Ingredients
-
150g Kasza jaglana1 szklanka
-
100g Mleczko kokosowe
-
300ml Woda
-
5 łyżek Tahini60g
-
6 łyżek Miód / Syrop klonowy70g
-
2 łyżki Syrop daktylowy
-
1 sztuka Granat
Jaglanka chałwowa
Czy codzienna jaglanka musi być nudna? Nie! Wystarczy pokombinować z dodatkami. Jaglanka poddana niemal takiemu liftingowi, jakiemu poddał się Pan Bęgowski, żeby zostać Panią Grodzką, będzie niemalże nie do poznania. Nagle coś, co nas nudziło, staje się nowym i smakowitym kąskiem (tu już trochę odbiegłem od metamorfozy użytej do zilustrowania sytuacji w naszej misce).
Skąd nazwa jaglanka chałwowa? Przyczyna jest bardzo prosta. Głównym dodatkiem do jaglanki jest tahini (pasta sezamowa) oraz miód lub syrop roślinny, a jak wiadomo, klasyczna chałwa składa się z sezamu i cukru.
Jaglanka chałwowa to zdecydowanie ukłon w kierunku osób, które lubią połączenie słodkiego z gorzkim. Taka nie tylko jest chałwa, ale również granat, którym jaglanka została przyozdobiona.
Tak czy siak, mam nadzieję, że jaglanka chałwowa to dla części z Was coś nowego, czym uda się urozmaicić szarą codzienność. Jeśli jednak taka wersja gości akurat u Ciebie codziennie, to nie martw się! Jutro zabiorę się za robienie jeszcze innej wersji tego popularnego śniadania.
Łączysz kaszę jaglaną z innymi dodatkami? Pochwal się tym w komentarzu. Fajnie byłoby się czymś zainspirować.
Sprawdź jak zrobić tahini oraz przepis na syrop daktylowy.
Składniki
Kasza jaglana:: 150g | |
Mleczko kokosowe:: 100g | |
Woda:: 300ml | |
Tahini:: 5 łyżek | |
Miód / Syrop klonowy:: 6 łyżek | |
Syrop daktylowy:: 2 łyżki | |
Granat:: 1 sztuka |
Wykonanie
1
Gotowe
10 min
|
|
2
Gotowe
|
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂
Dzięki 🙂
Znaczy się wiem, co jutro będzie na śniadanie. Ale chyba zamiast granatu dorzucę jabłko 😉
Jabłko + tahini = <3
Zrobiłam przed chwilą na jutrzejsze śniadanie do pracy. Powstrzymywałam się, żeby nie wyjeść 😀 Dorzuciłam parę orzechów włoskich. Dzięki 😉
:*