Jaglanica, czyli „jajecznica” z kaszy jaglanej

Jaglanica, czyli „jajecznica” z kaszy jaglanej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana:: 100g
Woda:: 250-300ml
Czarna sól:: 1 łyżeczka
Płatki drożdżowe:: 2 łyżki
Olej kokosowy:: 2 łyżki
Cebula czerwona:: 1 sztuka
Pieczarki:: 3 duże
Pomidor:: 1
Zielona cebulka:: 1/2 pęczka
Pieprz czarny:: do smaku

Jaglanica jest odpowiedzią na jajecznicę oraz tofucznicę. Nie można oczywiście jaglanicy porównywać do wspomnianych dań, bo jest ona inspirowana nimi.

  • 20 min
  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Jaglanica, czyli kasza jaglana na śniadanie

Jaglanica u niektórych trafia na talerz z ciekawości, a u innych ze względów zdrowotnych czy światopoglądowych. Nie ważne jaka jest Twoja motywacja, ważne, że na pewno Ci zasmakuje! Potrawa prosta w wykonaniu, idealnie pasująca na śniadanie (jak to jajecznica). Osoby, które z jakichś powodów nie chcą sięgać po takie zastępniki jajecznicy jak tofucznica, tutaj na pewno zaspokoją swoje podniebienie.

Przepis na jaglanicę – zawsze taki sam?

Jak to przy tego typu przepisach, ważne są dodatki, które oczywiście dowolnie TRZEBA modyfikować według swojego (lub domowników) gustu. Najważniejsze w tym przepisie są: kasza jaglana, która zastępuje nam objętościowo jajko oraz sól czarna i płatki drożdżowe, które mają imitować jego smak. Pozostałe przedstawione dodatki to mój najczęstszy wybór do jaglanicy. Prosto, bez zbędnego kombinowania… idealnie na szybkie śniadanie.

Jaglanica – z czym podawać?

Jak jajecznica, tak i jaglanica świetnie smakują po prostu z pieczywem. Polecam chleb z kaszy gryczanej i chleb z mąki gryczanej. Bez piekarnika natomiast możesz zrobić chlebki naan, które smakują jak… szczęście 🙂 Nie wierzysz? Zrób i sprawdź!

A może coś innego z kaszy jaglanej?

Kasza jaglna jest bardzo uniwersalna. Możemy z niej zrobić coś słodkiego na śniadanie – jaglanka z bananem. Możemy również upiec pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej do kanapek lub w porze obiadowej sprawdzi się kasza jaglana ze szpinakiem. Opcji jest naprawdę wiele.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana:: 100g
Woda:: 250-300ml
Czarna sól:: 1 łyżeczka
Płatki drożdżowe:: 2 łyżki
Olej kokosowy:: 2 łyżki
Cebula czerwona:: 1 sztuka
Pieczarki:: 3 duże
Pomidor:: 1
Zielona cebulka:: 1/2 pęczka
Pieprz czarny:: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Rozgrzej patelnię wraz z olejem. Pokrój cebulę w piórka, a pieczarki w talarki i smaż na średnim ogniu.

2
Gotowe

Kaszę przepłucz kilkukrotnie na zmianę zimną i gorącą (wrzącą) wodą. Dodaj na patelnię, wsyp sól i wlej wodę. Gotuj do miękkości.

3
Gotowe

Gdy kasza jest już prawie gotowa, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i wymieszaj.

4
Gotowe

Wyłóż jaglanicę do miseczki i posyp posiekaną zieloną cebulką.

previous
Gryczanka, czyli kasza gryczana na śniadanie
next
Sos orzechowy
previous
Gryczanka, czyli kasza gryczana na śniadanie
next
Sos orzechowy
Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
nietylkopasta.pl

fakt to super śniadaniowe danie

Kobieta i Pasja

A w którym momencie dodajemy płatki?

Konrad Budzyk

Pod koniec 🙂

boregi

Świetny przepis. Jak dla mnie lepsza od tofucznicy 🙂

Konrad Budzyk

Bardzo się cieszę, że smakuje! Mam nadzieję, że inne przepisy również zaspokoją twoje podniebienie 🙂

Dawid

Potwierdzam. Moim zdaniem też Jaglanica jest zdecydowanie lepsza od Tofucznicy. 🙂

Agnieszka

Jestem pierwszy raz u Ciebie 🙂 zrobiłam jaglanicę i się zakochałam bo uwielbiam smak natury i prostoty 🙂 Brawo !! 🙂

Konrad Budzyk

Bardzo się cieszę! Zachęcam do próbowania również innych przepisów 🙂

Agnieszka

Super pomysł, idealny na śniadanie

Karolina

Zrobiłam bez pieczarek, bo tak robiłam z jajek, i wyszło mi super dobre 🙂 Nawet lepsze niż pamiętam jajecznicę:)

Konrad Budzyk

Bardzo mnie to cieszy <3

Ania Ł.

Przepyszne! Kasza jaglana to moje największe odkrycie ostatnich lat, ale w takiej wersji wcześniej nie próbowałam.

Gosia 66

Czy czarna sól można zastąpić solą himalajska?

Konrad Budzyk

Jasne, że tak. Nie będzie jajecznego smaku, który nadaje czarna sól, ale i tak wyjdzie pyszna jaglanica 🙂

Agnieszka Moitrot

Robisz trochę inną wersję niż ja, ale wygląda apetycznie, wypróbuję.

Dobrochna

A ile razy należy przepłukać kaszę woda?

18
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here