Ingredients
-
1 duża Cebula
-
1 mały Por
-
3 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Olej
-
250g Boczniaki
-
1 puszka Biała fasola
-
3 łyżeczki Tandoori Masala
-
500g Ziemniaki
-
1,5 litra Bulion
-
1 puszka Pomidory
-
100g Jarmuż
-
do smaku Pieprz i sól
Oj jak ja lubię zupy, którymi mogę się najeść… Duża ilość smakowitych składników pływających swobodnie w zupie oraz odpowiednia ilość aromatycznych przypraw, to gwarancja udanego obiadu! Sycąca, bogata w smaki i aromaty rodem z Indii… Zupa z boczniakami i jarmużem, to pozycja obowiązkowa do ugotowania.
Indyjska zupa z boczniakami i jarmużem
Do przygotowania dzisiejszej zupy użyłem Tandoori Masala. Jest to mieszanka przypraw pochodząca rodem z kuchni indyjskiej oraz arabskiej. Znajdziesz w niej m.in. kmin, cynamon, goździki, kardamon, gałkę muszkatołową, imbir, kozieradkę, liście laurowe, kolendrę, paprykę oraz pieprz. Jak widzisz jest to miks naprawdę wielu niesamowicie aromatycznych przypraw, które REWELACYJNIE wzbogacają niejedno danie. Naprawdę warto zapolować na nią w sklepie, ale jeśli definitywnie nie masz do niej dostępu, to ewentualnie możesz ją zastąpić popularniejszą Garam Masala.
Jeśli lubisz dania w takim klimacie, to koniecznie sprawdź również ostatnio umieszczone na blogu wegańskie samosy z ciasta francuskiego, do których również możesz użyć Tandoori Masala lub Garam Masala. Świetna jest również tajska zupa Tom Kha oraz wegańskie flaczki z boczniaków. Zobacz również pozostałe wegańskie przepisy, których baza systematycznie rośnie… Tyle pyszności, a doba ma tylko 24h… Czas zakasać rękawy i zabrać się za gotowanie dzisiejszej zupy z boczniakami!
Składniki
Cebula: 1 duża | |
Por: 1 mały | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Olej: 2 łyżki | |
Boczniaki: 250g | |
Biała fasola: 1 puszka | |
Tandoori Masala: 3 łyżeczki | |
Ziemniaki: 500g | |
Bulion: 1,5 litra | |
Pomidory: 1 puszka | |
Jarmuż: 100g | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Cebulę pokrój w kostkę, pora w półksiężyce, a czosnek posiekaj. Rozgrzej olej w garnku i smaż je na średnim ogniu przez 3-4 minuty. |
2
Gotowe
|
Boczniaki pokrój w dużą kostkę i dorzuć do garnka, smaż kolejne 3 minuty. Po tym czasie dorzuć przepłukaną fasolę, wsyp mieszankę przypraw Tandoori Masala, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, wlej bulion, pomidory i gotuj przez 15 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie. |
3
Gotowe
|
Do zupy dodaj jarmuż (bez łodyg), gotuj jeszcze przez 2 minuty i dopraw do smaku. Smacznego! |