Ingredients
-
500g Brukselka
-
3 litry Woda
-
2 łyżeczki Cukier
-
1/2 łyżeczki Sól
Brukselka to potoczna nazwa kapusty brukselskiej. Jest to warzywo z rodziny kapustowatych, które nie tylko świetnie smakuje, ale również zawiera ogrom cennych dla naszego zdrowia witamin i minerałów. Do tego należy dodać spore dawki kwasu foliowego, białka oraz błonnika. Gdy dowiesz się jak gotować brukselkę, z pewnością włączysz ją do codziennego jadłospisu.
Wiele osób niestety rezygnuje z włączenia brukselki do codziennej diety, ze względu na jej goryczkę. Jest na szczęście sposób, aby te małe kapustki stały się smakowitą częścią dania!
Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka?
Jest kilka zasad do których należy się zastosować. Jeśli będziesz się ich trzymać, to goryczka w brukselce będzie ograniczona do minimum. Przygotuj brukselkę według moich wskazówek i przekonaj się, że brukselka może być naprawdę smaczna.
- Przed gotowaniem możesz brukselkę umieścić na 1-2 godziny w zamrażalniku. Niska temperatura zabija jej goryczkę.
- Gotuj brukselkę bez przykrycia.
- Do wody dodaj kilka łyżeczek cukru.
- Gotuj brukselkę około 5-7 minut. Powinna być al dente!
Gotową brukselkę zajadaj na ciepło od razu (możesz ją okrasić zasmażką) lub zahartuj w zimnej wodzie. Dzięki zahartowaniu zachowasz jej cudownie zielony kolor na dłużej. Taka brukselka to idealny dodatek do obiadu lub sałatki.
Pamiętaj żeby jeść brukselkę w towarzystwie zdrowych tłuszczy. Wpłynie to pozytywnie na przyswajalność witamin w niej zawartych.
Warzywa kapustne są niesamowicie zdrowe. Nie każdy wie jak je prawidłowo przygotować, dlatego sprawdź koniecznie jak gotować brokuły oraz jak gotować kalafiora. Przygotowałem te proste poradniki, aby zachęcić Was do częstszego sięgania po te warzywa.
Składniki
Brukselka: 500g | |
Woda: 3 litry | |
Cukier: 2 łyżeczki | |
Sól: 1/2 łyżeczki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Jak ugotować brukselkę?Świeżą brukselkę oczyść z wierzchnich liści i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Trzonki większych brukselek możesz naciąć delikatnie, żeby szybciej się ugotowały. Jeśli masz możliwość, to umieść brukselki na 1-2 godziny w zamrażalniku. |
2
Gotowe
|
W garnku zagotuj wodę. Wsyp cukier oraz sól. Wrzuć brukselkę i gotuj przez około 5-7 minut. Brukselka powinna być jędrna, ale nie surowa! |
3
Gotowe
|
Brukselkę odcedź i zajadaj od razu lub zahartuj w zimnej wodzie. Smacznego! |