Ingredients
-
100g Kasza jaglana
-
250-300ml Woda
-
1 łyżeczka Czarna sól
-
2 łyżki Płatki drożdżowe
-
2 łyżki Olej kokosowy
-
1 sztuka Cebula czerwona
-
3 duże Pieczarki
-
1 Pomidor
-
1/2 pęczka Zielona cebulka
-
Pieprz czarnydo smaku
Jaglanica, czyli kasza jaglana na śniadanie
Jaglanica u niektórych trafia na talerz z ciekawości, a u innych ze względów zdrowotnych czy światopoglądowych. Nie ważne jaka jest Twoja motywacja, ważne, że na pewno Ci zasmakuje! Potrawa prosta w wykonaniu, idealnie pasująca na śniadanie (jak to jajecznica). Osoby, które z jakichś powodów nie chcą sięgać po takie zastępniki jajecznicy jak tofucznica, tutaj na pewno zaspokoją swoje podniebienie.
Przepis na jaglanicę – zawsze taki sam?
Jak to przy tego typu przepisach, ważne są dodatki, które oczywiście dowolnie TRZEBA modyfikować według swojego (lub domowników) gustu. Najważniejsze w tym przepisie są: kasza jaglana, która zastępuje nam objętościowo jajko oraz sól czarna i płatki drożdżowe, które mają imitować jego smak. Pozostałe przedstawione dodatki to mój najczęstszy wybór do jaglanicy. Prosto, bez zbędnego kombinowania… idealnie na szybkie śniadanie.
Jaglanica – z czym podawać?
Jak jajecznica, tak i jaglanica świetnie smakują po prostu z pieczywem. Polecam chleb z kaszy gryczanej i chleb z mąki gryczanej. Bez piekarnika natomiast możesz zrobić chlebki naan, które smakują jak… szczęście 🙂 Nie wierzysz? Zrób i sprawdź!
A może coś innego z kaszy jaglanej?
Kasza jaglna jest bardzo uniwersalna. Możemy z niej zrobić coś słodkiego na śniadanie – jaglanka z bananem. Możemy również upiec pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej do kanapek lub w porze obiadowej sprawdzi się kasza jaglana ze szpinakiem. Opcji jest naprawdę wiele.
Składniki
Kasza jaglana:: 100g | |
Woda:: 250-300ml | |
Czarna sól:: 1 łyżeczka | |
Płatki drożdżowe:: 2 łyżki | |
Olej kokosowy:: 2 łyżki | |
Cebula czerwona:: 1 sztuka | |
Pieczarki:: 3 duże | |
Pomidor:: 1 | |
Zielona cebulka:: 1/2 pęczka | |
Pieprz czarny:: |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Rozgrzej patelnię wraz z olejem. Pokrój cebulę w piórka, a pieczarki w talarki i smaż na średnim ogniu. |
2
Gotowe
|
Kaszę przepłucz kilkukrotnie na zmianę zimną i gorącą (wrzącą) wodą. Dodaj na patelnię, wsyp sól i wlej wodę. Gotuj do miękkości. |
3
Gotowe
|
Gdy kasza jest już prawie gotowa, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i wymieszaj. |
4
Gotowe
|
Wyłóż jaglanicę do miseczki i posyp posiekaną zieloną cebulką. |
fakt to super śniadaniowe danie
A w którym momencie dodajemy płatki?
Pod koniec 🙂
Świetny przepis. Jak dla mnie lepsza od tofucznicy 🙂
Bardzo się cieszę, że smakuje! Mam nadzieję, że inne przepisy również zaspokoją twoje podniebienie 🙂
Potwierdzam. Moim zdaniem też Jaglanica jest zdecydowanie lepsza od Tofucznicy. 🙂
Jestem pierwszy raz u Ciebie 🙂 zrobiłam jaglanicę i się zakochałam bo uwielbiam smak natury i prostoty 🙂 Brawo !! 🙂
Bardzo się cieszę! Zachęcam do próbowania również innych przepisów 🙂
Super pomysł, idealny na śniadanie
Zrobiłam bez pieczarek, bo tak robiłam z jajek, i wyszło mi super dobre 🙂 Nawet lepsze niż pamiętam jajecznicę:)
Bardzo mnie to cieszy <3
Przepyszne! Kasza jaglana to moje największe odkrycie ostatnich lat, ale w takiej wersji wcześniej nie próbowałam.
Czy czarna sól można zastąpić solą himalajska?
Jasne, że tak. Nie będzie jajecznego smaku, który nadaje czarna sól, ale i tak wyjdzie pyszna jaglanica 🙂
Robisz trochę inną wersję niż ja, ale wygląda apetycznie, wypróbuję.
A ile razy należy przepłukać kaszę woda?