby przy pomocy noża i zrób pyszny krem z kukurydzy, który zaserwowany z popcornem WYMIATA! Ponadto polecam również placki z kukurydzy oraz placki z brokułów i kukurydzy. Możesz ją również użyć do przygotowania dowolnej sałatki.
Jak gotować kukurydzę? – WAŻNE!
Najważniejsze, żeby do wody dodać jedynie cukier. Kukurydzę solimy po ugotowaniu. W osolonej wodzie kukurydza może stwardnieć, a tego przecież nie chcemy!
Składniki
Świeża kukurydza: 4 sztuki | |
Cukier: 4 łyżki | |
Do podania |
|
Masło roślinne: do posmarowania | |
Sól: szczypta |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Jak ugotować kukurydzę?Kukurydzę obierz z liści i włosków, następnie umyj pod bieżącą wodą. Jeśli masz duże kolby kukurydzy, to możesz je przekroić na pół. |
2
Gotowe
|
Zagotuj w dużym garnku wodę. Wsyp cukier, wrzuć kolby i gotuj przez 15 minut. |
3
Gotowe
|
Ugotowaną kukurydzę wyjmij z garnka, posmaruj masłem roślinnym i oprósz z każdej strony solą. SMACZNEGO! |
Dzięki za tę instrukcję! Pierwszy raz w życiu dzisiaj gotowałam kukurydzę i ta instrukcja była mega pomocna 🙂