Ingredients
-
100g Kasza jaglanasuchej
-
300ml Woda
-
50g Masło orzechowe
-
100g Syrop ryżowy
-
50g Gorzka czekolada
-
opcjonalnie według uznania Powidła śliwkowe
Od kiedy prowadzę bloga mam bardzo rzadko okazję zjeść jaglankę, a wcześniej robiłem to niemalże każdego poranka. Jest to spowodowane chęcią próbowania nowych past, m.in. tych, które widzicie i będziecie mogli zobaczyć na łamach bloga. Od kilku dni jednak chodziła za mną królowa kasz i wreszcie jej uległem. Już ładne kilka dni nie gościła na moim stole, a tu nagle w takim wydaniu się pokazała…
Dokładniej w dwóch wydaniach, ponieważ jak widać po zdjęciu, ma 2 różne warstwy. Jedną słodką i orzechową, a drugą gorzkawą i czekoladową. To co jednak dodatkowo dla łakomczuchów można dodać to powidła śliwkowe między warstwami – ja nie dodałem, bo miałem ochotę na coś bardziej ciężkiego i „mulącego”, ale jeśli szukasz jakiegoś przełamania smaków to użyj go, nie pożałujesz!
Jaglanka tylko na śniadanie?
Dla mnie jaglanka czekoladowo-orzechowa była towarzyszką minionego śniadania, ale świetnie sprawdzi się również jako deser. Prezentuje się bardzo przyzwoicie, a swoim smakiem nie musi wstydzić się przed innymi deserami lub deseropodobnymi.
Jeśli zamiast syropu ryżowego zdecydujesz się na np. daktyle, pamiętaj, że kolor się zmieni i różnica między warstwami nie będzie taka wyraźna. Smakowo jednak będzie to na pewno bardzo dobra opcja.
Składniki
Kasza jaglana:: 100g | |
Woda:: 300ml | |
Masło orzechowe:: 50g | |
Syrop ryżowy:: 100g | |
Gorzka czekolada:: 50g | |
Powidła śliwkowe:: opcjonalnie według uznania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Kaszę jaglaną rozgotuj - na wodzie lub na mleku roślinnym. |
2
Gotowe
|
Podziel ją na 2 części. Do jednej wrzuć czekoladę a drugą umieść w wysokim pojemniku (tak będzie najwygodniej) i dodaj masło orzechowe i syrop. Jedną jak i drugą część zmiksuj na gładko. Gdyby okazało się, że masa jest zbyt gęsta, dolej mleka roślinnego i blenduj dalej. |
3
Gotowe
|
Do pucharków, kieliszków lub miseczek nakładaj na przemian warstwy kaszy. Jeśli wybierasz opcję z powidłem to po każdej ciemnej warstwie nałóż odpowiadającą Ci ilość. |
Pycha! 🙂 Na pewno wypróbuję 🙂
Czym można zamienić syrop ryżowy? lub czy można go pominąć?
Proponuję zastąpić syropem klonowym, syropem z agawy lub po prostu miodem 🙂
Zrobione, ale trochę zmienione. Użyłam masła z nerkowców, miodu i kakao z karobem. A pomiędzy warstwami bezcukrowy dżem z wiśni. Pycha. Faktycznie bez tego przełamania fajnie muli. 😀